rss      tw      fb
Keres

Ismét határozatképtelen volt az EU a génkezelt növények ügyében

MTI 2010. június 29., kedd 18:18

Ismét határozatképtelennek bizonyult az Európai Unió miniszteri tanácsa a génkezelt kukoricaféleségek forgalmazásának ügyében.

A tagországok mezőgazdasági minisztereinek keddi luxembourgi találkozóján nem gyűlt össze elégséges támogató szavazat hat ilyen termék engedélyezéséhez.

Helyszíni források szerint Magyarország, Lengyelország, Ausztria, Lettország, Litvánia, Görögország, Ciprus, Luxemburg és Szlovénia mind a hat érintett kukoricaféle beengedésére nemmel voksolt, de egyes termékek esetében Olaszország, Franciaország és Málta is csatlakozott ehhez a csoporthoz.

A döntésképtelenségnek az uniós szabályok szerint az a következménye, hogy a végső határozatot az Európai Bizottság hozza meg - a tapasztalatok szerint a végrehajtó testület döntése általában pozitív.

Az uniós tagországok régóta határozatképtelenek a génkezelt termékek ügyében, mert viszonylag két nagy csoportra oszlanak attól függően, hogy ellenzik vagy támogatják az ilyen növények termesztését és forgalmazását. Magyarország az ellenzők csoportjába tartozik.

Korábbi közlések szerint az Európai Bizottság a közeljövőben olyan szabályozásra készül javaslatot tenni, amely lehetővé tenné, hogy bármely tagország nemzeti hatáskörben döntsön a génjeiben módosított termékek engedélyezéséről - ezzel megoldódhatna a sorozatos döntésképtelenség problémája.