rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. október 24.

A lakcímnyilvántartásról és az Orbán-kormány baloldali leváltásáról
Baja Ferenc, MSZP-s országgyűlési képviselő

Bolgár György: - Körülbelül huszonnégy óra telt el azóta, hogy Bajnai Gordon és két kollégája, két társa bejelentette az Együtt 2014 mozgalom vagy kezdeményezés elindulását és azt, hogy szerintük középről kell leváltani az Orbán-kormányt, de mindenképpen le kell. Ezután a huszonnégy óra után az MSZP megszólalt, nevezetesen Ön szólalt meg, hogy balról kell leváltani. Ez azt jelenti, hogy nem akarnak együttműködni ezzel az új formációval vagy csak jelzik, hogy Önök egy baloldali párt és szeretnék, ha az Önök értékei érvényesülnének, és minél többen azt mondanák, hogy igen, vannak baloldali értékek, mi ezeket támogatjuk és talán ez is elég lesz az Orbán-kormány leváltásához.

Baja Ferenc: - Örülök, hogy beszélhetek erről. Először is ezen a sajtótájékoztatón én a lakcímnyilvántartás kérdéseit feszegettem. És arról beszéltem, hogy a Fidesz mondjon le arról a lehetőségéről, hogy megváltoztatja a lakcímnyilvántartást, mert ezzel nagyon sok mindent veszélyeztet. Többek között egyébként a választások tisztaságát is.

– Azt hogyan?

– Azáltal, hogy ha nincs központi lakcímnyilvántartás, aminek a megszüntetése teljesen értelmetlen, szakmaiatlan és pazarló, akkor lényegében nagyon nehezen követhető hivatalosan az, ha valaki egyik helyről a másikra költözik a szavazást megelőző időszakban. Hiszen ha valaki Sopronból elmegy Nyíregyházára, akkor ugye Nyíregyházán bejelentkezhet, Sopronból kijelentkezhet. Amíg van központi nyilvántartás akkor természetesen az ezt visszaigazolja. Ellenkező esetben azonban a nyíregyháziaknak az ország összes önkormányzatát meg kell keresni, hogy vajon ez az állampolgár tényleg kiköltözött-e innen vagy onnan.

– Magyarán egy olyan választási körzetben, ahol a Fidesz éppen fontosnak tartja odaszervezni új szavazókat, mert úgy érzi, hogy szoros a küzdelem, de megbízható emberekkel megfordítható vagy biztosan a Fidesz javára dönthető el, nyugodtan mindenféle ellenőrzési veszély nélkül átcsoportosíthat százakat vagy ezreket?

– Ez pontosan így van. Én nem hivatkoztam itt a Fideszre, mert nincs annak indoka egyelőre, hogy bárkit megvádoljak. Csak azt mondtam, hogy a magyar kormánynak erre figyelnie kell, hogy a közigazgatási szakmaiság a pártpolitikai célszerűségnek nem rendelődhet alá.

– De ugye ez a javaslat amely Rogán Antaltól hangzott el két héttel ezelőtt, már csak azért is elképesztően cinikus, nem tudok rá mit mondani, mert lényegében mintha egy utólagos igazolása akarna lenni a választási regisztráció bevezetésének, hiszen azzal szemben ugye mindenki azt vetette fel, hogy erre semmi szükség, hiszen olyan országokban, ahol van kötelező lakcímnyilvántartás, nincs szükség a regisztrációra. Jó. Hát akkor megszüntetjük a lakcímnyilvántartást. Ezen ne múljon. Körülbelül ez volt az egésznek a lényege.

– Ebben Önnel maradéktalanul egyetértek, sőt azt kell tudni, hogy ahol nincs központi lakcímnyilvántartás, ott általában csinálnak ilyet. Azért is érdekes ez egyébként, mert központosítják az iskolákat, a kórházakat, lassan már az óvodákat. Csak éppen a választáshoz kötődő személyi lakcímnyilvántartást szeretnék decentralizálni, miközben minden területeken elvonnak az önkormányzatoktól. Tehát látszik az, hogy itt valami olyasmi történik, ami politikailag félreérthető vagy sandaságnak nyilvánítható. Azért tartottam sajtótájékoztatót, mert nem tudunk erről még sok pontosat, de szerettem volna világossá tenni, hogy eddig, és ne tovább. Ne nyúljanak ehhez hozzá. Lebuktak a regisztrációval, ezért a politikai célszerűség azt diktálja a cinizmusával együtt, hogy szűnjön meg az egész lakcímnyilvántartás.

