rss      tw      fb
Keres

LMP: vonják vissza a hulladéktörvényt!

MTI 2012. október 25., csütörtök 14:53

Az LMP szerint várható volt, hogy Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldi a parlamentnek a hulladékgazdálkodásról szóló törvényt. Az ellenzék párt azt kéri, hogy a parlament teljes egészében vonja vissza a jogszabályt és a helyett dolgozzanak ki egy újat.

Szilágyi László, az LMP fenntarthatósági kabinetjének vezetője, aki egyetértett az államfő kifogásaival, csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján "katyvasznak" nevezte az október 8-án elfogadott jogszabályt.

A politikus kijelentette, hogy a törvény a jelenlegi formájában ellentétes az alaptörvénnyel, ráadásul európai uniós jogokat, köztük a szabad letelepedés és a vállalkozások mozgásának jogát is sérti.

Hangsúlyozta, hogy ha nem változtatnak a törvény szövegén, akkor uniós kötelezettségszegési eljárás indulhat az ügyben.

Szilágyi László arra is kitért, hogy sok esetben sérti a helyi vállalkozásokat az a kitétel, amelyik szerint a jövő évtől csak önkormányzati vagy állami többségi tulajdonú közszolgáltatókkal lehetne szerződést kötni.

A képviselő, aki szerint a kormány egy működő hulladékkezelési struktúrát verne szét a törvénnyel, azt kérte, hogy teljes egészében vonják vissza a jogszabályt és a helyett dolgozzanak ki egy újat. Egyúttal arra szólította fel Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárt, hogy vonja le a személyes konzekvenciákat és mondjon le posztjáról.

Áder János köztársasági elnök csütörtökön két jogszabályt, az október 8-án elfogadott hulladéktörvényt és az egy héttel később megszavazott, az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló jogszabályt is visszaküldte megfontolásra a parlamentnek.

Az államfő a Kövér László házelnöknek írt - a parlamenti honlapon olvasható, szerdai keltezésű - levelében a hulladékgazdálkodásról szóló törvénnyel kapcsolatban kifogásolja, hogy az nem biztosít megfelelő jogorvoslati lehetőséget. A jogszabály értelmében ugyanis az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) minősített gazdálkodó szervezetként ismeri el azokat a szervezeteket, amelyek egy később megalkotandó kormányrendeletben meghatározott feltételeket teljesítik. Csakhogy az államfői kifogás szerint az OHÜ a feladatait nonprofit gazdasági társaságként látja el, eljárása részletesen nem szabályozott, továbbá a döntéseihez nem kapcsolódik jogorvoslati lehetőség - márpedig az alaptörvény szerint a hatósági és más közigazgatási döntések ellen jogorvoslattal lehet élni.

A köztársasági elnök azt is megállapította, hogy a törvény egy időközben hatályon kívül helyezett európai bizottsági határozatra hivatkozik, továbbá több pontatlanságot tartalmaz. Áder János ezek kijavítására kéri a Házat.