rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. október 19.

A Gripen jelentés, amely állítólag eltűnt
Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja

Bolgár György: - Ön volt honvédelmi államtitkár, amit csak azért említek, mert azt olvastam a Népszabadság online-on, hogy eltűnt az a jelentés, amelyet Ön és néhány munkatársa készített a Gripen vadászgépek beszerzéséről. Én ilyet még nem hallottam! Ön ezt el tudja képzelni?

Vadai Ágnes: - Már most már súlyosabb a helyzet, mert azt mondta a Honvédelmi Minisztérium, hogy nemcsak hogy eltűnt, hanem nem is létezett és egyébként meg rosszul minősítettük.

- Azt honnan tudják? Ha nem is létezett, akkor hogy lehetett rosszul minősíteni?

- Ezért kezd érdekes lenni a dolog. Egyébként az, hogy nem létezett, nyilván kizárt, hiszen a korabeli sajtóban fellelhető, hogy erről többször beszéltünk, átadtuk. Azt, hogy rosszul lett minősítve, bárki csak akkor tudja megállapítani, ha látta ezt a jelentést, ugyanis a jelentés előlapján található meg a minősítés, hiszen a minősítést minden esetben a fedőlapra kell rakni. És azt is mondják, hogy itt valahol útközben a Miniszterelnöki Hivatal és a honvédelmi tárca között veszett el a jelentés. Ez így nincs rendjén. Két évébe telt a honvédelmi tárcának ezt a remekbe szabott, James Bond típusú mondatot összerakni és a Hír TV-n előadni. Nagyon el vagyok keseredve és el vagyok képedve, mert az a dokumentáció nagyon súlyos államtitkokat tartalmaz, elég hosszú időre volt minősítve az én emlékeim szerint, több mint negyven, talán negyvenöt évre.

- Igen, mintha még kifogásolták volna is a sajtóban, hogy miért kellett ezt ilyen hosszú időre minősíteni.

- Igen. Mi a beérkezett dokumentumokból dolgoztunk, és ez esetben a minősítés úgy történt, hogy a leghosszabb ideig titkosított dokumentum minősítését vezettük rá erre a jelentésre. Szeretném remélni, hogy csak trehányságról van szó, és valahol az éterben azért ott kering az a jelentés, amely, még egyszer mondom, nagyon súlyos államtitkokat tartalmaz, nem pedig arról van szó, hogy valamit el szeretnének titkolni. A miniszternek az a mondata, amely szerint rosszul lett minősítve, sőt már olyat is olvastam épp a Népszabadság oldalán, hogy nem lett minősítve ez az anyag, ezek mind érthetetlen kijelentések, hiszen az anyagnak két verziója készült el, volt egy nyilvános része, ahol különválogattuk az államtitok-részeket, ezért ez nagyon kevés információt tartalmazott, és volt ez a negyvenöt évre minősített rész. Összevissza beszél a honvédelmi tárca ebben az ügyben és egyébként szerintem nem a honvédelmi tárcának kéne beszélni, ez egy összkormányzati döntés volt 2001-ben.

- Egyáltalán miért beszél most a Honvédelmi Minisztérium az egészről, miért nyúlnak hozzá a Gripen-ügyhöz, mikor látszólag vagy legalábbis úgy tesznek, mintha semmi közük nem volna hozzá? Nem volt itt semmi bűnügy, semmi gyanú, az ügyészségnek sem kell vizsgálódnia, akkor mi a fenének kezdenek el kutakodni, hogy megvan-e egyébként ez a Vadai-jelentés vagy nincs meg.

- Nem tudom, hogy miért éppen a honvédelmi tárcára esett a választás. Még egyszer mondom, ez egy összkormányzati döntés volt. Talán a kedves hallgatók emlékeznek arra, hogy személyesen az akkori miniszterelnök – aki most is éppen miniszterelnöki posztot tölt be – és a szereplők, akik akkor ott voltak 2001-ben, Varga Mihály, Matolcsy György, Pintér Sándor, döntött abban az ügyben. Tényleg azt szeretném remélni, hogy csak valami trehányságról van szó, de élnem kellett volna a gyanúperrel már korábban is, hogy lehet, hogy egy felépített, szisztematikus kampány lesz ebben az ügyben.

