rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. október 25.

Miért van veszélyben a 432 milliárdos EU-s támogatás?
Tabajdi Csaba, szocialista európai parlamenti képviselő


Bolgár György:
- Képviselő úr, kérem, magyarázza el nekünk, hogy mi folyik Brüsszel és Budapest között! Pontosabban az Európai Bizottság és a magyar kormány között. Mi ez a furcsa és bizonyos értelemben szokatlan huzavona, keménykedés, ellenszegülés, majd minden további nélkül a feltétel nélküli megadás? Kijelentette a miniszterelnök, hogy mi teljesítjük azt, amit kérnek tőlünk, mondjanak egy számot. Mi áll ennek az egésznek a háttérben?

Tabajdi Csaba: - A folyamat összetett. Az utolsó megjegyzésére reagálnék először. Azt hiszem, valamennyi politikával, közélettel foglalkozó magyar állampolgárt meglepett, hogy mennyire hangot váltott egy-két nap erejéig Orbán Viktor magyar miniszterelnök, amikor az európai állam- és kormányfők csúcstalálkozóját követően kvázi megadóan nyilatkozta, hogy megadjuk magunkat, mondjanak egy számot, és mi teljesítjük. Bár, ha megnézzük a 23-ai nemzeti ünnepen elmondott beszédét, akkor azt hiszem, leszűrhetjük, hogy lényegében semmi nem változott. Egy hosszabb folyamatról van egyébként szó, amit jó, ha mindenki tisztán lát. Nem Magyarország büntetéséről van szó, nem akarja kukoricára térdepeltetni az Európai Bizottság Magyarországot. A jobboldali orgánumok rendszeresen panaszkodnak amiatt, hogy hiszen tíz országban magasabb a költségvetési hiány, mint Magyarországon, és miért pont Magyarországot pécézték ki. Azért, mert 2004 óta mi vagyunk az egyetlen ország, amely ellen 2004 óta túlzott deficiteljárás van. Sajnos a magyar kormányok, pártállástól függetlenül, 2004 óta fegyelmezetlen költségvetési politikát folytatnak, túlköltekeznek. Az pedig nem Brüsszel érdeke, hogy legyen fegyelmezett politika, hanem a magyar állampolgároknak és az európai polgároknak az érdeke. Most is látszik a megszorító csomagon, hogy ha egy kormány rossz, felelőtlen politikát folytat, annak mindig az adófizetők állják az árát. Az Európai Bizottságnak pedig már sok élménye van Görögország miatt. Most azért nem említem Spanyolországot, mert az ő problémájuk teljesen más kérdés.

- Ott nem egy költségvetési problémáról van szó alapvetően.

- Alapvetően nem. Az autonóm tartományok esetében igen, de országosan ők egy fegyelmezett költségvetési politikát folytattak az elmúlt években, vagyis a problémák más természetűek. Azonban Görögország esetében egy teljesen fegyelmezetlen magatartásról volt szó, akár baloldali, akár jobboldali kormány volt hatalmon.

- Ők ráadásul előre is, meg visszamenőleg is folyton hazudtak. Ellentétben a magyar kormánnyal, mármint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormánnyal, mert azt soha senki nem állította – kivéve a magyar ellenzéket –, hogy meghamisították volna az adatokat.

- Így van. Az Európai Bizottság mostani magatartásából pedig látszik, hogy van egy komoly bizalmatlanság az Orbán-kormánnyal kapcsolatosan. Hiszen az Orbán kormány össze-vissza adatokat közölt például az elmúlt egy évben. Egy konkrét példát is említenék. Júniusban az Európai Bizottság megszüntette az Orbán-kormány ígéretei alapján a kohéziós pénzek felfüggesztését, és ezt követően rögtön lazított a kormány a költségvetési fegyelmen. Tehát nincs hitelessége az Orbán-kormánynak. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke azt mondta, hogy amit Matolcsy gazdasági miniszter úr bejelentett, ezt a több mint 900 milliárdos megszorító csomagot az Európai Bizottságban úgy látják, hogy talán a fele lesz igaz. Tehát szerintük a fegyelmezett gazdálkodás eredménye nem annyi lesz, mint amennyit az Orbán-kormány mond.

