rss      tw      fb
Keres

Visszakerültek az önkormányzatokhoz a hipával kapcsolatos feladatok

MTI 2010. június 29., kedd 18:31

Visszakerültek a helyi iparűzési adóval (hipa) kapcsolatos feladatok június 29-ével az önkormányzatokhoz, az utóbbiak azonban segítséget kaphatnak az adók beszedéséhez az adóhatóságtól, ha ennek szükségét érzik - hívja fel a figyelmet az RSM DTM.

A 2010-es adóévről 2010. június 29-ig az állami adóhatósághoz beérkezett bevallásokat - amire átalakulás és megszűnés esetében kerülhetett sor - és bejelentéseket még az APEH dolgozza fel, majd az adatokat elektronikus úton átadja az illetékességgel rendelkező helyi önkormányzatok részére - ismerteti a tanácsadó cég.

A 2010. június 29-ét követően beérkezett bevallásokat és bejelentéseket - a bevallási, illetve bejelentési határidőtől függetlenül - az adóhatóság feldolgozás nélkül továbbítja - a vállalkozás tájékoztatása mellett - az illetékes helyi önkormányzatokhoz.

A 2009. december 31-ét követően az adóhatósághoz teljesített bejelentéseket az új előírások hatályba lépését követően nem kell a helyi önkormányzatok felé megismételni, mivel az APEH köteles 2010. július 31-ig minden tudomására jutott adatról tájékoztatni a helyi önkormányzatokat.

A változásokkal összhangban már a helyi iparűzési adóelőleg feltöltési kötelezettségről is az illetékességgel rendelkező önkormányzatok felé kell bevallást tenni 2010. december 20-ig, illetve a naptári évtől eltérő üzleti évet választott vállalkozások esetében az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig.

A 2010. június 29-ig be nem fejeződött, tehát folyamatban lévő eljárásokat az APEH fejezi be, majd az eljárás adatait átadja az illetékes helyi önkormányzatnak. A helyi iparűzési adóra vonatkozó, határozattal le nem zárult fizetési könnyítési eljárásokat és a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokat ugyanakkor az APEH haladéktalanul köteles átadni az illetékes helyi önkormányzatoknak.

Amennyiben az APEH helyi iparűzési adóra is kiterjedő végrehajtási eljárása során ingó vagy ingatlan végrehajtás történt, a helyi önkormányzatok kérhetik az APEH-től a végrehajtási eljárás folytatását.

Tekintettel arra, hogy a kisebb helyi önkormányzatok számára aránytalanul nagy terhet jelent a helyi adó és gépjármű adó követelések behajtása, az önkormányzatok június 29-től lehetőséget kapnak arra, hogy havonta, a hónapot követő hó 15. napjáig megkeressék az állami adóhatóságot a 10 ezer forintot elérő helyi adó és gépjárműadó tartozások végrehajtása céljából. Marczin Mónika, az RSM DTM Hungary Zrt. partnere szerint ez áthidalhatja azt a problémát, amely az adókötelezettség beszedése és az önkormányzatok kapacitása között mutatkozott korábban, így kedvezőbb helyzetbe hozza a kisebb szakértői apparátussal rendelkező településeket.