rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. október 19.

Miért nevezte rablóvezérnek Orbánt?
Stephan Ozsváth, német rádiós újságíró


Bolgár György: - Azért gondoltam, hogy beszélek Önnel, mert néhány nappal ezelőtt a Westdeutsche Rundfunk német közszolgálati rádió és televízió egyik rádiójában közölt egy kommentárt Magyarországról és a magyar kormányról. Már a címe is meglehetős meghökkenést váltott ki Magyarországon, amely így szól: Hogyan lehetséges az, hogy Orbán rablóvezér kifosztja az országot? Hogy gondolta azt, hogy ilyen kifejezést használ a magyar miniszterelnökre? Ez még Magyarországon, a magyar mainstream médiában is szokatlan volna, Németországból nézve pedig, egy német közszolgálati adóban azt gondolná az ember, hogy ennél mérsékeltebb vagy finomabb kifejezést szoktak használni.

Stephan Ozsváth: - Volt egy kép a fejemben, mindig hallottam híreket a magyarságról, hogy hogyan viselkedett Orbán Viktor az IMF-fel meg az EU-val, és akkor gondolkoztam el azon, hogy ennek mi lehet az oka. Pénzt akar, utána meg fenékbe rúgják, de azért megkapja a pénzt. Ezen gondolkodtam, hogy lehet ez, például a múltkor Sopronban voltam, ott a város közepén láttam egy táblát, hogy ez az épület EU-forrásokból készül.

- Igen, rendszeresen lehet látni Magyarország-szerte, hogy az Európai Unió támogatásával készült egy-egy beruházás. Magyarországon mintha ennek nem igazán lenne tudatában a társadalom, vagy ezt mintha természetesnek venné, és sokakban van egy olyan kép, hogy az Európai Unió kizsákmányol bennünket, holott rengeteg pénzt ad. Németországból nézve mi lehet ennek az oka, hogy sikerült az emberek egy részét Európa ellen fordítani, mi lehet a baj?

- Szerintem az a baj, hogy a szocialisták üres kasszát adtak át, és ezért mérges Orbán Viktor.

- Ha valakin ki kell töltenie a mérgét ez a valaki az Európai Unió lenne?

- Igen, úgy látszik, kell egy bűnbak, mert Magyarországon meg kell szólítani az embereket. Persze kell a bűnbak, magyar tradíció, hogy az mindig külföldön van.

- Nem tudom, hogy melyik kifejezés a durvább vagy erősebb Németországban, az-e, amit Ön használt, vagyis hogy Orbán egy rablóvezér – és a Fidesz-kormányt is rablóbandának nevezte ebben a kommentárban –, vagy az, amit jó egy-másfél évvel ezelőtt az egyébként jobboldali Die Welt címében olvastam, hogy Führerstaat Ungarn. Lehet, hogy ennek a Führerstaatnak, Führer-államnak még rosszabb a csengése Németországban, mint a rablóvezérnek?

- Ha rossz publicista verseny lenne, akkor Bayer Zsolt simán megnyerné. Az, amiket a Magyar Hírlapban szokott írni meg néha a tévében mondani, tényleg gyűlöletbeszéd, nem? Nagyon furcsa nekem, hogy a Médiahatóság nem lép fel ez ellen Magyarországon.

- A Médiahatóság szerencsére nem szólhat bele abba, hogy egy újságban mit írnak, de abban igaza van, hogy azzal kapcsolatban, hogy például egy televízióban mi hangzik el, a Médiahatóság is mondhatna valamit. Mindenesetre az talán nem baj, hogy tartalmi ügyekbe a Médiahatóság nem szól bele. Inkább azt gondolom, hogy az volna a baj, hogy a magyar médianyilvánosság és a politika, a közélet nem szólal meg ilyenkor, hogy ez tűrhetetlen, nemcsak a baloldalon vagy ellenzéki, liberális oldalon, hanem jobboldalon is, hiszen a jobboldalnak sem lehet érdeke, hogy ilyen hangnemet használjanak a nagy nyilvánosság előtt. Szóval hiányzik az a fajta nyilvánosság előtti önmérséklet és a nyilvánosságnak az a fajta értékelése, ami, gondolom, Németországban azonnal megszületne, ha ilyen hangnemben szólalna meg valaki egy televízióban vagy egy újságban, ugye?

- Már nem is lenne a tévében, meg nem is lenne újságíró, az biztos, és nem adtak volna neki egy kultúrdíjat, az is biztos.

- Azért, ha valaki Magyarországon megengedné magának azt, hogy Orbán Viktort rablóvezérnek nevezze, a közszolgálati rádióban természetesen szó se lehetne róla, hogy ilyet mondjon bárki, de mondjuk egy magánrádióban vagy egy újság megírná, vagy pláne cím lenne, akkor szerintem jó eséllyel bíróságon találná magát. A magyar politikusok mintha érzékenyebbek volnának az ilyenfajta minősítésekre!

