rss      tw      fb
Keres

Király Júlia: a bankadó csökkenti a bankok a tőke- és likviditási tartalékát

MTI 2010. június 29., kedd 17:50

A banki különadó bevezetése, és különösen annak mértéke mindenképpen csökkenti a bankok a tőke- és likviditási tartalékát, ezzel pedig a bankrendszer "sokkellenálló" képességét - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI-nek kedden abból az alkalomból, hogy várhatóan még a héten megszületik erről a kormány döntése.

A jegybank alelnöke elmondta: egy adó bevezetésének közvetlen és közvetett hatásai vannak. A tervezett 200 milliárd forintos banki különadó jelentős bevétel a költségvetésnek, de a gazdaság minden szereplőjének viselkedését megváltoztatja, végig kell tehát gondolni, hogy az milyen hatással lesz a pénzintézetek tulajdonosainak stratégiai döntésére.

A magyarországi hitelintézetek tulajdonosai mindenképpen újraértékelik fejlesztési terveiket, és a forrásaik elosztását leánybankjaik között a banki különadó bevezetésére tekintettel. A külföldi források csökkenése, esetleges megdrágulása felveti, hogy a banki különadó nem vezet-e hosszabb távon a bankok hitelezési lehetőségeinek korlátozásához, a potenciális növekedés lassulásához, így a gazdasági fellendülés lassabb beindulásához - mutatott rá az MNB alelnöke.