- Igen, behajthatatlanok ezek a feltételezett követelések vagy állami bevételek. Visszatérnék arra, hogy megfenyegettek bennünket azzal, hogy a Kohéziós Alapból idén esedékes támogatást – 145 milliárd forintot – fel fogják függeszteni, de az utolsó pillanatban hoztunk kiigazító intézkedéseket. Azonban most megint azt olvasom, hogy veszélybe kerülhet ez a támogatás, ha november 7-éig, az Európai Bizottság üléséig nem bizonyítjuk be, hogy a költségvetési hiányunk jövőre is 3 százalék alatt marad. Csak ez a támogatás forog kockán vagy még ennél is több?

- Ennél is több forog kockán. November 7-én még nem fog végleges döntés születni. Akkor az Európai Bizottság csak áttekinti valamennyi uniós tagállam középtávú gazdasági helyzetét, az úgynevezett őszi pénzügyi félévet. A pénzügyi félév a magyar elnökség egyik vívmánya volt, és éppen a görög és az európai helyzet miatt vezették be, meg azért, mert rajtunk kívül még húsz ország folytat fegyelmezetlen költségvetési politikát. Huszonegy ország ellen folyik túlzottdeficit-eljárás. Vagyis szó sincs arról, hogy Magyarországot pécézték volna ki. A bizottság most át fogja tekinteni, hogy melyik országban mennyire tartható fenn az a gazdasági növekedési pálya, amelyet az adott országok leírtak a jelentésükben. Megnézik, és november 7-én az Európai Bizottság megfogalmazza a véleményét arról, hogy vajon hiteles-e az a gazdaságpolitikai program, amelyet az Orbán-kormány megfogalmazott vagy sem, és tesz egy javaslatot a pénzügyminiszterek tanácsának, mert a döntő szót a pénzügyminiszterek mondják ki.

- Tehát a bizottság tesz egy ajánlást. Rosszabbik esetben mondjuk azt mondja, hogy Magyarország hiába ígérget, hiába helyez kilátásba és vezetett be folyamatos megszorításokat, ez mind nem elég ahhoz, hogy a költségvetési hiányt kordában tartsák. Ráadásul ez a gazdaság növekedési pályáját elzárja, és valószínűleg nem sikerül kilábalni a válságból. Ha ez a bizottság meglátása, és ennek alapján azt mondja, hogy ezt a túlzottdeficit-eljárást folytassák továbbra is Magyarország ellen, akkor mi lesz? Ennek lesz valamilyen következménye, mondjuk a pénzügyminiszterek ülésén decemberben?

- Pontosan ez az eljárás. Tegyük fel, hogy a bizottság úgy ítéli meg, hogy nem hiteles az Orbán-kormány gazdasági előrejelzése, mert egyáltalán nem tűnik megvalósíthatónak, több oknál fogva. Egyrészt nem tűnik reálisnak a 2013-as egyszázalékos GDP-növekedés, éppen amiatt, mert azok a bevételek nem fognak bejönni, amelyeket az Orbán-kormány eltervezett. Másrészt ez a több mint 900 milliárd forintos megszorító csomag csökkenti a lakossági bevételeket. Mondanék egy példát. Az átlagfizetés Magyarországon 141 ezer forint, a bankautomata-adó pedig 0,02 százalék. Ez azt jelenti, hogy mindenkitől 3 ezer forintot elvesznek, amit ha összeadunk, akkor az országos szinten több 10 milliárdos kiesés. Tehát ez a gazdasági növekedésből kiesik, mert ezt nem fogják fogyasztásra költeni a magyar lakosok. Most csak egy példát mondtam, de sok sebből vérzik ez a jövő évi költségvetés. Visszatérve az Európai Bizottságra, ők kétféle döntést hozhatnak. Egy olyat, amely még nem javasol szankciókat az Orbán-kormánnyal kapcsolatosan, vagy ha nem lát más megoldást, akkor javasol egy újabb felfüggesztést. Például a kohéziós pénzek felfüggesztését, vagy egy részüknek a felfüggesztését 2013-ra.