– No de ott voltak az újságírók a sajtótájékoztatón és megkérdezték, hogy mit szól az MSZP az Együtt mozgalomhoz

– Erre én azt tudtam mondani, hogy én mit szólok mint a Magyar Szocialista Párt parlamenti képviselője. A saját véleményemet mondtam el, amit természetesen vállalok és amelynek egyik kulcsfontosságú eleme volt az, hogy természetesen ezt kérdezték, hogy mi hogyan állunk hozzá a Millához és a Bajnai Gordonhoz. Ez nem változott egyáltalán. Amit azonban én hangsúlyoztam, az, hogy az elkövetkezendő időszakban egyszerre kell támogatni azt, hogy ez az új kezdeményezés létrejöhessen és erősödjön, de attól nem tekinthet el a Magyar Szocialista Párt, és nagyon nagy hibát követne el ha azt megtenné, hogy nekünk a kormányváltást baloldalról kell szorgalmaznunk, kezdeményeznünk, és azért dolgozunk naponta huszonnégy órában, hogy baloldalról ennek a feltételei létre jöjjenek.

– Tehát nem jellegtelen pártként akarnak egy ellenzéki együttműködésbe belesimulni, hanem egy markáns baloldali pártként ugye? Ezt akarják ezzel üzenni.

– Én azt tudom mondani, hogy ahhoz, hogy az Orbán-kormányt le lehessen váltani, nagyon széles társadalmi csoportokat kell integrálni. Ezen széles társadalmi csoportok közül a baloldal jelen állapotban meghatározó erővel van jelen. Azt is tudom mondani, hogy az MSZP ma harmincszázalékos támogatottsággal rendelkezik, ami nagy valószínűséggel jelen pillanatban még nem elegendő a kizárólagossághoz, de mindenképpen egy olyan erő, ahol figyelni kell arra, hogy a mi támogatóink mit gondolnak és mit szeretnének. A mi támogatóink azt szeretnék, ha egy baloldali értékrendű kormány váltaná le az Orbán-kormányt. Ez nem kizárólagos, ezt szeretnék.

– De azért azt fontos meghatározni, hogy mit értenek ezen a baloldaliságon.

– Hát hogyne. Ezért rendkívül fontosságú.

– Mi az konkrétan?

– Ezért rendkívül fontosságú az, hogy a gazdasági programot Mesterházy Attila pártelnök, frakcióvezető minden társpolitikai erőnek vagy minden ellenzéki erőnek elküldte. Hiszen pont ez a lényeg, főszerkesztő úr, amit Ön mond, hogy önmagában a baloldaliság egy értékrend, egy érzelem, egy attitűd, egy tömegpárti megjelenés, de a választásra készülve nagyon fontos megmutatni ennek a kereteit.

– Hiszen ez összeegyeztethető azzal, amit Bajnai mondott, hogy haza, haladás, szolidaritás, Európa. Ezt akár az MSZP is mondhatta volna nem?

– Akár mondhatta volna az MSZP is. Az MSZP azt nem mondhatja, hogy neki a bázisa egy középen állás. Ezt nem mondhatja. Mert abban a pillanatban, ha ezt mondja, akkor elveszít baloldali támogatókat és baloldali szavazókat. Mondhatja, hogy együttműködik a középpel, mondhatja, hogy meg szeretné szólítani a középet. Egy dolgot nem tehet, hogy odahagyva baloldali támogatóit, odahagyva azokat az embereket, akik az elmúlt időszakban kitartottak az MSZP mellett, azt mondja, hogy ő magától beolvad valami olyasmibe, amiről még azt nem tudjuk, hogy micsoda. A baloldal szurkolhat ennek, együttműködhet vele, de nem hagyhatja ott a saját támogatóit, mert egyébként ez a kormányváltás szempontjából kontraproduktív lenne. Hiszen akkor itt egy üres tér keletkezik, miközben nekünk pontosan ezeket az embereket kell arról meggyőzni, hogy regisztráljanak, hogy a programunkat vitassák meg, hogy felkészüljenek arra, el kell fogadtatni ezekkel a baloldali választókkal, hogy az Orbán-kormányt mindenképp le kell váltani. Őszintén kell beszélnünk, baloldali értékrendet mutatunk, de nem tudunk ígérgetni, mert nincs annyi lehetőségünk. Egy nagyon intenzív, nagyon komoly munkára van szükség, és én ezt hangsúlyoztam, hogy nehogy azt gondolja valaki, hogy azért, mert egy másik csoport van, az sem csodaszer. A magyar baloldal sem csodaszer. A Bajnai Gordon sem azt mondta, hogy ő egyedül birtokolja a bölcsek kövét és csak egyedül akar dolgozni. Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy ma sok mindenkinek, minden állampolgárnak és minden szervezetnek itt ezen az ellenzéki oldalon legeslegelőször is az állampolgárokat kell meggyőzni és a saját bázisát arról, hogy le kell váltani az Orbán-kormányt így és így. A saját értékrendjét ki kell forralja, mert úgy tud felkészülni bármi olyasmire majd az elkövetkezendő időszakban, ami ahhoz kell, hogy az Orbán-kormány leváltható legyen.

