rss      tw      fb
Keres

Államfőválasztás - Gratulált Schmittnek az Európai Parlament elnöke és a néppárti EP-frakcióvezető

MTI 2010. június 29., kedd 20:50

Hasznosnak mondta Magyarország számára Schmitt Pál államfővé választását Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke keddi nyilatkozatában.

"Magyarország, miként az EU többi része is, gazdasági nehézségekkel néz szembe, és olyan, járatos és tapasztalt politikus személyében, mint amilyen Schmitt Pál, kompetens, erős vezetésre van szüksége" - fogalmazott Buzek. Utalt az új magyar államfő olimpiai bajnoki múltjára, és megjegyezte, hogy új tisztségében szüksége lesz azokra a képességeire, amelyeket a sportban felmutatott.

Magyarország és Európa érdekeinek előmozdítása érdekében végzett eddigi tevékenységét emelte ki Schmitt Pál érdemei közül az új köztársasági elnöknek kedden írt gratuláló üzenetében Joseph Daul, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője.

Új pozíciója "egyedülálló és még jelentősebb felelősséget jelent" a frakcióhoz tartozó Fidesz-delegációt korábban elnöklő Schmitt Pál számára, olyan időszakban, amikor Európának és Magyarországnak is erős vezetésre van szüksége - vélte az elzászi képviselő.

Úgy ítélte meg, hogy a "nyolc éves szocialista kormányzás kudarca után" az új államfőnek "jelentős erőfeszítéseket kell tennie az ország szavahihetőségének és tekintélyének visszaállítása érdekében". Az új hivatalban Schmittnek lényegi szerepe lesz az uniós értékek terjesztésében is - tette hozzá.