rss      tw      fb
Keres

A Die Presse a magyar elnökválasztásról

MTI 2010. június 29., kedd 11:26

A magyar elnökválasztásról közölt tudósítást keddi számában a Die Presse című osztrák napilap.

Nem véletlenül nevezte a Népszabadság a rendszerváltás utáni időszak egyik tragikus alakjának Sólyom Lászlót - írta a konzervatív irányultságú lap budapesti tudósítója. Sólyomnak tulajdonképpen minden oka meglehetett azt remélni, hogy újabb öt évre megválasztják ma. A Fidesz azonban közönyösen hagyja szertefoszlani reményeit. Ahelyett, hogy újra őt jelölte volna, a saját soraiból indít valakit. A tragikus mozzanat Sólyom számára, hogy öt éve őt is a konzervatívok emelték pajzsra - állt a cikkben.

A megválasztása utáni években Sólyom a konzervatívok kedvence volt, ugyanis beváltotta azokat a reményeket, amelyeket Orbán Viktor és a Fidesz fűzött működéséhez. A volt alkotmánybírósági elnök egész köztársasági elnöki hivatali ideje alatt annak az alkotmánynak a betűje szerint cselekedett, amelynek 1989-es kidolgozásában vezető szerepe volt.

Ez a magatartás újból és újból konfliktusokat okozott Sólyom és a szocialista kormány között. Nemegyszer fordult elő, hogy átdolgozásra visszaküldött egy törvényt vagy alkotmányossági felülvizsgálatot kért. Sólyom volt az is, aki Gyurcsány Ferenc hírhedett "hazugságbeszéde" kapcsán az ország "morális válságáról" beszélt, és többször élesen bírálta az akkori kormányfőt - írta a szerző.

Tekintettel arra, hogy Orbán pártja éveken át közel állt Sólyomhoz, Magyarországon sokan arra számítottak, hogy újraválasztása csak formaság lesz. A Fidesz földcsuszamlásszerű választási győzelmével azonban egy pillanat alatt elszállt Orbán Sólyom László iránti lelkesedése. Orbánnak és a Fidesznek nyilvánvalóan nem érdeke a jövőben egy olyan elnökkel hadakozni, aki megnehezíti a dolgukat. Sólyom ugyanis máris bebizonyította, hogy az Orbán-kormánnyal szemben is az alkotmány kérlelhetetlen őreként lép fel.

Egy további oka annak, hogy Sólyom szálka a Fidesz szemében az, hogy az Orbán-kormány legkésőbb 2012-ig át akarja írni az alkotmányt. Sok szakértő szerint Sólyom, aki a jelenlegi alkotmány létrehozásában jelentős szerepet vállalt, vélhetően foggal-körömmel hadakozna egy új ellen. Ráadásul azt rebesgetik, hogy Orbán és pártja francia mintájú elnöki rendszert akarnak létrehozni Magyarországon. Sok megfigyelő számára nem kérdéses, hogy ha tényleg erre kerülne a sor, akkor Orbán Viktor lenne a "Negyedik Magyar Köztársaság" első elnöke.

Az új államfő, Schmitt Pál mindenesetre nem fog akadályokat gördíteni az Orbán-kormány útjába. Nemrég sietős engedelmességgel kijelentette, hogy megválasztása esetén nem fogja gátolni a kormány "törvényhozási lendületét", sokkal inkább "motorja" kíván annak lenni - írta a Die Presse. Egy közvélemény-kutatási eredmény szerint Schmitt Pál a választók körében is sokkal népszerűbb, mint a közvéleményt köztudottan megosztó Sólyom - tette végül hozzá a tudósító.