– Akkor ha jól értem, Önök nemhogy nem zárkóznak el az együttműködéstől ezzel a Bajnai-Juhász-Kónya-féle formációval, hanem ezt szorgalmazzák, ebben látnak esélyt, de valami olyasmi is benne van egyúttal ebben, hogy nem akarják feladni a saját identitásukat, sőt meg akarják erősíteni, és megvárják, hogy ez a közepet megcélzó újfajta civil együttműködés mire lesz képes, milyen erőt tud felmutatni, milyen választói réteget tud magának megnyerni, és akkor ennek alapján lehet az együttműködést akár konkrétabban kidolgozni.

– Akár helyettem is beszélhetett volna.

– Az a rossz riporter, aki a riportalany helyett beszél, csak megpróbáltam értelmezni.

– Nem, nem. De helyesen értelmezi. Igen. Erről szólt az én véleményem.

– Akkor most felteszek egy kérdést. Ami talán nem olyan lesz, amit egy igennel jóváhagyhat. Annak a kijelentésnek, hogy az MSZP balról akarja leváltani a kormányt, megvan az a veszélye, hogy egyesek úgy értelmezik, hogy na ezek viszont nem hajlandók együttműködni a közepet megcélzó Bajnai-Juhász-Kónya-társasággal.

– Szerintem a mi álláspontunk ezen a területen az, amit a Mesterházy Attila pártelnök, frakcióvezető elmondott nagyon sokszor. Ez szerintem nem változott, nem változik és nem fog változni az elkövetkezendő időszakban. Értem egyébként a bizonytalanságokat, értem a félelmeket, ezzel mi tisztában vagyunk. De azt kell megérteni világosan, hogy itt a bizalom is növelendő, de a másik oldalon azt is, hogy ez egy sokszínű világ. Amely sokszínű világ középről sem válhat egyszínűvé. Ha ezt a stratégiát követnénk, óriási hibát követnénk el. Hadd mondjak egy egyszerű példát. Tamás Gáspár ott volt a Milla színpadán. Hát gondolom, nem mondhatjuk azt, hogy maradéktalanul egyetértett volna a közép megszólításával. De ő is ott volt azon a színpadon, és beszélt. És ezt én nagyon természetesnek tartom. Nem gondolnám, miközben Tamás Gáspárnak ezernyi dolgával egyetértek, nagy valószínűséggel ő nem értene most egyet az MSZP-vel, mert ő még balrább szeretné fordítani ezt a politikát. A Magyar Szocialista Pártnak tehát az az egyértelmű érdeke, hogy az összes vegyértékét szabadon tartsa, az összes vegyértékével a leváltás iránt elkötelezettek felé nyitott legyen, amit lehet, próbáljon integrálni, amit nem lehet, azzal próbáljon párbeszédet folytatni. De ne hagyja el a baloldali térfelet. Mert az állampolgároknak erre szükségük van. Én nem azt mondtam, hogy a középről lehet csak leváltani, és azt sem mondtam, hogy csak balról lehet leváltani. Azt mondtam, hogy a Magyar Szocialista Párt balról akarja leváltani a kormányt, és ettől a szándékától nem térülhet el, mert nem árulhatja el a szavazóit, akik húsz éven keresztül erre a baloldali pártra szavaztak. Olyan baloldaliak egyébként, akik nem egyszer csalódottak lettek, másrészt a másik a probléma, hogy sokszor az ország gazdasági megmentésének érdekében nagyon erős baloldali áldozatokat hoztak. Gondoljunk csak akár a Bajnai Gordon vezette kormány által hozott intézkedésekre, de gondolhatunk a Bokros-csomagra is. Amikor nyilvánvaló, hogy egy Magyar Szocialista Pártot támogató értékrendben ezek éles társadalmi konfliktusokat okoztak. Hiszen nem az alapérték szerinti a megszorítás. Mégis meg kellett tenni. Tehát ez a bázis igényli azt, hogy vele őszintén beszéljenek, hogy magukat baloldalinak aposztrofálhatják. Hogy egyébként kivel működnek még együtt, erre is bizonyítottunk már a szabaddemokratákkal való együttműködésben és más demokratikus erőkkel való együttműködésben, hogy a Magyar Szocialista Párt nem kizárólagosságra törekszik soha. Mindig is szövetségi rendszerben fogalmazta meg a politikáját 90 óta. Ez ezután sem változik.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!