rss      tw      fb
Keres

A Levegő Munkacsoport fokozná a k+f+i támogatását

MTI 2010. június 29., kedd 17:47

Az államháztartási hiány csökkentésére irányuló intézkedések közül egyértelműen elhibázott, hogy a kormány 16 milliárd forint támogatást vonna el a Kutatási és Technológiai Innovációs Alaptól - hangsúlyozza a Levegő Munkacsoport, egyben sürgeti a döntés felülvizsgálatát, a kutatás-fejlesztés és az innováció támogatásának fenntartását és fokozását.

A civil környezetvédelmi szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében rámutat: a tervezett elvonás jóvátehetetlen károkat okozna, mert folyamatban lévő fejlesztéseket, kutatásokat szakítana meg.

Aggályosnak tartja a Levegő Munkacsoport azt is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség határozatlan időre felfüggesztette a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására, a kutatás-fejlesztési központok fejlesztésére, valamint az innovációs és technológiai parkok támogatása kiírt pályázatokat. Bár egyetértenek azzal, hogy a pályázati kiírások szakmai felülvizsgálatra szorulnak, azonban ezt rövid idő alatt meg kell tenni, a pályázatokat véleményük szerint mielőbb ismét meg kell hirdetni.

A civilek szerint az innovációs támogatások elvonása nagy mértékben rontaná az ország nemzetközi megítélését is. Emlékeztetnek: Magyarország tölti be 2011-ben az Európai Unió elnökségi tisztségét - annak az Európai Uniónak, amelynek tagországai nemrégiben fogadták el a 2020-ig szóló stratégiáját, amely kiemelt célként jelöli meg a kutatás és fejlesztés feltételeinek javítását.