rss      tw      fb
Keres

Zürichi vizsgálat a prostituáltakról: Kelet-Magyarországról, rendkívüli szegénységből érkeznek
A Neue Zürcher Zeitung Kemény hely a magyar romáknak címmel közölte az SDA svájci hírügynökség írását. Zürichben azon az utcán, ahol a prostituáltak várják ügyfeleiket, aggasztóak az állapotok. A szexmunkások heti 70 órát dolgoznak, rémisztő árakat fizetnek egy-egy szobáért, és munkájuk soráén gyakran ki vannak téve erőszaknak – derül ki egy Zürich városa által rendelt tanulmányból.
 

A zürichi Siehlrakparton (Sihlquai) az utcai prostitúciót néhány éve magyar romák uralják. Zürich város több magyar nem kormányzati szervezettel közösen idén májustól júliusig 120 prostituáltat kérdezett meg Magyarországon és Zürichben a helyzetükről, hogy többet tudjon meg róluk.

A tanulmány eredményét hétfőn mutatták be Budapesten, Magyarország fővárosában és a svájci német nyelvű televízióban (SF). Zürichben nem tartottak hivatalos prezentációt.

Elsősorban magyar nőkről van szó. A fő feladat, hogy javítani kell otthoni életkörülményeiket – mondta Michael Herzig, a zürichi szociális osztály munkatársa az SDA hírügynökségnek.

A tanulmány szerint a szexmunkások szinte kivétel nélkül rendkívüli szegénységből érkeztek, főleg Kelet-Magyarországról. A megkérdezettek közel fele 20 éves kora előtt kezdett prostituáltként dolgozni.

Előfordul, hogy kiskorúak idegen vagy hamis személyi igazolvánnyal próbálnak tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapni. Mivel az ilyen papírok megszerzése bizonyos know-how-t feltételez, felmerül az emberkereskedelem gyanúja.


Átlagosan éjszakánként hat „menet”

A prostituáltak akár heti 70 órát is állnak a Sihlquai negyed utcáin, és átlagosan hat férfit szolgálnak ki egy éjszaka, de akad, aki harmincat. Ez a munka nemcsak kemény, hanem veszélyes is. A tanulmány szerint mindennaposak a szidalmak, zaklatások, fenyegetések és az erőszak.

A Svájcban prostitúcióval keresett pénzből a nők többnyire keveset látnak, mert arra kényszerítik őket, hogy leadják, vagy önként küldik el a családjuknak a létfenntartásra.

Ezen felül kizsákmányolják a nőket a lakásadók is. Zürichben a szexmunkások főleg olyan lakásokban laknak, amelyeket magánemberek kizárólag prostituáltaknak adnak ki. Nem ritkaság a havi 2700 frankos lakbér egy többágyas szobáért.


Futtatók a családi körből

A szexmunkások futtatóikról szóló adatai ambivalensek – mondja a tanulmány. Ez azzal is összefügg, hogy a magyar prostituáltak esetében az őket futtató férfiak vagy nők többnyire a szélesebb vagy szűkebb családi körből kerülnek ki.

A prostituáltak közül sokan el vannak adósodva a futtatóknál, nem ritkán nagy összegekkel, amire maguk sem tudják a magyarázatot. A futtatók maguk többnyire nem lépnek színre, hanem maguk helyett női felvigyázókat küldenek.

Ezek az úgynevezett kápó nők határozzák meg, ki, hol, mennyi ideig áll az utcán, és hogy a prostituált használhat-e óvszert. És ők gyűjtik be a futtatók megbízásából a pénzt is.


Fokozni a biztonságot

A prostituáltak utcáján kemény konkurenciaharc dúl a roma nők között – áll a tanulmányban. A kliensek ezért szinte mindent megengedhetnek maguknak. Rendszeresem követelik az ár csökkentését és a védekezés nélküli szexet.

A magyar szexmunkások a kizsákmányolás, a kényszerítés és az erőszak szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve. Ezért nagyon gyorsan és jelentős mértékben fokozni kell számukra a biztonságot, elsősorban egy védett és őrzött hely biztosításával, ahol kínálhatják a szolgálataikat.

A kényszerítés és az erőszak megakadályozására azonban további intézkedésekre is szükség van. Így egyebek között a jogaikról és kötelességeikről szóló korai tájékoztatással kell megnövelni a magyar szexmunkások önállóságát, hogy valamivel kevésbé függjenek a striciktől, a kápó feladatot ellátó nőktől és a közvetítőktől.

A Le Matin című francia nyelvű svájci lap ehhez még azt teszi hozzá, hogy a zürichi polgárok márciusban elfogadták egy prostituáltövezet felépítését a városon kívül, egyben elutasították azokat a beadványokat, amelyek az építkezést akarták megakadályozni. A telepet 2013 tavaszán adják át. Attól kezdve a prostitúció tilos lesz a Sihlquai negyedben.

(hj-m.zs.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!