rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika - 4.rész (államfőt választ az Országgyűlés)

MTI 2010. június 29., kedd 14:01

Megkezdődött az államfőválasztás kedden délután az Országgyűlésben, a posztért két jelölt - a Fidesz-KDNP által támogatott Schmitt Pál, és a szocialisták által támogatott Balogh András - indul.

 

Megkezdődött a titkos szavazás

Kedden délután fél kettőkor megkezdődött a köztársaságielnök-választás a parlamentben.

A szavazatok leadása és az értékelés idejére 80 perces szünetet rendelt el az elnöklő Lezsák Sándor.

A titkos voksoláson az első fordulóban az lehet államfő a két jelölt - a szocialisták által támogatott Balogh András, illetve a Fidesz-KDNP jelöltje, Schmitt Pál közül -, aki megkapja a képviselők kétharmadának, azaz legalább 258 képviselőnek a támogatását.

A páholyban a vendégek között foglal helyet Sólyom László leköszönő köztársasági elnök, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint Mádl Ferenc korábbi államfő. A páholyban ült Balogh András, az MSZP jelöltje, míg Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP jelöltje, országgyűlési képviselőként, a parlamenti patkóban foglalt helyet.

 

Balogh András: pártatlan elnök kívánok lenni

Balogh András pártatlan elnök kíván lenni, aki fő feladatának az ország és a nemzet egészének szolgálatát, a közös nemzeti érdekek következetes képviseletét, az alkotmányos rend tiszteletben tartását, illetve védelmét tekinti.

A MSZP államfőjelöltje parlamenti bemutatkozó beszédében úgy fogalmazott: a jövő Magyarországáról szóló álmában egy olyan országot lát, ahol működő demokrácia és esélyegyenlőség van, gyors és fenntartható fejlődés bontakozik ki - nem téve tönkre a környezetet - , ahol öntudatos, büszke, és sikeres emberek élnek és egy humánus, toleráns, mosolygó Magyarországot építenek.

A köztársasági elnöknek mindig a vesztesek oldalán kell állnia, velük kell szolidárisnak lennie - fogalmazott Balogh András.

Schmitt: a köztársasági elnöknek minden pártból a legjobbat kell kihoznia

A köztársasági elnöknek minden pártból a legjobbat kell kihoznia - mondta Schmitt Pál államfőjelölti bemutatkozásában.

Kiemelte: nem ellensúly, hanem a hazai politikai csatározások feszültségének kiegyensúlyozója akar lenni. Hozzátette: a pártsemlegesség jegyében nem lehet tekintettel arra, hogy mely párt javaslata vonatkozásában kell az alkotmány által biztosított elnöki jogkört érvényesítenie.

Schmitt Pál hangsúlyozta: az elnöknek minden pártból a legjobbat kell kihoznia, annak érdekében, hogy választóik megbízását teljesítve hozzájárulhassanak a közjó megvalósulásához.

A magyar társadalom nyitott, emberközeli magatartást vár el az elnöktől, aki megközelíthető, kész a párbeszédre, az együttműködésre - fogalmazott. Kitért arra is, hogy "az új köztársasági elnöknek új energiákat kell vinnie a világ magyarságának".