rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. november 13.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a hajléktalanok büntetésének lehetőségét
Somfai Ágnes, a budapesti főpolgármester volt hajléktalanügyi megbízottja, az LMP fővárosi képviselője

Bolgár György: - Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította hajléktalanokkal kapcsolatos törvényi szabályozást, vagyis azt, hogy a szabálysértési törvénybe bevettek egy olyan rendelkezést, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű használatát lakhatási célra a hajléktalanok által. Annak idején ugye mindenki azt mondta, hogy ugyan nem szereti senki sem, ha hajléktalanok vannak az utcán, ez elég embertelen dolog, ott élni különösen, meg kell tenni mindent, hogy lehetőség szerint el tudjanak jutni valamilyen helyre, ahol meghúzhatják magukat, valahol élni tudjanak, fedél legyen a fejük fölött, de az biztos, hogy nem megoldás, hogy megbüntetik őket, méghozzá törvényesen, hogy hogy mernek ott élni a padon vagy a híd alatt, vagy a kapualjakban. Most azoknak lett igazuk, akik így gondolkodtak. Önt ezt bármilyen elégtétellel vagy örömmel tölti el, vagy a probléma ettől még változatlan?

Somfai Ágnes: - Délután olvastam az újságban ezt az alkotmánybírósági döntést, amit ugye tegnap hozott meg a testüket, de ma adták közzé, és szinte egy mini-ünneplést csaptam, mert ez egy kétéves hosszú küzdelem eredménye. Közel két év telt azóta, hogy ezeket a Fidesz-kormányzat elkezdte megvalósítani. Ugye különböző jogszabályokat hoztak meg. Az építési törvénnyel kezdődött, majd kulminálódott a szabálysértési törvényben. Én egy évvel ezelőtt, tehát 2011 augusztusában mondtam le a hajléktalanügyi megbízotti pozíciómról az egyik fővárosi közgyűlési ülésen, és pont ez volt az egyik oka. Hiszen akkor tette közzé Szabó Máté ombudsman azt, hogy szerinte alkotmányellenes ez a jogszabály. Én akkor kértem Tarlós Istvánt és a Fővárosi Közgyűlésben jeleztem, hogy ezt vissza kell vonni, akkor erre csak legyintettek, hogy egy ombudsman véleménye nem annyira fontos számukra. És igazából tényleg azt lehet mondani, hogy egyfajta elégtételt is érzek, hogy végre egy ilyen magas szintű testület is kimondta ezt.

- Ön szerint milyen gyakorlati következménye lesz ennek? Azon kívül, hogy meg kell változtatni a törvényt természetesen.

- A törvény ezen passzusai maguktól meg fognak szűnni akkor, amikor a közlönyben ezt közzéteszik. És lesz gyakorlati következménye, mert a rendőrök használták ezt a jogszabályt. Tehát erre hivatkozva utcán odamentek emberekhez, és a józsefvárosi híres eseten kívül, amikor is azért büntettek meg embereket, mert a kövön üldögéltek, azóta is többször előfordult, hogy rendőrök ezzel a jogszabállyal a hátuk mögött küldtek el embereket az utcáról. Én azt gondolom, hogy ez most mindenképpen meg fog változni, ezt nem tehetik meg tovább, tehát nem lesznek ennyire magabiztosak. Ugyanakkor az a probléma, hogy emberek vannak az utcán, továbbra is fennáll, és én azt gondolom, hogy nem büntetni, hanem megoldani kellene végre ezt a problémát. Az elmúlt két évben a kormány sem nemzeti szociálpolitikai koncepciót nem tudott elfogadni, sem az országos hajléktalan-intézkedési tervet nem fogadták el. A legutóbbi probléma volt, ha figyelték a híreket, hogy a téli ellátás ismét késett, késve írták ki a pályázatokat, tehát az ellátórendszer késve készül fel arra, hogy télen sokkal több plusz szolgáltatást kell a hajléktalan emberek számára nyújtani, hiszen sokkal jobban ki vannak szolgáltatva. Viszont a legfontosabb a hajléktalan emberek problémájával kapcsolatban az, hogy ezt az állapotot megelőzzük. Nagyon sok ember van ma Magyarországon, a fővárosban és vidéken egyaránt, akiknek a lakhatása bizonytalan. Azzal kellene foglalkozni, hogy egy kiterjedt közösségi lakásszektort, egy lakáspolitikát fogadjon el a kormányzat, és ebben a helyi önkormányzatok is szerepet vállaljanak, és úgy érezzék, hogy nekik feladatuk az, hogy azon emberekkel is foglalkozzanak, akik szegény sorban élnek, akik egyedül nevelik a gyerekeiket. Nagyon nehéz probléma.

- Ön említett itt az elmúlt percekben egy lehetséges megoldást, hogy valamiféle közösségi lakásszektort kéne megteremteni, vagy részben használhatóvá tenni a hajléktalanok számára is. Ami elvileg szépnek látszik és rengeteg üresen álló lakás van Budapesten is és a városokban is meg falvakban is. De azért ahhoz, hogy ezeket a lakásokat akár az állam, akár a városi önkormányzat kezelésbe vegye, pénz kell. Vagy ahhoz, hogy megvegyék, vagy ahhoz, hogy béreljék a tulajdonostól. És aztán, hogy odaadják hajléktalanok kezébe vagy használatába, az sem olyan egyszerű. Hiszen fenntartani sem tudják, ha nincs jövedelmük. Szóval rengeteg a probléma. Elvileg a megoldás itt van, lakás van, hajléktalan van, a kettőt össze kell valahogy kapcsolni. De azért ez nem ilyen egyszerű.

- Igen, illetve lakás van, és sok olyan ember van, aki még nem hajléktalan, de mondjuk rokonoknál lakik. Tehát nagyon sok embert érint ez a probléma. Azt kell látni, hogy az elmúlt években a kormányzati politika a lakásokkal kapcsolatosan a tulajdonszerzést támogatta leginkább. És hasznosabb lenne, ha nem a tulajdonszerzésre, hanem a lakások fenntartásának a támogatására helyeznénk nagyobb hangsúlyt. Azt lehet mondani, hogy ezeknek a támogatásoknak a nagy része, kétharmada a leggazdagabb tíz százaléknál csapódott le. Ugye emlékszünk a 2002-es lakáshitelezési gyakorlatra.

- Igen. Lakásépítéshez és használt lakás vásárlásához is igénybe lehetett venni hatalmas kedvezményes hiteltámogatást.

- Igen. És természetesen ez pénzbe kerül, ahogyan az autópályák építése is pénzbe kerül, az általános egészségügyi ellátás is pénzbe kerül. Azonban így körülbelül több tízmilliárdos tétel átcsoportosításáról lenne szó a költségvetésben.

- Honnan hová? Tehát megvan a forrás hozzá, csak ide kéne átcsoportosítani? Hogy képzelik ezt?

- Én azt gondolom, hogy az, hogy egy központi költségvetésben milyen elosztási viszonyok vannak, a kormány politikájának az irányát követi. Az LMP nem a jövő évi költségvetésben tudja ezt megoldani, tehát tény, hogy át kell csoportosítani, akár a tulajdonszerzés támogatásáról a lakásfenntartási támogatások növelésére. Hosszabb távon egyéb források is fel fognak akkor szabadulni, például a hajléktalan-ellátásra is akár hosszabb távon kevesebbet kell költeni. Ma Magyarországon már három százalékra csökkent az önkormányzati bérlakások aránya.

- Ez nagyon egészségtelen.

- Igen. Tehát szerintem már azzal eredményt érnénk el, ha ki lenne mondva, hogy ezt a folyamatot meg kell állítani, és vissza kell fordítani, hogy ne adjanak el több lakást. Szakértők azt mondják, hogy nincsen mennyiségi lakáshiány ma Magyarországon, tehát külön nehéz dolog kitalálni, hogy nem mindenképpen új építésű lakásokat kell tömbszerűen építeni, szociális lakásszektor néven…

-… Különben az egy gettóvá válna, ha oda betelepítenének ötezer hajléktalant. Az rettenetes megoldás volna. Értem az elképzelést, de azért ebből világos, hogy ez is több év alatt, és ki tudja milyen forrásból menne végbe.

- Szerintem először el kell kezdeni és kitalálni azt, hogy milyen irányban. Mert azt lehet látni, hogy például a kormánynál mindig is a lakásépítési lobbinak erősebb a szava. Át kell gondolni a prioritásokat, és az is nagyon fontos, hogy az önkormányzatoknak ebben szerepe legyen. Ezeket helyi szinten lehetne kipróbálni, hogy hogyan lehet a lakásokat menedzselni, hogy a bérleti díjakból lehessen fizetni ezeknek a lakásoknak a felújítását, a karbantartását, tehát egy jól működő rendszert kell létrehozni. De ehhez erős politikai akarat kell.

- Igen. Ahhoz, hogy elinduljon, mindenképpen, aztán meg nyilván pénz és szervezettség, tehát sok minden hiányzik. Egy dolgot kérdeznék még a végén, visszakanyarodva a mostani alkotmánybírósági döntéshez. Következik-e mindebből, hogy majd a törvény változása nyomán újból nagyobb számban megjelennek a hajléktalanok a közterületeken?

- Szerintem ez nem várható, hanem a büntető jellegű magatartás fog visszaszorulni. Tehát remélem, hogy azt fogja eredményezni, hogy nem a rendőrök, hanem a szociális munkások fognak odamenni a hajléktalan emberekhez és segíteni nekik.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái