rss      tw      fb
Keres

Szergej Sojgu, a katasztrófaelhárítóból lett orosz védelmi miniszter

MTI 2012. november 6., kedd 19:11

Putyin emberét Putyin embere váltotta a védelmi tárca élén - vélekednek elemzők Szergej Sojgu keddi kinevezéséről. Az új védelmi miniszter az állami bizottság elnökeként, majd a rendkívüli helyzetek minisztereként 21 évig állt a katasztrófaelhárítás és a polgári védelem élén. Idén májustól mostani kinevezéséig Moszkva megye kormányzója volt.

Szergej Sojgu - a Mongóliával határos szibériai Tuva Autonóm Köztársaságban lévő Csadan város szülötte - váratlannak nevezte védelmi miniszterré történt kinevezését. A televíziós felvételek tanúsága szerint a kormányba visszatért férfi szinte ijedt arccal várt a találkozóra az orosz elnök Moszkva melletti rezidenciáján, majd az államfő előtt, a kamerák kereszttüzében elmosolyodott és szerényen csak annyit mondott:"mindent megteszek, ami erőmből telik".

Vlagyimir Putyin elnök pedig kijelentette: az új védelmi miniszternek olyan embernek kell lennie, aki folytatni tudja mindazt, ami pozitív a fegyveres erők fejlesztésében, biztosítja az állami védelmi megrendelések teljesítését és a hadsereg nagyszabású fegyverzetkorszerűsítési terveinek megvalósítását. Az államfő szerint Sojgu ez az ember.

A feladat nem könnyű. Az orosz hadsereg megújítását, fegyverzetének korszerűsítését célzó, 2020-ig szóló állami program 20 ezer milliárd rubelt (körülbelül 140 ezer milliárd forintot) irányoz elő új típusú fegyverekre és haditechnikára. A programot számos bírálat érte. Alekszandr Kudrin, Putyin kormányának volt pénzügyminisztere tavaly az országra és az állami költségvetésre rendkívüli terhet rakó elképzelések miatt mondott le.

Szergej Sojgu Putyin embereként mindig is megbízható, kötelességtudó, sikeres miniszternek számított. A védelmi tárca élére történt kinevezésének hírére az állami Rosszija 24 hírtelevízió ismét levetítette a róla készült dokumentumfilmet. A vezető katasztrófaelhárító címet viselő film egy példamutató, bátorságáról híres, népszerű embert és vezetőt mutat be.

Szergej Sojgu 1977-ben a krasznojarszki műszaki egyetemen végzett építészmérnökként. Édesapja magas rangú párt- és kormányzati tisztviselő volt Tuvában. Sojgu a brezsnyevi időkben, 1979-ig a legnagyobb szibériai építkezéseken dolgozott mérnökként. A peresztrojka idején már több nagy szibériai építési trösztöt, gépgyárat vezetett. 1988-89-ben a Krasznojarszktól délre lévő Abakan városában a kommunista párt helyi szervezetének másodtitkára, majd a krasznojarszki területi pártszervezet ellenőre. Krasznojarszktól töretlenül ívelt pályafutása Moszkváig.

Szergej Sojgu 1991-ben az orosz katasztrófaelhárító egység vezetője, majd az év áprilisában a rendkívüli helyzetek minisztériuma elődjeként felállított orosz katasztrófaelhárítási és polgári védelmi állami bizottság első elnöke lett. 1994-től 2012 májusáig a rendkívüli helyzetek minisztereként több katasztrófahelyzet, például a 2010-es Moszkva környéki erdőtüzek elhárítását irányította.

Szakértők megjegyzik, hogy Szergej Sojgu a megbízható katasztrófaelhárító egyben a hatalom hűséges "katonája" is, aki Putyin mellett gyakran jelent meg, és sohasem kérdőjelezte meg a májusban harmadszorra is államfőnek beiktatott politikus utasításait. Sojgu 2000-től kezdve fontos pozíciókat töltött be a Putyin által létrehozott Egységes Oroszország párt vezetésében.

Az új orosz védelmi miniszter kilenc nyelven beszél, japánul és lengyelül is. Nős, két lánya van.

Sojgúnak - bár nem futott be karriert a hadseregben, - vezérőrnagyi rangja van.

Konsztantyin Szivkov, a Geopolitikai Problémák Akadémiája elnevezésű intézet alelnöke úgy véli, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszterré válásával nagyszabású kádercserékre lehet számítani az orosz hadseregben. Nem zárja ki, hogy Nyikolaj Makarov vezérkari főnöknek és több védelmi miniszterhelyettesnek is mennie kell. Sojgu erkölcsi-szakmai tulajdonságai miatt sokkal inkább alkalmas védelmi miniszternek, mint elődei - mondta Szivkov.

A Kommerszant című orosz napilap online változatának nyilatkozva Mihail Vinogradov, a Pétervári politika elnevezésű alapítvány vezetője úgy vélte, hogy Szergej Sojgu kinevezése próbálkozás a népszerűtlen politikai szereplők népszerűekre való kicserélésére.

Alekszandr Goljc független katonai elemző ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy senki sem számított erre a fordulatra. "A Szergyukov (a volt védelmi miniszter) elleni cselszövés nem Putyintól indult ki. Most már látjuk, hogy Oroszországban egyáltalán nem minden úgy történik, ahogy Putyin szeretné, a klánjai saját játékba kezdtek" - vélte az orosz elemző.

http://www.kommersant.ru/Doc/2061234

http://www.interfax.ru/politics/txt.asp?id=274494