rss      tw      fb
Keres

A Fidesz pacifikálásának békés módja„Ha kapna egy jó lehetőséget külföldön, Ön is kimenne, nem?”, kérdezett vissza Siklós fideszes alpolgármestere, amikor az Origo munkatársa megkérdezte tőle, miért megy el Ausztriába dolgozni, ahelyett, hogy továbbra is a Fidesz érdekeit képviselné Siklóson.

Komlói képviselő Angliában, egy másik Svájcban (igaz, hogy ott nem felelt meg – „nem jött be a próbaidő” –, úgyhogy kénytelen volt visszajönni Magyarországra, mert itthon a Fidesznek megfelel).

Megérleltem magamban a problémát, úgyhogy bátran ki merem jelenteni, nem értek egyet Lévai Júliával, aki a jelenségből erre a következtetésre jutott: „Mások lakjanak jól ideológiával, mert ők a problémák felelőseként ezt tudják nekik felkínálni, ők maguk viszont nem hülyék, rohannak jobb helyekre pénzt keresni”. Tessék végre a dolgok pozitív oldalát nézni, mint a Fidesz-kormány oly sok híve követeli tőlünk!

Én egyenesen azt mondom, hogy az ötlet zseniális. Ráadásul a világnemzet külföldre szakadt tagjai, csoportjai, mozgalmai, az aktív és harcos Fidesz-hívek is megmutathatják végre, mennyire elkötelezett hívei Magyarországnak és a Fidesznek. Hiszen ők onnan, ahol élnek – legyen az Németország, Svédország vagy az Egyesült Államok – mindig sokkal jobban tudják, mi jó a Magyarországon élő magyarnak. Most végre velük is egyetértésre juthatunk. Azt ugyanis még ők is kénytelenek tudomásul venni, hogy a Magyarországon élő magyarnak és remélhetőleg egyre több Fidesz-politikusnak lett egy közös nevezője: mindkét félnek az a jó, ha a fideszes politikus világot lát. (Elvégre „egy politikusnak is megvannak ugyanazok a jogai és lehetőségei, mint másoknak, nem baj, ha világot látnak, de fontos, hogy ne maradjanak kint végleg”.)

Felszólítom tehát a jobboldali és szélsőjobboldali magyarok külföldi egyesüléseit, vegyék tudomásul az új magyar-fideszes kiegyezést, és szervezzenek Fidesz-segítő mozgalmakat: keressen külföldi munkahelyeket a fideszes politikusoknak. Lehetőleg több pénzért, mint amennyit itthon a politizálásukért mi, adófizető állampolgárok fizetünk nekik. Indítsanak munkaversenyt „A legtöbb fideszest külföldön elhelyező csoport” megtisztelő címért! Az amerikaiaknak külön a figyelmébe ajánlom Selmeczi szenátorasszonyt!*

Én mint kezdeményező külön díjat alapítok a Kereszténydemokrata Internacionálénak (mai nevén a Demokratikus Centrumpártok Internacionáléjának – CDI) arra az esetre, ha alelnökét, Orbán Viktort ráveszi, vállaljon teljes munkaidőben állást náluk. Sajnos az Európai Unió mint munkahely szóba sem jöhet, Brüsszelben nyilván a hideg futkos a hátán mindenkinek, ha a magyar miniszterelnök nevét meghallja, az Európai Néppárt kiesett, hiszen Orbán láthatólag már az alelnöki tisztségéért sem mert elindulni náluk, az Európai Labdarúgó Szövetséget pedig én nem szeretném kitenni Orbán karakterének és unortodox módszereinek, mert nem szeretnék európai egyenfutballt nézni, úgyhogy marad a CDI. Igazán jól járna egy ilyen keresztény humanistával a világ keresztény, humanista nézeteket valló politikai pártjait és szervezeteit tömörítő cég.

Arra az esetre pedig, ha Orbánnak „nem jönne be a próbaidő”, hazai mozgalmat kezdeményezek: még néhány milliónyi lerongyolódott magyarnak is biztosan megérne néhány forintocskát, hogy Orbán lehetőleg minél magasabb CDI-s fizetését megfinanszírozza. Csak tartsák ott!

(Mihancsik Zsófia)* 1999 májusában a Népszava tette közzé azt a levelet, amelyet harminc, magát „szenátornak” minősítő fideszes és egy kisgazda parlamenti képviselő, valamint három politikai államtitkár küldött washingtoni vezető szenátoroknak, Jesse Helmsnek és Joseph R. Bidennek. Az aláírók a levélben javaslatot tesznek arra, hogy Magyarország következő amerikai nagykövete a Lockheed Martin repülőgép- és fegyvergyártó nagyvállalat egyik vezetője, Joseph M. Jones legyen. A botrányról a CNN budapesti tudósításban számolt be. A Magyar Narancs korabeli írása szerint „a levélügyből azért lett ekkora botrány, mert mint kiderült, Balsay, Selmeczi és Gyuricza kapcsolatban álltak a Lockheeddel. Balsaynak, Székesfehérvár egykori polgármesterének állítólag azt ígérte a cég, hogy ha az LM nyeri a magyar vadászrepülőgép-tendert, akkor az óriáscég központja választási körzetében lesz. A repülőgéptender az utóbbi idők legnagyobb volumenű állami beszerzése lenne, a zsíros üzlet reményében több világcég is aktívan lobbizott Magyarországon. (A döntést évek óta halogatják a politikusok, az előző kormány végül már 2003-at emlegetett.) Selmeczi Gabriella barátja révén érintett az ügyben. Rónai Gábor az LM alkalmazásában áll, és az a feladata, hogy megszervezze az LM beruházásait. Selmeczi nem tagadta, hogy jó viszonyt ápol Steven M. Jonesszal. Nem is tagadhatná, ugyanis többször mutatkozott vele nyilvánosan”. (A repülőgéptendert végül Svédország nyerte a Gripenekkel. Lásd ehhez hírösszefoglalónk – A Profil írása a Gripen-vesztegetési ügyről és két MTI-hír – lábjegyzetét a Gripen-szerződés megkötéséről.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!