rss      tw      fb
Keres

Költözések, 2010. június 28-29

Akik költöznek: Az APEH-elnök – Az országos rendőrfőkapitány – A Dunántúli  Regionális Vízmű vezérigazgatója – Az Állami Számvevőszék elnöke és alelnöke – A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke – a köztársasági elnök (és „az ezeréves alapokon nyugvó magyar nemzet” alkotmánya és a Mindenható)

Akik bizonyára költözni fognak: Az Európai Bíróság magyar bírája – A Nemzeti Kulturális Alap elnöke

1.
Az APEH-elnök

Matolcsy György felmentette az APEH elnökét
MTI 2010. június 28., hétfő 9:53

A közlemény szerint az APEH új elnökét a nemzetgazdasági miniszter rövidesen kinevezi.
A miniszter részben azért vonta vissza az APEH elnökének vezetői megbízatását, mert jogszerűtlenül avatkozott bele a kiemelt adózók igazgatóságának hatáskörébe, ezen belül a Malév köztartozásának felfüggesztésébe.
A Magyar Nemzet június 17-i számában azt írta, hogy két évvel ezelőtt jogsértő módon akadályozta meg az adóhivatal elnöke a Malév köztartozásának behajtását. Az APEH ezt még aznap határozottan cáfolta, míg a miniszter ezt követően vizsgálatot rendelt el az ügyben.
A vizsgálat megállapította: azzal, hogy az APEH elnöke leállítatta a Malév köztartozásának behajtását, sérültek azok az alapelvek, amelyek szerint az adóhatóság a törvényeknek megfelelően gyakorolhatja jogait és teljesíti kötelezettségeit, valamint hogy az adóhatóság minden ügyben megkülönböztetés nélkül köteles eljárni. A vizsgálat megállapította azt is, hogy az elnök intézkedése nyomán egy jogellenes állapot következett be, hiszen kvázi szüneteltették a végrehajtást.

Vida Ildikó az APEH elnöke
MTI 2010. június 28., hétfő 12:05

Vida Ildikót nevezte ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökének Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter - közölte a hétfőn a minisztérium (NGM).
A kinevezésről kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy Vida Ildikó 1999 és 2002 között már irányította az APEH-et, ezt megelőzően 1998 és 1999 között elnök-helyettesként dolgozott az adóhivatalnál.

Az APEH-elnök cseles menesztése – Népszabadság/Népszava
MTI 2010. június 29., kedd 3:04

Ugyan távozik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) éléről Szikora János, de közszolgálati jogviszonya még megmarad, vélhetően a kormánytisztviselőkről szóló törvény kihirdetéséig - írja a keddi Népszabadság. A Népszava szerint így mintegy 43 millió forinttól plusz hathavi végkielégítéstől esik el a volt elnök.
A Népszabadság szerint nem véletlen, hogy Szikora János köztisztviselői jogviszonya nem szűnt meg hétfőn, csak a vezetői kinevezése. Így maradt az APEH állományában, tehát nincs ok extra kifizetésekre, hiszen csak a munkaköre változott, jogviszonya nem szűnt meg.
A Népszava úgy tudja, mintegy 43 millió forinttól plusz hathavi végkielégítéstől esik el Szikora János, ha menesztésével megvárják a kormánytisztviselőkről szóló törvény életbelépését.

2.
Az országos rendőrfőkapitány

Hatala Józsefet javasolja országos rendőrfőkapitánynak Pintér Sándor
MTI 2010. június 28., hétfő 10:47

Hatala Józsefet javasolja országos rendőrfőkapitánynak Pintér Sándor belügyminiszter - derül ki a parlamenti bizottságok e heti üléseire szóló, hétfőn közzétett meghívóból.
Az Országgyűlés internetes oldalán található meghívó szerint kedden 11 órakor ülésezik a honvédelmi és rendészeti bizottság, a testület ülésének egyetlen napirendi pontja van: Hatala József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány-jelölt kinevezés előtti meghallgatása.
Bencze József jelenlegi országos rendőrfőkapitány leváltását hivatalosan egyelőre nem jelentették be.

3.
A Dunántúli  Regionális Vízmű vezérigazgatója

Winkler Tamás lett a DRV vezérigazgatója
MTI 2010. június 28., hétfő 16:56

Winkler Tamást, a pécsi vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatóját választotta vezérigazgatónak a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) közgyűlése hétfőn - közölte a pécsi polgármesteri kabinetiroda az MTI-vel.
A poszton Reményi Zoltánt váltó új vezető már kedden munkába áll, megbízatása határozatlan időre szól. Winkler Tamás ugyanakkor kitölti októberig szóló szerződését a baranyai megyeszékhelyen, és ellátja a Tettye Forrásháznál vállalt feladatait is.
Az indoklás szerint Winkler Tamásnak a Pécsett végzett eredményes, példaértékű munkája okán szavaztak bizalmat a 346 dunántúli település vízellátását és 168 szennyvízelvezetését is biztosító, állami többségi tulajdonú vállalatnál.
"Pécs példa Magyarország számára, mert az elmúlt időszak bizonyította, hogy a lakossági igényeket, a fogyasztóbarát magatartást és a gazdaságos, hatékony cégműködést össze lehet hangolni - olvasható a polgármesteri kabinetiroda közleményben.
A pécsi közgyűlés tavaly október 1-jén alapította a Tettye Forrásházat a városi vízközművek átvételére, miután az addigi szolgáltatóval, az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű (Suez Environnement) Pécsi Vízmű Zrt.-vel határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai négy nappal később ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét.

4.
A Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója

Szentpétery Kálmán a Szerencsejáték Zrt. új elnök-vezérigazgatója
MTI 2010. június 28., hétfő 16:56

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) 2010. június 26-i hatállyal Szentpétery Kálmánt nevezte ki a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatói posztjára - közölte a Szerencsejáték Zrt. hétfőn az MTI-vel.
Szentpétery Kálmán Székely Gábort váltja a társaság élén.
Az MNV Zrt. 2010. június 25-i hatállyal kinevezte a Szerencsejáték Zrt. igazgatóságát is, amelynek elnöke Szentpétery Kálmán, tagjai Baranyay László, Komondi Zsolt, Kollár K. Attila, Nánásy Csaba és Tóth Tamás.
Határoztak a felügyelőbizottság tagjairól is, a testület tagjai Varga Edit, Incze Zsolt, Szabó Iván, Knapp István és Mucsi Gyula.

5.
Az ÁSZ elnöke

Domokos László az Állami Számvevőszék új elnöke
MTI 2010. június 28., hétfő 18:21

Megválasztotta Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökévé hétfőn a parlament. Az ÁSZ alelnöke Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvárnak az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármestere lett.
Az Országgyűlés a számvevőszék új elnökének és alelnökének személyéről titkos szavazáson döntött. Ezen Domokos László 266 igen és 88 nem szavazatot kapott. Warvasovszky Tihamérra 258-an szavaztak igennel, 95-en nemmel. (A megválasztáshoz az összes képviselő kétharmadának támogatására, azaz 258 igen szavazatra volt szükség.)
Az új vezetőket július 5-i hatállyal választotta meg a Ház.
A szavazás eredményének kihirdetése után Domokos László és Warvasovszky Tihamér esküt tett. Mandátumuk 12 évre szól.
Domokos László jelölését az ellenzék élesen bírálta az általa igénybe vett lakhatási támogatás miatt, de a Fidesz-frakció kiállt jelölése mellett. A székesfehérvári szocialisták szerint Warvasovszky Tihamér egyéni boldogulását helyezi előtérbe, amikor egy "jól fizető állásért" befejezi székesfehérvári pályafutását.
A számvevőszék ellenőrzi például az államháztartás gazdálkodását, ennek keretében a központi költségvetési javaslat (pótköltségvetési javaslat) megalapozottságát, a bevételi előirányzatok teljesíthetőségét, az állami kötelezettségvállalással járó beruházási előirányzatok felhasználásának törvényességét és célszerűségét, a költségvetés hitelfelvételeit, azok felhasználását és törlesztését.
Ellenőrzi a központi költségvetés végrehajtásáról készített zárszámadást is.
Feladatai között szerepel a Magyar Nemzeti Banknak, valamint a pártok és a pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványok gazdálkodásának ellenőrzése.
Szintén az ÁSZ ellenőrzi az állami adóhatóság és a helyi önkormányzatok adóztatási tevékenységét, valamint a vámhatóság tevékenységét.

6.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke

Lemondott a PSZÁF elnöke
MTI 2010. június 29., kedd 9:25

Lemondott Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke június 30-i hatállyal azt követően, hogy a felügyelet 2009. éves jelentését a parlament hétfőn nagy többséggel elfogadta.
Farkas Ádám az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "tekintettel arra, hogy a hatályos törvényi szabályozással összhangban 6 éves időszakra szóló kinevezésem 2009 nyarán kevesebb mint egy évvel a közelgő választások előtt történt, úgy tartottam tisztességesnek, hogy az újonnan megalakult kormány számára lemondásommal megteremtem a lehetőséget arra, hogy a továbbiakban az általa jelölt szakember irányíthassa a felügyelet munkáját".
"Az egy évvel ezelőtti kinevezésemet megelőző nyilvános parlamenti meghallgatások során a közvélemény számára is egyértelműen jeleztem, hogy elnöki megbízatásomat nem politikai, hanem független, szakmai feladatnak tekintem. Munkám során mindvégig ennek megfelelően jártam el, ennek elismerése, hogy a felügyelet jelentését a Parlament képviselői 88 százalékos többséggel fogadták el" - fogalmazott Farkas Ádám.

Szijjártó: Orbán délelőtt egyeztetett Szász Károllyal a PSZÁF jövőjéről
MTI 2010. június 29., kedd 15:11

Orbán Viktor kedd délelőtt megbeszélést folytatott Szász Károllyal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jövőjéről, jövőbeni szerepéről - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden újságírókkal az Országházban. Szász Károly 2000 és 2004 között már vezette a felügyeletet.
A Magyar Hírlap már a múlt szerdai számában írt arról, hogy Szász Károly visszatér a PSZÁF élére.

7.
A köztársasági elnök

Köztársasági elnökké választotta Schmitt Pált a Ház
MTI 2010. június 29., kedd 15:22

Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés kedden.
A titkos szavazáson már az első fordulóban eldőlt, hogy ki kerüljön a legfőbb közjogi méltóság tisztségébe: a képviselők közül 263-an támogatták szavazatukkal a házelnököt, aki augusztus 6-án váltja hivatalában Sólyom László jelenlegi államfőt. (A megválasztáshoz a képviselők kétharmadának igen szavazatára, legalább 258 képviselő támogató voksára volt szükség.)
Balogh Andrásra, a szocialisták köztársaságielnök-jelöltjére 59 szavazat érkezett.
A bejelentést követően Schmitt Pál letette esküjét és ellátta kézjegyével az esküokmányt.
Az eredményhirdetés alatt Balogh András megtapsolta Schmitt Pál sikerét.
A Jobbik korábban jelezte, hogy felveszik ugyan a szavazólapokat, de nem tesznek ikszet egyik név mellé sem, az LMP frakció tagjai pedig nem vették fel a szavazólapokat, mert egyik jelöltet sem tartják megfelelőnek az államfői posztra.

Schmitt: szülessen meg az ezeréves alapokon nyugvó magyar nemzet új alkotmánya
MTI 2010. június 29., kedd 15:57