- Kumin Ferenc államtitkár egy Hír TV-interjúban szólt ehhez hozzá, nem utasította vissza az alaptényeket, hogy fideszes cégek két év óta tényleg gazdagítják saját magukat.

- Az Ön írásának tulajdonképpen ez volt a témája, hogy a Fidesz a kétharmados parlamenti többség eszközével élve gyakorlatilag a saját vazallusainak adja a megfelelő részt a zsákmányból, ezért nevezte a Fidesz-kormányzatot rablóbandának és a miniszterelnököt rablóvezérnek, ugye?

- Ezt a kifejezést használtam, mert én úgy fogtam föl, hogy jön egy rablóvezérnek való ember, aki pisztollyal a kezében azt mondja, hogy na, ide a pénzzel, aztán fenékbe rúgják. Ez történt az Európai Unióval és Magyarországgal kapcsolatban.

- Igen, csakhogy Magyarországon a kormány meg a kormányhoz hű sajtó éppen fordítva interpretálja: hogy az Európai Unió mondja nekünk, hogy mit csináljunk, a mi fenekünkbe rúg az Európai Unió és a kormányon követeli a megszorításokat, vagyis ha el nem is veszi tőlünk a pénzt, de a kormányt rákényszeríti arra, hogy a magyar néptől vegye el a pénzt.

- Igen, de az a propaganda, nem?

- Én is úgy gondolom.

- Ez pontosan fordítva van, mert nagyon sok pénz jön Brüsszelből Magyarországra. Ha nem lenne így, akkor Magyarország még rosszabb helyzetben lenne, az biztos. Mondjuk évenként több mint négymilliárd jut Magyarországnak, és azért ez nem kis pénz. Csak az a baj, hogy ha Orbán Viktor azt mondja, hogy az EU vagy az IMF a bűnbak, akkor ő kiesik a játékból, nem ő lesz a felelős a megszorítások miatt, hanem valamilyen külföldi hatalom.

- Igen. Az elmúlt két és fél évben, azt hiszem, a német sajtó volt az, amelyik a legalaposabban, a legpontosabban, a legélesebben tárta fel és kritizálta a magyar kormány működését. A németek mindent nagyon jól a helyére tettek, értékeltek és nagyon keményen bírálták az Orbán-kormányt, ehhez képest tulajdonképpen meglepő volt, hogy a múlt heti Merkel-Orbán találkozón a német kancellár mintha elfogadni látszott volna Orbán Viktor magyarázatait arról, hogy mit miért tesz. Igaz, hogy nyugtázta azokat a változtatásokat, amelyeket a magyar kormány megtett az Európai Unió kifogásai és kritikái nyomán, de nem feddte meg a magyar miniszterelnököt a nyilvánosság előtt. Miért van ez, hogy a kancellár ennyire finom és megértő volt, miközben az egész német sajtó a baloldaltól a jobboldalig folyamatosan és nagyon keményen bírálja, ami Magyarországon történik?

- Nem tudhatjuk, hogy mi folyik a zárt ajtók mögött, csak azt tudjuk, amit a nyilvánosságban nyilatkoznak. Tényleg furcsa volt, hogy Merkel nem kritizált, mert a szóvivője kritikusabb volt nála. Nem értem, ez egy konzervatív barátság, az egyik konzervatív a másikat nem kritizálja.

- Egyik holló a másiknak nem vájja ki a szemét, mondja a magyar szólás.

- Igen.

- Az egyik konzervatív nem bírálja nyilvánosan a másikat, valószínűleg így van, igen.

- Lehet, hogy az volt, de tényleg nagyon sokan mondták azt, hogy miért nem mondott semmit például a média a sajtószabadság miatt vagy ilyesmi dolgok miatt, ráadásul vannak cégek, amelyek nagyon félnek most. Én személyesen is ismerek német embereket, akik befektettek Magyarországon, és akik félnek, hogy milyen új törvényt hoznak ki most, hogy mi lesz belőle.

- Magyarországon nagy feltűnést keltett ez a kemény hangú kommentárja, de például a főnökei a Westdeutsche Rundfunknál nem húzták a föl a szemöldöküket, hogy azért ez talán túlzás, Stephan, nem kéne egy baráti, uniós ország miniszterelnökével így elbánni?

- Nem volt ilyen.

- Egyéb kritikát, esetleg magyaroktól nem kapott?

- Persze, sok e-mailt kaptam az egyik és a másik oldalról is, és láttam, hogy nagyon nagy volt a visszhang a magyar publicisztikában és nagyon sok internetportálon voltak hozzászólások minden oldalról, de ez az egész lényege, nem?

- Ez így van, ki kell hogy váltsa az egyetértők vagy az egyet nem értők valamiféle reakcióját. Köszönöm az interjút és remélem, hogy alkalmanként tudunk beszélni arról, hogy mondjuk Németországban hogyan ítélik meg a magyar kormány politikáját, külpolitikáját, a magyar-német viszonyt, nem árt, ha tudjuk, hogy Németországból hogyan tekintenek ránk.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái