rss      tw      fb
Keres

Megalakult a litván kormánykoalíció

MTI 2012. november 6., kedd 18:31

Bő egy héttel a litván parlamenti választások után kedden megalakult a kormánykoalíció.

Kedden délután a szociáldemokrata párt, a Munkapárt, valamint a Rend és Igazságosság pártjának elnöke aláírta a koalíciós megállapodást. A három pártnak összesen 78 képviselői helye van a 141 fős parlamentben.

Az új koalíció Andrius Kubilius jobbközép kormányát váltja, amelyet megszorító intézkedései miatt büntettek a választók.

A új kormány megígérte a minimálbér felemelését.

Dalia Grybauskaite államfő bejelentette, hogy feltételezett választási csalások miatt az alkotmánybírósághoz fordul. A bíróság ítéletéig nem is akarja jóváhagyni a balközép kormányszövetséget.

A szociáldemokrata párt elnöke, Algirdas Butkevicius kormányfőjelölt üdvözölte az államfő bejelentését, és reményének adott hangot, hogy a bíróság szombatig meghozza határozatát.

Grybauskaite az elmúlt héten a Munkapárt kormányzati szerepe ellen foglalt állást, mert az államügyészség több párttag, köztük Viktor Uspaskich pártvezető ellen is vádat emelt csalás miatt.

A koalíciós partnerek nyitva hagyták az ajtót a litvániai lengyelek pártja előtt, amennyiben az csatlakozni óhajt. A Munkapárt hajlandó arra, hogy lemondjon a javára miniszteri posztjainak egyikéről - mondta Uspaskich. "Folytatjuk a tárgyalásokat" - fűzte hozzá.