- Na de mit építenek itt fel?

- Még a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke voltam, amikor egyszer csörgött a telefonunk, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból hívtak bennünket azzal, hogy adjuk át nekik a Nemzetbiztonsági Bizottság által készített Vadai-jelentést. Mire mondtuk, hogy ilyen típusú jelentés nincs. Valóban van egy általam készített jelentés, de annak ott kell lennie náluk.

- Akkor Ön még nem volt a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke?

- Akkor már a bizottság elnöke voltam. Ez 2010, a kormányváltás után volt.

- A jelentés készítésekor?

- A jelentés készítésekor nem, akkor államtitkár voltam. De amikor keresték ezt a jelentést, akkor már a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke voltam és akkor mondtam, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottságnak az előző ciklusban nem készült ilyen jelentése, van egy kormányzati jelentés, legyenek szívesek azt megkeresni. Nyilvánvalóan senki nem kereste. Több kérdés vetődött fel, én magam is kértem, hogy oldják fel a jelentés – amennyiben lehetséges – titkosítását. Nyilván a hadászati, harcászati részét nem lehet, hiszen ott magából a szerződésből emeltünk át információkat, tehát vannak olyan részek, amiket akkor se lehet nyilvánosságra hozni, ha egyébként nagyon szeretnénk, és én ezt el tudom fogadni. Viszont amit a miniszter nyilatkozik, hogy a rosszul minősített iratot – ami szerintük egyébként nem is létezik –, aki megtalálja, az hozza nyilvánosságra, merthogy ez nem államtitok, azzal abszolút nem értek egyet, megbolondultak a minisztériumnál.

- Ha nem is tudja, hogy mi van benne, akkor milyen alapon hozná bárki nyilvánosságra, hiszen ezzel első ránézésre is, akármi van rajta, az ilyesmi valószínűleg államtitkot tartalmaz, tehát legfeljebb azt mondhatná a minisztérium, hogy tessék, hozzák már ide, és megnézzük, hogy mi van benne. De vegyük komolyabbra egy kicsit a dolgot, amikor Önt megbízták ezzel a jelentéssel és néhány munkatársával együtt ezt összeállította, akkor ez hogyan történt konkrétan, milyen formában? Nyilván számítógépben rakták össze, kapcsolták össze az iratokat és valamilyen logikai elven készítettek belőle egy jelentést. Ha van egy számítógépes verzió, akkor mit jelent az, hogy a Népszabadságban az olvasható, hogy egyetlen példány készült belőle és ez tűnt el?

- Valóban egy nyomtatott példányt készítettünk.

- És a számítógépet megsemmisítették utána?

- Egyetlenegy nyomtatott példányt készítettünk, és nincsen más példány belőle.

- De a számítógépben valami nyoma kell, hogy maradjon, nem?

- Az én emlékeim szerint egy titkosított számítógépen készítettük el a jelentést, de mivel annyira olyan információk szerepeltek benne, amelyek nemcsak magyar államtitkot képeztek, hanem nemzetközi államtitkot is, nemzetközi minősített adatot, ezért mindent, még a saját jegyzeteimet is, amiket én írtam, megsemmisítettem, nehogy bárhova kikerüljön.

- Azt értem, hogy az Ön retiküljében ne találjanak államtitkot, rendben van, de egy titkosított számítógéppel mit csinálnak, elássák vagy mi lesz vele?

- Nem. Kinyomtattuk azt az egy példányt, összetűztük – még egyszer mondom, mert olyan információk szerepelnek benne, amelyek nyilvánosságra hozatala nagyon súlyosan sértené, és szeretném hangsúlyozni, hogy súlyosan sértené a Magyar Köztársaság nemzetbiztonsági érdekeit –, azt az egy példányt pedig átküldtük a miniszterelnökhöz. De azt, hogy egyébként ez milyen formában történt, megmondom őszintén, ilyen időtávból már nem tudom megmondani.

- Mi a rendje ilyenkor, milyen irattárba kerül egy ilyen titkosított példány?

