rss      tw      fb
Keres

Az MTI mint Fidesz-lobbista?

Lázár György


Lánczos Vera, A politikai üzenetek útjai című cikkében arról ír, hogy az MTI 2010. február 11-én közreadott egy hírt, miszerint egy „erős Fidesz-kormány lenne a legjobb a magyar gazdaságnak”. A hír a Reuters felmérését idézte, amelyikben 23 Magyarországot figyelő gazdasági elemzőt kérdeztek meg.

Lánczos joggal csodálkozott el az MTI hírén, amely a Fidesz honlapjára is felkerült, ugyanis az eredeti angol nyelvű verziónak kissé más az olvasata. Félreértés ne essék, az MTI helyesen idézte a felmérés számadatait, de a szöveget másképp szerkesztették, kihagyták az idézeteket, és így a hír – legalábbis ezen sorok írója számára - választási propagandává vált. Például az angol szöveg mindjárt alcímben közli, hogy az elemzők komolyan aggódnak azért, hogy a Fidesz még választási győzelme esetén sem fogja végrehajtani a szükséges strukturális reformokat. Számos szakértőt (Bebesy Dániel, Peter Attard Montalto) idéznek, nekik is fenntartásaik vannak a Fidesz gazdasági elképzeléseivel kapcsolatban, és a Fidesz 7,0-7,5 százalék körüli 2010-es költségvetésihiány-retorikája sem jelenik meg a magyar verzióban. Az eredeti Reuters szöveget kellett volna magyarra fordítani, és azt változtatások nélkül közölni.

De a tény, az tény. Az üzleti világ kétségtelenül Fidesz-vezetést remél, ugyanúgy, mint ahogy a piac melegen üdvözölte Pinochet tábornok chilei diktatúráját is az 1970-es években. Nem szeretném én itt Orbán Viktort Pinochethez hasonlítani, de a példa annak illusztrálására jó, hogy a piac elképzelései nem mindig esnek egybe a társadalom elképzeléseivel. Még Milton Friedman, a Nobel-díjas közgazdász is üdvözölte Pinochet gazdasági programját, csak később lohadt le a lelkesedése, amikor megismerte a diktátor módszereit is.


Fernando de la Rúa, 1999
Wikipédia

De ha már Dél-Amerikánál tartunk, a mostani magyar helyzet kísértetiesen hasonlít a tíz évvel ezelőtti argentínai belpolitikai szituációhoz. 1999-ben az argentinok is meg akartak szabadulni Eduardo Duhaldétől, aki az ellenzék szerint Carlos Menem korrupt, gazdasági zsákutcába vezető politikáját folytatta volna. Hatalmas volt az izgalom, a népszerű De la Rúa a válság megoldását, a korrupció felszámolását ígérte, de gazdasági programja nem volt. Ismerős? Megnyerte a választásokat, de röpke két év alatt nemcsak az argentinok, de még saját pártja is elfordult tőle. 2001 decemberében lemondott, és már csak helikopterrel tudott kimenekülni a kormányrezidenciából, amelyet körbezártak a tüntetők. Egykori ellenfele, Duhalde lett Argentína elnöke.

Nem ártana, ha a Fidesz vezetői gyakrabban olvasgatnák az argentin gazdasági válság történetét.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!