rss      tw      fb
Keres

A média kisajátításának folyamata – a Népszava összefoglalója

Nemcsak a törvényhozásban, az intézményekben is folyik a teljes hatalomátvétel személyi előkészítése, írja a Népszava. Információi szerint nemcsak az MTV-ben szüntetnek meg műsorokat, nemcsak a Duna Televízió elnökét támadják (erre Szabó László, a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány Fidesz által delegált tagja vállalkozott), de az is bizonytalan, lesz-e elnöke a Magyar Rádiónak, az MTI-nél pedig a régi vezetőt a jelenlegi kormánypárthoz hű szakember váltja fel.

A Népszava információi szerint ez Belénessy Csaba lenne: „A jobboldali hatalomátvétel a Magyar Távirati Irodánál (MTI) is megkezdődött – írja a lap–, információink szerint Belénessy Csaba irányítása alá kerülhet az iroda. Az újságíró korábban az MTV határon túli műsorok szerkesztőségének vezetője volt. 2000-től A Hét című műsor főszerkesztője, az MTV hírigazgató-helyettese. 2004-2005-ig a Duna TV-ben tájékoztatási alelnök, majd 2006-ban a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának főszerkesztője. 2007-től a Lánchíd Rádió főszerkesztője, 2008-tól az MTI stratégiai alelnöke. Úgy tudni, hogy a távirati iroda új vezetése azt tervezi, a jövőben mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszik az MTI híreit.”

A Népszava másik információja – hogy ugyanis Halász Zsuzsa június 15-e óta a Magyar Televízió alkalmazottja – valószínűsíti a Kreatív Online korábbi értesülését is, amelyet a Galamus Az MTV régi-új arcai: Halász Zsuzsa és Siklósi Beatrix? címmel közölt.

A Népszava a jogszabály- és alkotmánymódosítással folyamatban lévő teljes körű fideszes médiafelügyelet mellett a kereskedelmi csatornáknál is hatalomátvételi törekvéseket lát. „Először az RTL klubnál történt jelentős változás: a korábban a nemzeti fejlesztési miniszter, Fellegi Tamás többségi tulajdonában álló Infocenter.hu Zrt. megvásárolta az IKO Média Holding Zrt. részvényei­nek száz százalékát. Az IKO Média Holding Zrt. tulajdonában van az RTL Klubot üzemeltető M-RTL Zrt. részvényeinek 31 százaléka, vagyis az április 23-i üzlettel az Infocenter.hu jelentős részt szerzett az egyik legnépszerűbb televíziós csatornában. Az Infocenter.hu Zrt. birtokolja egyébként a Heti Válasz című lap kiadóját, továbbá százszázalékos tulajdonosa a jobboldali Lánchíd Rádiónak, de kisebbségi részesedése van a nemrég indult Class FM országos kereskedelmi rádióban is. Tegnap pedig - bár a döntés oka egyelőre nem ismert - a TV2 vezérigazgatója, Várdy Zoltán jelentette be: a csatornánál töltött nyolc év után "saját elhatározásából" távozik posztjáról” – írja a lap. (Az Infocenter-hírt lásd itt és itt)