rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. november 8.

Miért ad a felcsúti alapítvány félmilliárdot egy profi klubnak?
Szöllősi György, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója

Bolgár György: - Néhány nappal ezelőtt olvastam egy kis hírt és aztán valahogy ki is került a figyelmemből. Meg arra gondoltam, hogy ebből biztos lesz valami ügy, és akkor foglalkozom vele. De nem, elsikkadt a nagy semmiben, őszintén szólva nem is értem, hogy miért. Szóval azt olvastam, hogy a látványsportágak támogatására kiírt pályázat keretében öt füves és két műfüves futballpálya létesül, valamint megépül egy ezerhétszáz négyzetméteres műfüves csarnok és két öltözőépület is a fehérvári Sóstói stadionban, illetve az azzal szemközti területen. A beruházások önrészét, 500 millió forintot a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia biztosítja a Videoton számára. És akkor a ma divatos, kicsit tehetetlenkedő kérdéssel hadd tegyem fel Önnek azt a kérdést, hogy és akkor ezt most így hogy?

Szöllősi György: - Hát nem értem őszintén szólva problémafelvetést. Én annyit mondanék, hogy hála Istennek.

– Hála Istennek, hogy a Puskás Akadémia támogatja félmilliárd forinttal a Videotont? Hát fordítva még csak el tudnám képzelni, de így?

– Hogyhogy?

– Lehet, hogy nem ott van a pénz persze.

– A Videoton és a Puskás Akadémia utóbbi néhány éves történetéből tudja, hogy most már lassan négy-öt éve szoros szakmai partnerségben működik a Videoton Futball Klub, illetve a felcsúti Puskás Akadémia, olyannyira, hogy a Puskás Akadémia a Videoton számára neveli a játékosokat. A ma este Bázelben, az Európa Ligában pályára lépő Videoton keretében is ott van két korábbi Puskás akadémista, akik ma már profi labdarúgók. A Videoton első csapatának edzései nap mint nap Felcsúton vannak, viszont a Videoton teljes utánpótlása a Puskás Akadémia szakmai felügyelete alá tartozik. Tehát amikor korábban beszéltünk a Puskás Akadémia által felhasználható társasági adópénzekről, akkor is mindig azt mondtuk, hogy ez a sokak számára talán sokkoló 2,8 milliárd forint, amit az első évben elnyert az akadémiánk, ebben a fehérvári fejlesztések is benne vannak. Ez az öt pálya, amiről szó volt, és a műfüves csarnok, ami egyébként korábban Felcsúton volt, csak a stadion építés miatt szereltük szét és szállítjuk át és építjük újra Székesfehérváron, szóval ezek a fejlesztések mind a székesfehérvári és környékbeli futballozó, sportoló gyerekek számára készülnek, az ő sportjukat segítik.

– Ebben a pénzügyi ügyletben ki áll szemben kivel? A felcsúti Utánpótlás Neveléésért Alapítvány a Videotonnal? Mint egyesülettel? Vagy a Videoton magántulajdonosával? Vagy kivel?

– Az egészen pontos jogi konstrukciót nem ismerem. Ami az egészet kézenfekvőé és érthetővé teszi, ez a szakmai partnerség. A Videoton Futball Klub szigorúan véve a profi csapatot működtető gazdasági társaság, az egy magáncég, de például a sóstói stadion is az én legjobb tudomásom szerint a város tulajdonában van, és ezek a sóstói stadion közvetlen környezetében lévő területek, ahol futballpályák, edzőpályák, műfüves pályák létesülnek. Részben éppen a most is a futballisták által használt területen. Ezek is szerintem városi tulajdonban vannak. De a szakmai együttműködés többéves, és egymás létesítményeit is folyamatosan használjuk kölcsönösen. Tehát a Videoton profijai is a felcsúti létesítményeket és a Puskás Akadémia égisze alá tartozó összes utánpótlás csapat, amely hát sok száz sportoló, igazotl futballista gyereket jelent az óvodáskorúaktól egészen a felnőttekig. Ők is egyre többen és egyre jobb körülmények között dolgoznak Székesfehérváron.

– Azt nyilván nem lehet pontosan megmondani vagy kiszámolni, hogy ez a félmilliárd forint, amit odaadtak támogatásra, honnan jön. Tehát mondjuk, hogy magántámogatóktól-e vagy a TAO-ból ebből a társasági adókedvezményből, ami közpénz.

– Ezt pontosan lehet tudni. Miután itt a társasági adókedvezménnyel egészül ki az ötszázmillió forint, tehát az nem lehet társassági adókedvezményből származó pénz, hanem az önrész, és lévén ez egy alapítvány, a Puskás Akadémiát működtető alapítvány csak adományokból él, illetve adott esetben egy-egy projekthez vehet fel bankhitelt.

– Magyarán az alapítvány a magánpénzekből beszedett támogatásokat adta most kölcsön, félmilliárd forintot az egyébként magántulajdonban lévő Videotonnak.

– Nem, nem mondhatnánk sem azt, hogy kölcsön adta, hiszen itt közös nagy projektekről van szó.

– Tehát akkor ez kvázi egy vissza nem térítendő támogatás? Ez a segítség?

