rss      tw      fb
Keres

Deutschlandradio: A Fidesz és az ő oligarchái




A Deutschlandradio Stephan Ozsváth anyagát közölte A Fidesz Rt. – politika és üzlet Magyarországon címmel. Orbán Viktor miniszterelnök jó két éve azt ígérte, hogy kiirtja Magyarországon a korrupciót. Régi barátainak némelyike azonban már régóta hasznot húz a Magyarországot kormányzó párt gazdasági impériumából. A bírálók már olyan oligarchákról beszélnek, amilyeneket egyébként Oroszországból és Ukrajnából ismer a világ.

A magyar zöldek ülősztrájkja a Közgép építőipari cég előtt – idén nyáron. Transzparenseiken annak a cégnek a csodálatos meggazdagodása ellen tiltakoznak, amely a magyar kormányfő két fiatalkori, bensőséges barátjának tulajdona. A tiltakozók között van Karácsony Gergely zöld képviselő.

„Ha körülnézünk, hogy ki dönt az uniós és a közpénzből való támogatásokról, azt látjuk, hogy mindenütt Simicska Lajos és Nyerges Zsolt volt munkatársai aktívak. Simicska és Nyerges a Közgép tulajdonosa és igazgatója.”

És ők idén 1,1 milliárd euró értékben kaptak állami megrendeléseket. Tavaly Simicska Lajosnak 1,1 millió euró osztalékot fizettek ki. Ezen kívül kettőjük tulajdonában van a Publimont reklámcég, amely a Fidesz 2010-es hatalomátvétele óta aránytalanul sokat profitál állami megrendelésekből. Így a cég nyeresége egyetlen év alatt megnégyszereződött, több mint egymillió euróra nőtt. A Publimont 2009-ben még veszteséges volt. Véletlen? A két Fidesz-vállalkozónak egy nagyhatalmú védnöke van: Orbán Viktor kormányfő.

„Vagyonos, sikeres magyar vállalkozókra van szükségünk, különben a külföldiek mindent elvesznek.”

Ehelyett az Orbán-kormány vesz el mindent a külföldiektől: egy új földtörvénnyel kvázi ki akarja sajátítani az osztrák gazdákat, akik Magyarországon földet művelnek. Ugyancsak kiszorítja a piacról a német és osztrák hulladék-feldolgozó cégeket. A szocialista Mesterházy Attila mondja:

„Vannak olyanok is, akiknek jól megy. A kormány körül van egy gazdasági kör, amely milliárdokról dönt. Ez a cégimpérium és a rokonai saját zsebre dolgoznak, a kormány jóváhagyásával. Intézményesítették a korrupciót. Kezük mindenhová elér. Étvágyuk csillapíthatatlan, befolyásuk felmérhetetlen.

A minisztériumokban ülnek a támogatási fazekak körül. És ott, ahol közpénzeket osztanak el. Embereiket az állami cégekhez helyezik, az ő újságjaikhoz és rádióikhoz kerülnek az állami hirdetések, és mindig ők nyerik a nagy pályázatokat. Az olyanokat is, amelyeket ki sem írnak.”

Simicska és Nyerges, a két Fidesz-vállalkozó már rég a kormányzó Fidesz gazdasági birodalmához tartozik. Nyerges az atlatszo.hu című magyar wikileaks-portál szerint első millióját 12 éve egy állami hitelből kapta. Akkoriban egy malmot üzemeltetett, eladta egy másik cégnek, amely szintén magán viselte a Fidesz-istálló szagát, és Simicska Lajos partnerévé lett, aki akkor már a Közgép építőipari vállalat tulajdonosa volt. Orbán Viktor, aki hivatalosan harcot hirdetett a korrupció ellen, azt állítja:

„Nemzeti Együttműködési Rendszerünkben nincsenek és nem lesznek oligarchák. Az oligarchák azok a multimilliomosok, akik gazdasági súlyuk mellett politikai hatalomra is törnek. Mondjuk például úgy, hogy pártelnökké vagy miniszterelnökké választatják magukat és – a parlament támogatásával – a milliók és a politikai hatalom egy kézbe kerülnek. De ezt a Fidesz nem akarja.”

Ám Simicska Lajos, a Közgép tulajdonosa szorosan kötődik a kormánypárthoz. Orbán Viktorral közös kollégiumi szobán osztozott, egy ideig a kormánypárt pénzügyeit ellenőrizte, és Orbán első kormányzása idején, 1998-tól 2002-ig az adóhivatal elnöke volt. A nemzeti konzervatív kormány korrupciós nyomozója elsősorban a szociálliberális elődöket veszi célba. A Közgépnél ennek megfelelően az OLAF európai korrupciós nyomozó szervek képviselői voltak az elsők, akik bejelentkeztek. Az a gyanú, hogy Keszthely város központjának szanálásánál uniós pénzek magánzsebekbe vándoroltak.

(hj)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!