- Ezért nem értem én sem a Honvédelmi Minisztérium ténykedését, mert ez nem a Honvédelmi Minisztérium dokumentuma, én nem mint a Honvédelmi Minisztérium államtitkára készítettem ezt a jelentést, hanem mint a Gripen-vizsgálóbizottság elnöke. Az csak egy véletlen egybeesés, hogy éppen a Honvédelmi Minisztérium államtitkára voltam.

- Kinevezhettek volna mondjuk egy bírót is a vizsgálóbizottság élére, akkor sem a bíróságra küldik vissza az iratot, mert egy kormányzati iratról van szó ugyebár.

- Arra meg már végképp nem emlékszem, hogy a jelentés leadását követően állítólagosan visszakerült – mondja a miniszter – egy olyan dokumentum, amely nem is létezett, mint tudjuk, és rosszul lett minősítve vagy nem is lett minősítve: erre a részre szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha nem lett minősítve, meg rosszul lett minősítve, ezt csakis akkor tudhatják, ha látták a dokumentumot.

- Mi érdekük lehet abban, hogy letagadják a létezését? Van valami kínos az Orbán-kormányra nézve ebben az iratban? Hiszen annak idején Önt kérdezték erről és igazából nem mondta azt, hogy bizonyítható volna, hogy az Orbán-kormány bármilyen vitatható vagy törvényellenes lépést tett. Lehet a dolgot szakmailag bírálni, de a Gripen-ügybe bevonni az Orbán-kormányt ezen adatok alapján nem lehet.

- Mi mindig azt állítottuk és ma is ez az állítás, hogy a korrupciót nyilvánvalóan összeszedett kormányzati anyagokból vizsgálni nem tudtuk, de azt soha nem állítottuk, hogy nem volt probléma a beszerzéssel. A legfőbb ügyész világított legutóbb rá arra, hogy tulajdonképpen én rosszul gondolom, mert ő például azt írta, hogy attól, hogy nem volt közbeszerzés ebben az ügyben, még ha kellett volna is, ez akkor sem alapoz meg bűncselekményt a Legfőbb Ügyészség szerint. Tehát ha szabálytalan is volt az, hogy nem volt ebben az ügyben közbeszerzés, és például ez egy kifogás volt, ez akkor sem jelent a jelenlegi legfőbb ügyész szerint problémát.

- Márpedig egy közbeszerzésben mégis csak az a cél, hogy a lehető legkedvezőbb árat és feltételeket érjék el.

- Azért azt ne felejtsük el – és erre szeretném felhívni a hallgatók figyelmét is –, hogy azért amikor mi ezeket a dokumentumokat összeszedtük és összeállítottuk a jelentést, már akkor sem volt meg a teljes Gripen-anyag. Volt olyan információ – például ajánlatok –, amit onnan tudtunk, hogy valamikor valaki erről írt egy dokumentumban. Tehát, amikor mi kormányra kerültünk, a Gripen-dokumentáció szanaszét hevert a kormányzat különböző pontjain, már akkor eltűntek dokumentumok. Ez azért legalábbis aggodalomra ad okot, az pedig, hogy most már azt állítják a Fidesz politikusai, hogy nincs is ilyen vagy ha mégis van, akkor azt nem minősítették vagy rosszul minősítették, azt gondolom, hogy kimondhatjuk nyugodtan, hogy ez a Gripen-legenda folytatódni fog a következő húsz-harminc évben, míg Magyarországon Gripenek fognak repülni.

- Ne idegesítsen! Annyit mondjon meg még, emlékszik-e arra, hogy az Ausztriában vád alá helyezett és bíróság elé kerülő Alfons Mensdorff-Pouilly neve előkerült-e a jelentésben?

- Most nehezet kérdez, mert mi nem ezt az oldalt vizsgáltuk, nem így néztük.

- De valakin keresztül csak ideérkezett ez a Gripen-ajánlat és ez a valaki jó eséllyel vagy sokszor éppen Mensdorff-Pouilly volt.

- Ilyenfajta dokumentációk azért nem voltak fellelhetők a 2001–2002-es fideszes kormányzás idején.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!