rss      tw      fb
Keres

OGY - Államfőválasztás - Az LMP nem vette fel a szavazólapot

MTI 2010. június 29., kedd 14:21

A Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciójának tagjai az államfőválasztáson nem vették fel a szavazólapot, mert a párt sem Balogh András, sem pedig Schmitt Pál köztársaságielnök-jelöltet nem tartja megfelelőnek a pozícióra - mondta Schiffer András frakcióvezető kedden újságíróknak.

"A köztársasági elnök személyének egy világos cezúrát kell kifejeznie a jogállami és a nem jogállami rendszer között" - közölte az LMP-s politikus, aki Schmitt Pál államfőjelölt azon kijelentésére, miszerint a nép a szuverén hatalmát átruházta egyetlen pártszövetségre, azt felelte: a nép parlamenti képviselőkre ruházza át a hatalmát és nem egyetlen pártszövetségre.

A KDNP-Fidesz pártszövetségen kívül három másik párt is jelen van a parlamentben, "bár erről olykor meg szoktak feledkezni" - fogalmazott.

Újra Schmitt Pál beszédére utalva Schiffer András azt mondta: ha egy köztársaságielnök-jelölt szájából elhangzik az, hogy nem kíván ellensúly lenni, az komoly kérdéseket vet fel.

Egy alkotmányos demokráciában a köztársasági elnök ellensúly éppúgy, ahogy ellensúly az Alkotmánybíróság vagy a bírói kar, és ezzel az államfőjelöltnek tisztában kell lennie - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az LMP azt várja a Magyar Köztársaság mindenkori elnökétől, hogy hatékony ellensúlyt képezzen a kormányzati hatalommal szemben.

Az LMP azonban tiszteletben fogja tartani a választás eredményét, és a megválasztott köztársasági elnökkel aggályaik ellenére együtt fognak működni - jelentette ki.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért vesz részt az LMP egy olyan flashmobon az államfőválasztás szünetében, amelyen olyanok vesznek részt, akik nem tartják jó jelöltnek Schmitt Pált, azt válaszolta: nem tudja milyen akcióról van szó, kimennek és megnézik.

A Kossuth téren a parlamenti szünet idején egy közösségi portálon szerveződött csoport mintegy húsz képviselője egy molinót feszített ki, amelyen a "Schmitt's no good" angol nyelvű felirat volt olvasható.

A néhány percig tartó akcióhoz rövid ideig az LMP-sek is csatlakoztak.