rss      tw      fb
Keres

Kreatív választásokAttól tartok, hogy amikor mához egy évre a magyar választási rendszerről fogunk itt vagy máshol, ahol még lehet, okosakat és kevésbé okosakat írni, akkor visszatérő motívuma lesz azoknak az írásoknak a közeli múltba révedő nosztalgia: „emlékszel még a Papcsák 65 oldalas módosítójára? Az azért milyen demokratikus volt...” Merthogy egy év alatt sok minden történhet, és ne legyenek illúzióink, a kormánypárt úgy fogja alakítani a szabályokat, hogy alkalmazkodjanak a helyzethez. Olyan ez a törvényalkotás mint a kreatív könyvelés.

Ahhoz pedig, hogy mire számíthatunk a gyakorlatban, érdemes megnézni, hogy a magyar jobboldal által oly lelkesen hivatkozott Egyesült Államokban a republikánusok hogyan próbálják mindenféle kreatív eszközökkel befolyásolni a végeredményt. (Szigorúan zárójelben jegyzem meg Papcsák úr figyelmébe ajánlva: az Egyesült Államokban létezik az EDR – Election Day Registration – a választásnapi regisztráció intézménye a következő államokban: Idaho, Iowa, Maine, Minnesota, Montana, New Hampshire, Wisconsin, Wyoming, Washington DC és Montana. Észak-Dakotában pedig egyáltalán nem kell regisztrálni.)

A republikánusok bajban vannak. És most tegyük félre az ottani jobboldal megosztottságát, a Tea Party bekavarását a „nagypolitikába”. Pusztán a demográfia az, ami az ottani jobboldal ellen dolgozik.

Ahogy Fareed Zakaria írja: „Túl sok és túl nagy választói csoportokat idegenítenek el maguktól ahhoz, hogy életképesek maradjanak, legalábbis hosszú távon. Egy kutatás azt mutatja, hogy a nők körében Obama 18 ponttal vezet Romney előtt, pusztán az abortuszról és a születésszabályozásról szóló vita miatt. Egy másik kutatás azt mutatja, hogy a spanyol ajkú választók hat az egyhez támogatják Obamát Romneyval szemben. Az afro-amerikaiaknál ez az arány kilenc az egyhez. Így ha elveszítik a feketéket, a nőket, a spanyol ajkúakat (és a Republikánusok valószínűleg már elveszítették az arab és muzulmán amerikaiakat), akkor mi marad. Választásokat nem lehet csupán a dühös fehér férfiak szavazatával nyerni."

A demográfiai kutatások szerint a nem fehér választói réteg minden évben fél százalékkal nő az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy minden elnökválasztáskor ez a választói réteg két százalékkal növekszik, ami nagyon komoly növekedés, különösen egy olyan szoros helyzetben, mint a mostani. Mivel a republikánusoknak sem pozitív üzenetük, sem elképzelésük nincs, hogy lehetne ezeket a rétegeket megszólítani.* A republikánusok küzdenek azzal az ellentmondással, amely a tradicionális választói bázisnak szóló üzenetek és a 21. század változó világa, benne egy változó amerikai társadalom változó elvárásai és értékei között feszülnek.

Ezért nem volt más megoldás, kreatív eszközökhöz kellett nyúlni. Az eszközök pedig egy célt szolgálnak: a potenciális demokrata szavazók, elriasztását és/vagy megakadályozását abban, hogy leadják vagy leadhassák a szavazatukat. A stratégia Karl Rove, a republikánusok legbefolyásosabb „spin-doctorának” a nevéhez fűződik. Rove-tól egyáltalán nem áll messze a tisztátalan eszközökkel való választási „játék”. Még 1970-ben, fiatal aktivistaként így került az országos politika porondjára, amikor az volt a feladata, hogy megakadályozza, a demokrata párti Al Dixont Illinois állam pénzügyminiszterévé válasszák. Rove álnéven beépült a demokraták kampányába, önkéntes segítőként. Ellopta Dixon címlistáját és több ezer hamis meghívót küldött szét, amelyben ingyen sört, ételt, lányokat ígért a támogatóknak. A nemlétező kampányesemények komoly bajba sodorták Dixont. Rove pedig szerződést kapott a Republikánus Nemzeti Kongresszustól, hogy előadásokat tartson „kampánytechnikáiról”.** Az eszközök azóta sokkal kifinomultabbak lettek, ám a republikánusok, követve Rove tanácsait, ugyanolyan tisztátalan eszközökkel operálnak.

Az, hogy a 2010-es kongresszusi választások után Mitch McConnel, a Szenátus republikánus frakciójának vezetője azonnal, félreérthetetlenül és félremagyarázhatatlanul világossá tette, hogy legfontosabb céljuk Obama újraválasztásának megakadályozása, idejekorán eloszlatott minden, a Republikánusokkal kapcsolatos illúziót.

