rss      tw      fb
Keres

OGY - A rendészeti bizottság ellenszavazat nélkül támogatta Hatala József kinevezését

MTI 2010. június 29., kedd 14:31

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága támogatta Hatala József országos rendőrfőkapitánnyá történő kinevezését kedden.

A bizottság 14 igen, ellenszavazat nélkül, 5 tartózkodás mellett döntött a jelölt alkalmasságáról.

Hatala József a testület ülésén arról beszélt, hogy rendőrnek lenni egy családot és embert próbáló hivatás, ezt csak emberi és szakmai tisztességgel lehet végezni. Hangsúlyozta: munkáját a törvények szellemében kívánja végezni, és legfőbb feladatának a rendőrség szolgálati rendjének és fegyelmének erősítését nevezte.

Fontosnak nevezte, hogy a rendőrség személyi állománya messzemenőkig szem előtt tartsa az emberi méltóságot. Ugyancsak kiemelte a parancsnoki munka tekintélyének visszaállítását, a felelősségi rendszer rendbetételét.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára a bizottsági ülésen arra az ellenzéki kritikára, miszerint csak egy bizottsági ülés meghívójából derült ki, hogy leváltják az országos rendőrfőkapitányt, felidézte: Pintér Sándor belügyminiszter korábban többször is kifejezte, hogy először értékeli a rendőri vezetők munkáját, s csak ezt követően dönt személyi kérdésekről. Hozzátette: ezt a fontos és felelősségteljes munkát elvégezték, a miniszter pedig a hatályos rendőrségi törvényt tiszteletbe tartva kezdeményezte Hatala József kinevezését és értesítette a bizottságot.

A személycsere indokaként az államtitkár azt mondta: a parlament által elfogadott kormányprogram is kiemelt szerepet szán a közbiztonság és közrend helyreállításának, mivel az elmúlt években a magyar rendőrség elvesztette az emberek támogatását, bizalmát. Aláhúzta: a nemzet érdekében új rendőrség kell hogy szülessen, ehhez gyökeres változtatásra van szükség, az új szemlélethez pedig új vezetőkre. Előrevetítette: a további személycseréket szintén törvény alapján hajtják végre.

Hatala József kérdésre válaszolva azt mondta: 2004 elején egy jelentést készített az országos rendőrfőkapitánynak, amelyben elsősorban a csapatszolgálat problémáit vetette fel. Mint mondta, az akkori rendőrfőkapitány egy feljegyzéssel nem igazán foglalkozott ezzel a kérdéssel, különösen akkor nem, miután a számítások szerint az 20 milliárdos költséget igényelt. Hozzátette: bizonyos vonatkozásban az általa vázolt jóslatok egy része bekövetkezett.

A strukturális változást firtató kérdésre válaszolva azt mondta: egy rendőrség szervezete sosincs befejezve, mivel a bűnözés is változik, a rendőrségnek ehhez kell igazítania a szervezetét. Úgy fogalmazott: biztos, hogy a szervezeten valamilyen finomítást kell tenni, de hangsúlyozta: szervezeti változást csak a vezetői kinevezés miatt nem tart helyesnek.

A rendőrség anyagi helyzetével kapcsolatban azt mondta: először teljes mértékben szeretne tájékozódni, előkészítés alatt áll a szervezet átadás-átvétele, de információi és ismeretei vannak a rendőrség nehéz helyzetéről és gazdálkodási körülményeiről. Hozzátette: ezeket, és az állomány egzisztenciális helyzetét és problémáit a lehető legrövidebb időn belül orvosolni kell.

Kifejtette: életmód, életstílus rendőrnek lenni, a rendőr bizonyos dolgokat nem tehet meg és bizonyos dolgoktól el kell, hogy zárkózzon. Álláspontja szerint a magányosságot, a távolságtartást egzisztenciálisan kell támogatni és elviselhetővé tenni.

Arra a kérdésre, mennyi pluszforrást tartana szükségesnek, azt mondta: pontos képet még nem ismer, de tudomása szerint 4,2 milliárd forint hiányzik a rendőrség költségvetéséből.

Leszögezte: minden rendőr mellett, aki a szolgálati előírásokat, a törvényt betartja, ki fog állni, de - mint fogalmazott: nem hajlandó törvénytelenségeket, jogtalanságokat elviselni. Hatala József minden kérdéses, esetlegesen problémás eset korrekt kivizsgálását ígérte. Kitért rá: becsúszhatnak hibák, ha ezt elismerik, a következtetéseket le kell vonni, de ha azokban sunyiság, szándékosság nem lelhető fel, a rendőr az állomány tagja maradhat.

Szólt arról is, hogy át kell tekinteni az objektív felelősséggel kapcsolatos bírságolási gyakorlatot, amit sokan egyfajta adóbehajtásnak minősítettek, de hangsúlyozta: ezt úgy kell áttekinteni, hogy a közlekedésbiztonságban elért eredmények ne romoljanak, hanem tovább javuljanak.

Azt is mondta: nem kívánja a jogorvoslati lehetőségek körét korlátozni, azt nagy segítségnek nevezte. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy rosszul értelmezett gyakorlat miatt mindenért panaszkodnak, és már előre látható egy panaszból, hogy azt időhúzó céllal teszik. Mint mondta, mindent meg fog tenni, hogy ezekben az esetekben "a parancsnokok helyesen értelmezzék az állampolgári panaszjogot és előre prejudikálva semmiféle szankciót és hátrányt ne okozzanak".

Előrevetítette azt is, hogyha szükségesnek tartja,a jogszabály-változtatási kezdeményezéssel él. Mint mondta, az előző rendőri vezetés is összegyűjtötte változtatási szándékát, amelynek jelentős alapja és időszerűsége van.

A létszámhiánnyal kapcsolatban kifejtette: a rendőrségnek volt olyan időszaka, amikor jelentős létszámhiánnyal küzdött, akkor is megtalálták a módját a pótlásnak és az iskolai kibocsátás-kapacitás növelésének.

Hatala József a bizottság előtt azt ígérte, hogy bármikor, amikor a testület kéri, beszámol a munkájáról.

A rendőrségről szóló törvény értelmében az országos rendőrfőkapitányt a miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. A jelöltet a kinevezést megelőzően az Országgyűlés feladatkörrel rendelkező bizottsága meghallgatja és alkalmasságáról állást foglal.

A köztársasági elnök hétfőn kelt határozatában a belügyminiszter előterjesztésére június 25-i hatállyal visszavette Hatala József nyugállományú rendőr altábornagyot a rendőrség hivatásos állományába.