rss      tw      fb
Keres

Petr Necas, az új cseh miniszterelnök - PORTRÉ

MTI 2010. június 28., hétfő 12:21

Bár a Polgári Demokratikus Párt (ODS) nem nyerte meg a május végi csehországi képviselőházi választásokat, sőt 2006-hoz viszonyítva 15 százalékkal kevesebb szavazatot kapott, választási listavezetője számára a voksolás óta eltelt egy hónap eddigi politikai karriere csúcsát jelenti: Petr Necast előbb az ODS elnökévé választották, majd Václav Klaus államfő miniszterelnökké nevezte ki.

Tény ugyanakkor, hogy a 46 éves Necas nem hivatalosan már április óta vezeti pártját. Mirek Topolánek volt kormányfő és pártelnök ugyanis sorozatos botrányai után távozni kényszerült a nagypolitikából, s az ODS alapszabályzata szerint új elnököt csak a tisztújító kongresszus választhat. Erre június elején, a választások után került sor.

Necas a rendszerváltás óta tevékenykedik a nagypolitikában, alapító tagja a Polgári Demokratikus Pártnak (1991), s az utóbbi évtizedben a párt egyik befolyásos embere, állandó tagja a szűkebb vezetésnek. Václav Klaus hívének tartják, s 1999 óta az ODS egyik alelnöke. Első parlamenti mandátumát 1992-ben szerezte meg, azóta állandó tagja a törvényhozásnak. Évekig a külügyi bizottságban dolgozott, a NATO és a védelmi kérdések szakértőjének tartják.

1995-ben a védelmi miniszter első helyettese lett egy évre. 1997-ben elutasította a felkínált belügyminiszteri tárcát. A nyilvánosság előtt a családra hivatkozott, politikai berkekben viszont azt rebesgették, hogy a fiatal Necas megijedt a nagy kihívástól. Ő maga is elismerte akkor egy nyilatkozatában: számol azzal, hogy az ajánlat elutasítása hatással lesz későbbi karrierjére.

Erős, művelt egyéniség, de soha nem tartozott a karizmatikus vezető típusok közé. A cseh sajtó nagy munkabírású, de kissé szürke egyéniségnek tartja, aki eddig nem volt híve annak, hogy a nyilvánosság reflektorfényében álljon. Necas számára "a politika komoly munka, nem pedig üzleti szórakozás".

Híve az egyéni szabadságjogok következetes tiszteletben tartásának, a szigorú költségvetési fegyelemnek, a hatékony korrupcióellenes harcnak, a Nyugat, az Egyesült Államok felé orientált külpolitikának.

"Készen állunk arra, hogy létrehozzuk a felelős költségvetési politikát folytatni kívánó pártok koalícióját" - jelentette ki ismételten a politikus. Ugyanakkor elismeri: a szociáldemokratákhoz hasonlóan az ODS is sok szavazót vesztett 2006-hoz képest. "Komoly önvizsgálatra van szükség. A problémákat nem akarjuk eltitkolni, elemezni fogjuk őket, s keresni fogjuk a kiutat" - mondta a választási eredmények ismeretében.

Népszerűsége az utóbbi hónapokban emelkedő tendenciát mutat. Nevéhez botrányok, korrupciós ügyek nem fűződnek.

A 2006-os választások után, amikor az ODS alakított koalíciós kormányt, Necas miniszterelnök-helyettes, illetve munkaügyi és népjóléti miniszter lett. Mirek Topolánek kormányának tavaly márciusi bukása után az új átmeneti kormányba már nem került be.

Petr Necas 1964-ben a dél-morvaországi Uherské Hradistében született. Nős, két fia és két lánya van.