– Hát támogatjuk saját magunkat tulajdonképpen, hiszen az egész egy nagy szakmai egység. Az, hogy a magántulajdonban lévő Videotonnak adtunk volna pénzt, az biztos nem állja meg a helyét, hiszen a profikkal ilyen értelemben gazdaságilag nekünk nincs dolgunk, és jogilag sem annyiban, hogy remélhetőleg majd a legjobb játékosainkat eladják Európa nagy csapatainak, és akkor osztozunk a pénzen. De egyébként nincsen ilyen értelemben dolgunk velük, ez kizárólag az utánpótlásról szól, mint ahogy a társasági adótörvényhez kapcsolódó egész program. Kizárólag és kimondottan az utánpótlásról és az amatőr sportról és a létesítményfejlesztésről szól. Tehát a profinak, a Videoton profijainak ehhez igazából nincsen köze.

– Azt semmi nem tiltja az alapítvány számára, hogy egy más cégnek vagy intézménynek adjanak pénzt?

– Azért nem tudom most ezt… Tehát egyrészt mi mindig nagyon megnézzük, hogy mire adunk pénzt, hiszen adományokból élünk többnyire, és éppen már csak erkölcsi kötelességünk is, hogy csak olyan valamire adjunk, amilyen célokkal a támogatóink egyetértenek. De mivel hogy a futballisták képzését, a videotonos és Puskás akadémista futballisták közös képzését szolgálja ez az egész fejlesztés, amelyről beszélünk, a fehérvári füves és műfüves pályák építése, ezért ez teljes összhangban van az adományozóink céljaival. Ha nekünk adják a pénzt, akkor azért adják, hogy ez az egész futballszakmai egység, amelyet a Videoton és a Puskás Akadémia jelent, és amely hála Istennek egyre sikeresebb az utánpótlás nevelés szintjén… Itt a minap folytattunk nagyon fontos tárgyalásokat a Real Madridnál, és egyre bővítjük a szakmai együttműködést és a közös jótékonysági programunkat.

– Na majd azt azért megnézném, amikor a Puskás Akadémia támogatja a Real Madrid fejlesztését. Pár év múlva lesz, de…

– Nem, a Puskás Akadémia már támogatja a Real Madrid fejlesztését, most hoztuk haza a Real Madrid Alapítvány évkönyvét, ami éppen erről szól.

– Ne mondja.

– Hogy a Real Madrid szociális sportiskolai hálózat első szociális sportiskolája Felcsúton nyílt a többi ázsiai, afrikai, amerikai szociális sportiskola után, amely hálózatot a Real Madrid Alapítvány működteti szerte a világon, illetve a Real Madrid Alapítvány know-how-ja alapján zajlik. És a Puskás akadémia az, amelyik finanszírozza a magyarországi projektet, amelyet most már újabbak követtek Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Lengyelországban. De meg is említi a Real Madrid…

– Tehát a Puskás akadémia finanszírozza a Real Madrid projektjét.

– Így van. Így van.

– Ezt nevezem. Na akkor ezek szerint nem is a tudományos fantasztikus világot rajzoltam itt fel az előbb a kérdésemben vagy megjegyzésemben. De azért nekem még mindig egy kicsit furcsa, hogy itt van ez a felcsúti labdarúgó akadémia, ez az utánpótlással foglalkozik, szerez egyrészt közpénzeket ugye a társasági adókedvezményből meg magánfelajánlásokat cégektől, magánemberektől, majd ebből egy jókora összeget odaad egy részben magántulajdonban működő és az ország egyik vezető egyesületének számító Videotonnak. Holott mintha fordítva kellene hogy legyen, és mégsem fordítva van.

– Hát a dolog akkor lehetne aggályos, ahogy az előbb is mondtam, ha itt a profik zsebébe tennénk mi bármilyen pénzt, amiről természetesen nincsen szó. Hiszen a profi csapatot működtető kft valóban egy teljesen külön jogi-gazdasági egység. De mivel itt a TAO-val összefüggő fejlesztések, még egyszer mondom, hogy a gyerekek, az utánpótlás és a létesítményfejlesztés céljait szolgálják, és mivel a Videoton és a Puskás Akadémia összenőtt már az elmúlt években, hiszen a Puskás akadémista bentlakó kollégista fiatalok zöme Videoton igazolású futballista, tehát ők úgy szerepelnek, Videoton Puskás Akadémia néven is szerepelnek az elsőosztályú magyar bajnokságban és lettek például bajnokok tavaly a 19 évesek az ifjúsági első osztályban, tehát itt közös fejlesztésekről van szó. Ezeket a pályákat a videotonos, ha úgy tetszik, a Puskás akadémista gyerekek közösen használják. Átjárás is van a csapatok között, tehát van, amikor egy fehérvárott igazolt költözik a Puskás akadémiára, ha kivívja azt a lehetőséget a teljesítményével.

– Így aztán a félmilliárd is átjárhat éppen.

– Igen, én ezzel nem látok különösebb problémát. Azzal sokkal inkább, ami egyébként ebben az ügyben szerintem nagyobb port verhet, ha már felvetette azt, hogy miért…

– Na verjünk fel egy kis port.

– Én most olvastam egészen megdöbbenve ezzel a hírrel együtt a Népszavában, hogy az MSZP népszavazást kezdeményez azért, hogy ne épülhessen futballstadion Felcsúton. Ami hát számomra egészen mellbevágó, hiszen nem tudok elképzelni még egy olyan helyet a világon, ahol egy sportcélú fejlesztés ellen kampányolna egy politikai párt.

– Hát talán egy bizonyos sportcélú fejlesztés ellen, nem úgy általában. Hanem egy bizonyos ellen.

– Igen, itt az első kommentelő egyébként rögtön csattanós választ adott, mert azt mondta, hogy a népszavazás lebonyolítása 3 milliárd forintba kerülne, a stadion pedig 2,8 milliárdba.

– Ebben van valami, kétségtelenül.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái