rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. november 16.

Lesz hétfőn élőlánc
Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke és országgyűlési képviselője

Bolgár György: - Kisebb zavart okozott a hallgatóink körében az, hogy a friss hírek szerint mégsem fognak szavazni hétfőn a parlamentben a választójogi törvény összevissza manipulálásáról, hanem leghamarabb egy héttel később teszik ezt meg. Önök viszont egy élőláncot terveztek, és hirdetik is például a mi műsorunkban, hétfőre, vagyis a szavazás feltételezett napjára. Én ugyan mondtam már negyedórával ezelőtt itt, hogy tudomásom szerint megtartják, de azért mégis csak az a biztos, ha Öntől kérdezem meg, tartják-e, és ha igen, miért?

Molnár Csaba: - Ön nagyon jól tudja, igen, megtartjuk ezt az élőláncot, mert most már nem lehet követni azt az állandó halasztást és módosítgatást, amit a fideszes politikusok a választási eljárási törvénnyel csinálnak. Ha visszaemlékszünk rá, eredetileg mi 12-én szerettük volna az élőláncot, mert eredetileg arról volt szó, hogy 12-én lesz a végszavazás. Ezt módosították 19-ére, tehát jövő hétre, akkor mi áttettük az élőláncunkat, és most pedig kiderült, hogy a 19-e sem igaz, hanem várhatóan csak egy hét múlva lesz. Jól láthatóan a Fideszben már nem nagyon tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal, totális káosz és zűrzavar van a regisztrációs törvény elfogadása kapcsán, ezért mi nem várunk tovább, eredeti terveinknek megfelelően hétfőn, most hétfőn, 19-én a Kossuth téren megtartjuk az élőláncot a Parlament körül.

– Próbáltak a többi parlamenti pártnál, pontosabban a demokratikus ellenzéki pártoknál szövetségeseket keresni, vagy egyszerűen csak bejelentették, hogy Önök ezt teszik?

– Ez nekünk már egy régi bejelentésünk. Ha a kedves hallgatók visszaemlékeznek rá, még szeptember elején a választási regisztráció ellen egy éhségsztrájkkal tiltakoztunk a Kossuth téren, ez egyhetes, a Demokratikus Koalíció politikusai részvételével zajló éhségsztrájk volt, és az azt befejező budapesti tüntetésen, ez egy tízezres nagy demonstráció volt, ott jelentettük be, hogy az elfogadás napján élőlánccal fogjuk körbevenni az országgyűlést, vagyis ebben semmi újdonság nincsen, ezt már lassan másfél-két hónappal ezelőtt megmondtuk. Természetesen várjuk ide valamennyi demokratikus ellenzéki pártnak akár a politikusait, képviselőit, akár pedig szimpatizánsait is. Közös ügyről van szó. Azt sajnos nem sikerült elérnünk, hogy a teljes demokratikus ellenzék bojkottálja a választási eljárási törvényt, így csak a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői hirdettek és tartottak bojkottot a választási eljárási törvény kapcsán, de hát talán ennél szélesebb körű lesz az összefogás jövő hétfőn, amikor élőlánccal vesszük körül az Országgyűlés épületét.

– Úgyhogy elsősorban a saját szimpatizánsaikra és aktivistáikra számítanak hétfőn?

– Elsősorban természetesen igen, de hát mindenkit várunk. Úgy számolunk, hogy az országgyűlést ezer-egynéhányszáz aktivista már körbe tudja venni élőlánccal, de még jóval többen jelentkeztek és regisztráltak nálunk, tehát arra számítunk, hogy talán egy ilyen szélesebb, vastagabb – hogy ezzel a képzavarral éljek – lánccal is körbe tudjuk majd venni az Országgyűlést, de az teljesen bizonyos, már több mint ezerötszázan regisztráltak nálunk, tehát nemcsak azt mondták, hogy talán jönnek, hanem névvel, címmel, telefonszámmal jelentkeztek, hogy részt vennének az élőláncban. Ezt már elhalasztani nem érdemes, azt hiszem, mindegy, hogy ezen a hétfőn, vagy jövő hétfőn tiltakozunk a választási regisztráció ellen, a lényeg az, hogy minél többen tudomást szerezzenek róla, minél erősebb és képszerűbb legyen a tiltakozás.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!