rss      tw      fb
Keres

BKV-ügy - Nem mulasztott a bíróság Mesterházy Ernő szabadlábra helyezése ügyében

MTI 2010. június 29., kedd 14:26

Nem mulasztott a bíróság Mesterházy Ernő szabadlábra helyezése ügyében - reagált a Fővárosi Bíróság kollégiumvezetője kedden közleményben arra a sajtóhírre, amely szerint a BKV-ügyben az ügyészséget meglepte az előzetes letartóztatás megszüntetése, amelyről "mind a mai napig nem is kaptak hivatalos értesítést".

A Magyar Nemzet közlése szerint a nyomozó hatóságot meglepte az előzetes letartóztatás megszüntetése, de a bírósági határozatot nem kívánták kommentálni. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a lapnak elmondta: a meglepetést az okozta, hogy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről nem kaptak értesítést, miközben a bíróság a büntetés-végrehajtást biztosan tájékoztatta a határozatról.

Ezzel kapcsolatban Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának vezetője az MTI-t arról tájékoztatta: a bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő büntetőügyben a bíróság "M. Ernő gyanúsított előzetes letartóztatásának megszüntetéséről és szabadlábra helyezéséről az eljárási törvénynek megfelelően és haladéktalanul tájékoztatta az érintetteket".

A hatályos szabályok szerint elsőként a terheltet fogvatartó büntetés-végrehajtási intézetet kell rövid úton (faxon) tájékoztatni a döntésről. Az ügyész és a védő a végzést ezt követően postai úton kapja meg.

"A bíróság eszerint járt el" - írta közleményében Frech Ágnes.

A Központi Nyomozó Főügyészség számára a határozat postai úton történő kézbesítésére az eljárt bírói tanács elnöke a határozat meghozatalával egyidejűleg, vagyis június 25-én pénteken utasítást adott. A határozat kézbesítése és az irat visszaküldése az ezt követő első munkanapon, június 28-án hétfőn megtörtént, "tehát sem késedelem, sem mulasztás nem áll fenn a bíróság részéről" - tartalmazza a kollégiumvezető közleménye.