rss      tw      fb
Keres

Mali - Előzetes tervet dolgoztak ki az iszlám szélsőségesek elűzésére

MTI 2012. november 6., kedd 18:46

Előzetes tervet dolgoztak ki afrikai, európai és az ENSZ keretében működő katonai szakértők, hogy sikerüljön elűzni Mali északi részéből az al-Kaida terrorszervezethez kötődő iszlám szélsőségeseket - jelentették Bamakóból a hírügynökségek.

Egy magát megnevezni nem akaró forrás szerint egy több mint négyezer fős katonai erőt állítanának fel, tagjait főleg a nyugat-afrikai országok biztosítanák. E terv megvitatására ültek tárgyalóasztalhoz kedden Bamakóban a nyugat-afrikai országok közössége (ECOWAS) tagországainak vezérkari főnökei.

Az afrikai országban március óta káosz uralkodik, miután a katonaság elűzte az elnököt, az ország kétharmad részében pedig tuareg lázadók vették át a hatalmat. Az északi térséget ráadásul jelenleg a tuaregeket is kijátszó iszlám szélsőségesek ellenőrzik, és a saríát (iszlám törvénykezést) bevezetve tartják rettegésben a lakosságot.

Az Afrikai Unió és más szervezetek szeretnének katonailag fellépni az iszlamisták ellen, hogy a központi kormány visszavehesse az ellenőrzést az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőségesektől. A katonai beavatkozást támogatásáról biztosította az ENSZ Biztonsági Tanácsa és több nyugati állam is. A világszervezet és a nyugati hatalmak ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy bármilyen mali inváziót afrikai csapatok vezetése alatt hajtsanak végre.