rss      tw      fb
Keres

A MÁV és a Mal kártérítési pere december elején folytatódik

MTI 2012. október 25., csütörtök 17:37

Eljárásjogi okból december 5-ére halasztotta a Fővárosi Törvényszék a MÁV Zrt. és a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. közötti kártérítési per következő tárgyalását.

A döntést a bíró azzal indokolta a csütörtöki tárgyaláson, hogy a perbe hívott Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek megküldött tértivevény még nem érkezett vissza a bírósághoz, így nem lehet abban állást foglalni, hogy a felügyelet elfogadta-e a perbe hívást.

A csütörtöki tárgyaláson a bíró elutasította az alperes Mal Zrt. azon indítványát, hogy tanúként hallgassák meg Bakonyi Zoltánt, a Mal vezérigazgatóját. A MÁV 2011 tavaszán azért fordult a bírósághoz, mert az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának gátszakadása miatt súlyosan megrongálódott a vasúti pálya, egy hónapig szünetelt a vonatközlekedés, és a helyreállítás jelentős kiadásokat jelentett. A vasúttársaság ezért 282 millió forint kártérítést kér a Maltól.

A csütörtöki tárgyaláson az alperes Mal Zrt. jogi képviselője, Engel Krisztián egy előkészítő anyagot csatolt többek között a vörösiszap-tározóban található mintegy 5,5 kilométer hosszú vezetékrendszer nyomvonaláról. Kifejtette: a Mal olyan csővezetékeken keresztül szállítja ki a vörösiszapot, amelyek rendkívül érzékenyek a legkisebb időjárási változásokra is, és a normál karbantartási feladatok közé tartozott ezen csövek megfelelő illeszkedésének vizsgálata. A csövek a tárolókazetták süllyedése miatt eltörtek volna, ugyanakkor a Mal álláspontja szerint mivel ez nem következett be, nem süllyedtek a kazetták sem.

A Mal Zrt. a beadott anyaggal azt akarja alátámasztani, hogy - mint fokozott veszéllyel járó tevékenységet végző cégnek - a működési körén kívül eső okok miatt következett be a káresemény.