rss      tw      fb
Keres

Rátenné a kezét a PSZÁF milliárdjaira a kormány - Origo

Galamus, 2010. június 29., kedd 13:01

Az idén ötmilliárd forintot szedne be a kormány az amúgy a költségvetéstől független gazdálkodású pénzügyi felügyelettől - derül ki egy kormányhatározatból. Részleteket nem közölt a kabinet, de feltehetően a PSZÁF fel nem használt díjbevételeire tart igényt, írja az Origo.

Ötmilliárd forint befizetésére tart igényt az idén a kormány a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől - derül ki a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányhatározatból.

A határozat szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kell beterjesztenie a kormány elé azon törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a PSZÁF idén 5 milliárd forint befizetést teljesítsen a központi költségvetésbe. Az előterjesztés határideje június 30. Amennyiben a javaslatok átmennek a parlamenten, úgy a PSZÁF éves költségvetésének felére rúgó befizetésekkel kell a szervezetnek számolnia.

A törvénymódosítás azért szükséges, mert a PSZÁF a róla szóló törvény szerint autonóm államigazgatási szerv, speciális státusából fakadóan a központi költségvetésből nem kap és oda nem fizet be pénzt, bevételei nem vonhatók el. Működéséhez a forrást alapvetően a felügyelt intézmények által fizetett felügyeleti díjak biztosítják – írja az Origo.