Ebben a politikai atmoszférában telt el az elmúlt két év. A republikánusok, megszerezve a képviselőházi többséget ott tettek keresztbe az elnöknek, ahol tudtak. Közben a „battleground” államokban, ahol republikánus kormányzó van hivatalban, megpróbálták a választási szabályokat úgy megváltoztatni, hogy a potenciális demokrata szavazók részvételét megakadályozzák. A legfontosabb intézkedés még a kampány előtt a fényképes igazolvány szükségességének kötelezővé tétele volt több államban. Az Egyesült Államokban nincs központi népességnyilvántartás. Ezért is szükséges a választói regisztráció, amely pár perces és ingyenes procedúra. A fényképes igazolvány szükségességének előírása teljesen más eljárás. Ilyen igazolvány lehet a vezetésre nem jogosító jogosítvány beszerzése: ez államigazgatási eljárás, pénzbe kerül és a hatóságokhoz kell fordulni, amely sok szegény, a hatóságokban nem bízó választót elriaszt a megszerzésétől. Az Advancement Project tanulmánya szerint ez az ellentmondásos törvény legalább tízmillió spanyol ajkú amerikait akadályozhat meg abban, hogy leadja szavazatát.

Pennsylvaniában, ahol bíróság előtt támadták meg a törvényt, amely fényképes igazolvány meglétéhez köti a szavazati jogot, a bíró, akinek döntenie kell a beadványról, a választások utánra halasztotta a döntést, felfüggesztve a törvény hatálybalépést, mert az szerinte nagyban befolyásolná a választások kimenetelét. Ohio államban, ahol az elektori szavazatok megszerzése óriási lépés a végső győzelemhez, már olyan spanyol nyelvű plakátok jelentek meg, amelyek a fényképes igazolvány szükségességére figyelmeztetik a szavazni igyekvőket, annak ellenére, hogy Ohióban ilyen törvény egyelőre nem létezik.

A másik választási manipuláció a korai választók számának minimalizálása. Az Egyesült Államokban bizonyos államokban lehetőség van arra, hogy a választók hetekkel november első hétfőjét követő keddje előtt szavazhassanak a polgárok. A korai szavazásban hagyományosan a demokraták erősebbek. A floridai Miami Dade megyében kaotikus jelenetek játszódtak le a korai választások során. Nyolc, kilenc órát kellett a szavazóknak sorba állniuk, mert az állam kormányzója, a republikánus Rick Scott 12-ről 8 napra csökkentette a korai választási periódust, és megrövidítette a szavazókörök nyitvatartását is.

A helyzet nem volt jobb Ohio több, hagyományosan a demokraták felé hajló választókörzetében sem. A nyitvatartással és a technikai feltételek korlátozásával sikerült szinte elviselhetetlenné növelni a várakozási időt a szavazóhelységek előtt.

Természetesen a republikánusoknak van a választások napjára is a lehetséges demokrata szavazók eltántorítását célzó akciója. Különböző, a republikánusok felé hajló választási megfigyelő szervezetek bukkantak fel azokban a körzetekben, ahol afro-amerikai vagy spanyol ajkú szavazók vannak többségben. Ezek a szervezetek saját bevallásuk szerint nem tesznek mást, mint a választások tisztaságát ellenőrzik. Nehéz ezzel vitatkozni, a cél nemes. A baj csak az, ahogy ezt teszik. A hírek szerint Columbusban, Ohio egyik javarészt afro-amerikaiak lakta városában gyorsan megjelentek a választás tisztaságát ellenőrző aktivisták. Itt is kifinomult a taktika. A választóhelyiségben lépnek fel hivatalosan, amivel késleltetik az eljárást, még tovább növelve a várakozási időt. A szavazásra várakozók körében pedig az aktivisták kérdéseket tesznek fel a sorban állóknak, fellépésükkel megfélemlítik őket.

Amikor ezeket a sorokat írom még nem tudom, hogyan alakul a választások eredménye. Négy évvel ezelőtt a feleségemmel együtt ott álltam Virginiában a manassasi mezőn, ahol késő este Barack Obama utolsó kampánygyűlését tartotta. Mellettünk egy afro-amerikai család állt. A büszkeséget láttam rajtuk. Azt, hogy a szülők már őszintén elmondhatták tinédzser korú gyerekeiknek: bármi lehet belőletek. Ők azok, akiket a republikánus választási gépezet szeretne eltántorítani attól, hogy elmenjenek és szavazzanak. A helyzet most egészen más. A verseny szorosabb, négy kínkeserves év van Barack Obama mögött. A kérdés, hogy sikerül-e választási manipulációval befolyásolni az eredményt.

Az Egyesült Államokban a  Rove-féle kreativitás működésbe lépett. A magyar  „spin-doctoroknak” nem is kell kampánytanácsadókat hívniuk 2014-ben. A technikák bárhol hozzáférhetők, egy részüket már törvénybe is foglalták. A cél egyértelmű itt nálunk is, a szegények, az alulreprezentáltak, a kisebbségiek jogának elvétele, hogy négy évente egyszer elmondhassák véleményüket.

És a legfrissebb: a salon.com értesülése szerint több ezer floridai választó kapott kedden, a választás napján, automatizált telefonhívást, amelyben arra figyelmeztetik őket, hogy ne felejtsenek el szavazni szerdán. Ügyes* William H. Frey Senior Fellow Brookings Institutions: Why Minorities Will Decide the 2012 U.S. Election

** Rick Perlstein: Nixonland, the rise of a President and the fracturing of America, SCRIBNER A Division of Simon & Schuster, Inc.Kakuk György újságíró


Írásai a Galamusban:

A Milla-dilemma
A permanens fülkeforradalom
Zöld munkát, teljes kiőrlésű kenyeret!
Együtt… de kivel?Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!