"Mindannyiunk történelmi felelősségének" nevezte Schmitt Pál a rendszerváltozás utáni kor lezárását, az ezeréves alapokon nyugvó, modern és önbizalommal teli Magyarország, az egységes magyar nemzet új alkotmányának megszületését. A politikus köztársasági elnökké választása után, kedden a parlamentben Szent István király intelmeire alapozta beszédét.
"Vezess mindannyiunkon harag, gőg, gyűlölség nélkül, békésen, alázatosan, szelíden. Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség" - kezdte beszédét Schmitt Pál Szent István király Imre herceghez szóló intelmeiből idézve. Az atyai szavak mögött ott van "a demokratikus alaptörvényünkben máig megkapaszkodó gondolat: minden ember azonos állapotban születik, mindenkit azonos jogok illetnek meg", és a kötelezettségek is azonosak - mondta, kiemelve, hogy az intelmek így szüremkednek át egy évezreden keresztül a demokratikus alkotmány szövetébe.
"Zárjuk le a rendszerváltozás utáni kort, szülessen meg az ezeréves alapokon nyugvó, modern és önbizalommal teli XXI. századi Magyarország, az egységes magyar nemzet új alkotmánya, ez mindannyiunk történelmi felelőssége" - mondta Schmitt Pál.
Dolgos, alkotó, teremtő és egymás mellett békésen megférő magyarokra van szükség - idézte Klebelsberg Kunót, amit nagy taps fogadott. Mint mondta, zászlajára szeretné tűzni minél több magyar meghallgatását arról, hogy milyen évtizedeket képzel el magának, gyermekeinek, unokáinak.
Schmitt Pál végül a Mindenható segítségét kérte, hogy a jogállamiság jegyében az alkotmány és a törvények rendelkezését betartsa és betartassa.

Akik bizonyára költözni fognak

1.
Az Európai Bíróság magyar bírája

Nem szerepel Czúcz Ottó az Európai Bíróság meghosszabbított mandátumú bírái között
MTI 2010. június 28., hétfő 12:46

Nem szerepel Czúcz Ottó magyar bíró neve az Európai Bíróság azon bíráinak listáján, akiknek idén lejár a mandátuma, de megbízatásukat a küldő állam javaslatára további hat évvel meghosszabbította az uniós tagállami kormányokat képviselő Tanács.

Nem kommentálta az igazságügyi tárca az Európai Bíróság magyar tagjának visszahívásáról szóló hírt
MTI 2010. június 28., hétfő 15:34

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt a brüsszeli hírt, amely szerint nem hosszabbítja meg az Európai Bíróság magyar tagjának megbízatását a küldő ország - tudta meg a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárságon hétfőn az MTI.

2.
A Nemzeti Kulturális Alap elnöke
Felmentését kérte Harsányi László, az NKA elnöke

MTI 2010. június 29., kedd 18:20

Felmentését kérte a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke, Harsányi László, aki a hírt maga erősítette meg kedden az MTI-nek.
Az NKA elnökének távozásáról szóló hírt előzőleg a fidelio.hu kulturális portál tette közzé.
Mint Harsányi László az MTI-nek elmondta, a múlt héten írt egy levelet a kulturális alapot felügyelő nemzeti erőforrás miniszternek, Réthelyi Miklósnak.
"Nem adtam be a lemondásomat, hanem kértem a minisztertől, hogy közös megegyezéssel bontsuk fel a szerződésemet, a kinevezés visszavonásával együtt" - pontosította a honlap értesülését a kulturális alap távozó vezetője, hozzátéve: a tárcától egyelőre nem kapott választ.
A kormány múlt héten döntött arról, hogy a magyar kulturális szféra fő finanszírozójának számító NKA idei költségvetéséből 2 milliárd forintot zárol.
"Azt írtam a miniszternek, hogy a kétmilliárdos zárolást értem, de nem tudom elfogadni. Ez nem azt jelenti azt, hogy nem hajtom végre addig, amit kell belőle, de úgy látom, kiderültek a lehetőségeink" - fogalmazott távozási szándékának okairól a kulturális alapot 2002 óta vezető Harsányi László.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sajtókapcsolataiért felelős Vitézy Zsófia az MTI megkeresésére közölte: a tárca egyelőre nem kíván reagálni az NKA elnökének levelére.
Az 1947-ben született Harsányi László 1996-98 között tagja volt az NKA bizottságának, de az intézmény "visszaállamosítása" elleni tiltakozásul tagságáról 1998 végén lemondott.
Harsányi László 2009 áprilisa óta a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója; NKA-elnöki megbízatása 2010 végén járt volna le.

Korábban:
Költözések 2010. június 25-én