rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika - 3. rész (az új Ptk. hatályba nem lépése)

MTI 2010. június 29., kedd 12:45

Elnapolták a polgári törvénykönyv (Ptk.) hatályba nem lepéséről szóló előterjesztésnek az Országgyűlésben kedden megkezdett általános vitáját; a folytatás - az új köztársasági elnök megválasztása miatt - szerdán lesz. Az új törvénykönyv 2013. január elsején léphet hatályba.

MSZP: presztízskérdés a Ptk. hatályon kívül helyezése

Lamperth Mónika (MSZP) arról beszélt, hogy a szocialista kormány a Vékás-bizottság-féle Ptk.-t nem dobta ki egy az egyben az ablakon. Simon Gábor (MSZP) közölte: 2007-ben döntött úgy a kormány, hogy a Vékás-bizottság tíz év után befejezte a tevékenységét. A szocialista képviselő véleménye szerint az egész Ptk. hatályon kívül helyezése a mostani kormány presztízskérdésévé vált.

LMP: a kormány vitassa meg civil szervezetekkel a változásokat

Schiffer András (LMP) a Ptk.-ba a szocialista kormány által beemelt gyűlöletbeszéd törvény miatt szólalt fel többször két percben. Az LMP azt javasolja, hogy a kormány vitassa át civil szervezetekkel, érdekképviseleti szervezetekkel is a változásokat a Ptk-ban.

Mint mondta, az LMP tervezi, hogy egyeztetéseket folytat a Ptk-ról jogvédő szervezetekkel.

A Jobbik támogatja az előterjesztést

Gaudi-Nagy Tamás szerint a polgári törvénykönyv az egyik legmeghatározóbb jogszabálya a mindennapi életnek.

Kiemelte: az alkotmányhoz hasonló alapossággal kell nyúlnia a Ptk-hoz is. Szerinte egyebek közt a sérelemdíj mértékét újra kell gondolni a tervezetben.

Elmondta, hogy az előterjesztést támogatni tudja, de módosításokkal fog élni.

Répássy: a tavaly elfogadott Ptk.-t sem szakmai, sem politikai konszenzus nem övezte

Az igazságügyi államtitkár felszólalásában azt mondta, a 2009-ben elfogadott Ptk. 20-30 százaléka okozza a problémát, ez váltotta ki a szakma és a politika kritikáját. A kormány értékelése szerint ugyanis az elfogadott Ptk-t sem szakmai, sem politikai konszenzus nem övezte - közölte Répássy Róbert, hozzátéve, hogy komoly minőségi kritikák is megfogalmazódtak a kódexszel szemben.

Az államtitkár tájékoztatása szerint 2011 végéig fogadható el az új Ptk., ami azt jelenti, hogy 2013. január 1-jén egységesen léphetne hatályba az új törvénykönyv.

Az elnöklő Ujhelyi István ezt követően elnapolta a javaslat általános vitáját, majd az Országgyűlés részletes vitára bocsátotta az államháztartásról szóló törvénymódosítási javaslatot.

A képviselők délután 13 órától a köztársasági elnök megválasztásával folytatják munkájukat. Először a jelöltek meghallgatására kerül sor 10-10 perces időkertben, majd a szavazatok leadására 40 perc áll rendelkezésre.

A voksok összeszámolása további 40 percet vesz igénybe, így eredményes szavazás esetén az eskütétel várhatóan fél háromkor lehet.