- Azt a 145 milliárd forintot fogják felfüggeszteni vagy annál jóval többet?

- 2013-ra 432 milliárdot kapunk ettől a gyarmatosító Európai Uniótól.

- Ezt az összeget csak a Kohéziós Alapból?

- Így van, csak a Kohéziós Alapról van most szó. Szóval ez egy óriási összeg. Főleg ha azt nézzük, hogy ennek a megszorító csomagnak lényegében a felét mi megkapjuk az Európai Uniótól. Arra is gondoljunk, amit kormánypárti gazdaságpolitikusok is elmondanak, hogy a magántőkés beruházáson kívül ami állami beruházás történt Magyarországon az elmúlt öt-nyolc évben, az lényegében csak uniós forrásból történt, és ezekre döntően a kohéziós és strukturális alapokból volt pénz. Tehát a november 7-i ülésnek, de még inkább a decemberi pénzügyminiszteri ülésnek nagyon nagy a tétje, mert a döntést a pénzügyminiszterek fogják hozni.

- Azonban ha a bizottság mondjuk elfogadja az Orbán-kormány terveit, akkor a pénzügyminiszterek tanácsa nyilván nem fog ennek ellenére dönteni. Csak akkor várható a szigorú pénzügyminiszteri döntés, ha a bizottság elmarasztalja Orbánékat, nem?

- Így van. A bizottság tesz javaslatot. Egyébként jelezném, csak azért, hogy a mindenféle összeesküvés-elméleteket cáfoljam, hogy a 27 uniós tagállamból öt olyan ország van, ahol nincs a néppárt valamilyen formában hatalmon. Litvánia még függőben van, mert ott most volt választás. Mindenesetre a 27-ből jelen pillanatban 22 pénzügyminiszter egy olyan kormánynak a pénzügyminisztere, amelyben a néppárt, a Fidesz testvérpártja, benne van. Tehát a Fidesz által gerjesztett unióellenes propagandát figyelve pontosan tudnia kellene a magyar állampolgároknak, hogy egy jobboldali többségű pénzügyminiszteri tanács van. Vagyis nemcsak az a bizottság jobboldali többségű, amely a javaslatot teszi, hanem az is, amelyik a végleges döntést hozza.

- Még egy kicsit visszatérnék arra, amit a bankautomata-adóról említett. Azt mondta, hogy ez 0,02 százalék, vagyis az átlagfizetést nézve háromezer forintot elvesznek. Ez egy évre értendő, ugye?

- Havi háromezer forintjába kerül az állampolgároknak, és ezt meg kell szorozni 12-vel.

- Ha kétszázalékos volna, akkor jelentene ez a háromezer forintot.

- Ez kétszázalékos.

- Én úgy tudom, hogy 0,02 százalékos. Mindenesetre, ha csak ezzel elvesznek 3600 forintot évente minden egyes állampolgártól, aki ugye kénytelen használni a bankautomatát, hiszen a fizetést valahogy fel kell venni, akkor már ez is egy súlyos megszorítás. Ez pedig csak egy a sok közül. Közben az országot meg az a veszély fenyegeti, hogy ha az Orbán-kormány számait nem hagyják jóvá, akkor 450 milliárd forintot veszít.

- Igen. Már a 3600 forint is rendkívül sok. Utána fogok nézni a szakértőimmel ennek pontosan, mert ők számították ki, hogy mennyi ez pontosan. Mindenesetre ez mindenképpen egy nagy érvágás a magyar adófizetők számára.

- És ez csak egyetlenegy a sok közül.

- Igen, még itt van a csekkadó, és a legnagyobb érvágás, a 16 százalékos személyi jövedelemadó, amely több millió embert érint és sért. Ez évi 500 milliárd forintot jelent, és ehhez nem hajlandó hozzányúlni az Orbán-kormány, mert ez egy szűk gazdag rétegnek tesz jót. A gazdasági növekedéshez és a költségvetés kiegyenlítéséhez nem kellett volna bevezetni ilyen lakosságot sújtó adókat.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái