rss      tw      fb
Keres

Újabb kormánykoalíciós esély a holland iszlám-ellenes pártnak

MTI 2010. június 29., kedd 19:12

A holland liberális párt kedden ismét koalíciós ajánlatot tett a néhány héttel ezelőtti parlamenti választásokon megerősödött szélsőséges iszlám-ellenes pártnak.

A hollandiai választásokon győztes Szabadságért és Demokráciáért (VVD) jobboldali liberális párt egyszer már kudarcot vallott, hogy a szélsőjobboldali Szabadságpárttal (PVV) kíséreljen meg koalíciót alkotni. A PVV erősödött meg a leginkább a június 9-i választásokon, ezért Beatrix királynő is támogatta, hogy az első puhatolódzás ebbe az irányba történjen.

Miután a liberálisok nem jutottak dűlőre a szociáldemokratákkal (PvdA) és több kisebb párttal, Mark Rutte VVD elnök ismét tárgyalási ajánlatot tett Geert Wildersnek, a PVV vezetőjének.

Az első kísérlet azt követően fulladt kudarcba, hogy a VVD-nek és a PVV-nek nem lenne meg a parlamenti többsége, ezért szükségük van egy harmadik partnerre, és ez a kereszténydemokrata CDA lehetne. Utóbbinak azonban az volt a feltétele, hogy csak azt követően csatlakozik a tárgyalásokhoz, ha a VVD és a PVV áthidalta a két párt közötti nézetkülönbségeket. Wilders azonban ragaszkodott a három párti egyeztetéshez.

Tulajdonképpen a helyzet most is megismétlődhet, mert az eddig kormánypártnak számító CDA elnöke, Maxime Verhagen tartja magát álláspontjához, amit egyébként Rutte is értetlenkedve fogad. Ugyanakkor a liberális politikus láthatóan szívesebben lépne koalícióra Wildersszel, mint a szociáldemokratákkal.