rss      tw      fb
Keres

EU: meghosszabbíthatja Magyarország a banki likviditástámogatási programot

MTI 2010. június 29., kedd 14:24

Az Európai Bizottság kedden engedélyezte a magyar banki likviditástámogatási program meghosszabbítását ez év végéig.

A program szerint a gazdaságnak nyújtott hitelezés támogatása érdekében a kormány "maximális futamidejű, nem alárendelt és nem strukturált kölcsönök formájában" likviditást biztosíthat a támogatható pénzügyi intézmények számára.

Brüsszel szerint a program "összhangban van az EU állami támogatási szabályaival, mivel arányos, célirányos, időtartama és alkalmazási köre tekintetében korlátozott, illetve magasabb díjak mellett biztosít likviditást".

A programot a bizottság eredetileg januárban hagyta jóvá, de csak június 30-i érvénnyel.

Az eredeti jóváhagyás szerint "a magyar gazdaság és a magyar pénzügyi intézmények által tapasztalt rendkívüli nehézségeket figyelembe véve a likviditási intézkedések szükségesek voltak ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a gazdaság még súlyosabb zavarai".

Néhány nappal ezelőtt a bizottság már engedélyezte a magyar bankok feltőkésítését szolgáló támogatási csomag meghosszabbítását is, szintén az év végéig. Annak keretében a jogosult hitelintézetek osztalékelsőbbségi részvények fejében tőkéhez juthatnak, valamint - újonnan nyújtott rövid- és középtávú hitelek tekintetében - garanciához, hogy megerősíthessék tőkealapjukat az esetleges veszteségekkel szemben.

Az uniós bizottság mindkét esetben úgy találta, hogy a magyar intézkedések összhangban vannak a pénzügyi válság leküzdéséhez útmutatóul szolgáló közleményeivel az állami támogatásról.

Hozzájárult a bizottság kedden az írországi, spanyolországi és dániai bankoknak nyújtott nemzeti kezességvállalási programok meghosszabbításához is.