rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. október 16.


Hogyan szolgálja a fideszes kör vagyonszerzését az új földtörvény-tervezet
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke

Bolgár György: - A földtörvényről szeretnék Önnel beszélni, de ha megengedi, előzőleg még Tarlós István főpolgármester ösztönzésére feltennék egy kérdést. Azt mondta itt egy órával ezelőtt nekem, hogy bezzeg azt a kérdést sose tesszük fel, hogy milyen a viszony Ön és Gyurcsány Ferenc között. Én pedig azt mondtam, hogy miért ne tenném fel. Úgyhogy tessék.

Mesterházy Attila: - Nem pontosan értem a kérdést. Gyurcsány Ferenc egy másik párt tagja.

- Igen, de Tarlós István sem tagja a Fidesznek, úgyhogy én feszegettem Orbán és Tarlós viszonyát, és akkor valami ilyesmi volt a válasz, hogy bezzeg sosem firtatjuk Mesterházy és Gyurcsány viszonyát. Akkor most firtatjuk.

- Értem én, hogy a főpolgármester úrnak ez nagyon kellemetlen, hiszen láthatóan egy hatalmas Fideszen belüli harc egyik szereplője. Tehát látható módon a Fővárosi Közgyűlésben a gazdasági érdekek mentén szerveződő fideszes erőcsoportok egymással csapnak össze, és néha ennek a főpolgármester úr az áldozata. Ezért én értem, hogy ez a téma számára kellemetlen, hiszen éppen a legutóbbi napokban volt olyan döntés a Fővárosi Önkormányzatban, amivel a főpolgármester nem értett egyet, hiszen nem is vett részt a szavazásban. Ez azért nagyon sokat elmond, hogy egy Fidesz-frakció úgy szavaz meg egy kiszervezéssel kapcsolatos döntést – talán a hallgatók is értesültek róla –, hogy a főpolgármester maga nem támogatja ezt az előterjesztést. Ez azért nagyon beszédes a Fidesz-frakció és a főpolgármester, vagy Orbán Viktor és a főpolgármester kapcsolatát illetően.

- És ilyen beszédes jelek nincsenek Mesterházy és Gyurcsány viszonyában?

- Ebben az esetben azért egyszerűbb a dolog, mert mind a ketten egy-egy pártot vezetünk, ez a két párt demokratikus párt, mind a ketten ugyanazért a célért küzdünk, még ha néha az elérési útvonalakban vagy a megoldásokban vannak is vitáink, tehát ilyen értelemben sokkal egyszerűbb ez a kapcsolat. Hiszen mind a ketten azért tesszük naponta a dolgunkat, hogy Orbán Viktort elzavarjuk a csudába és a történelem szemétdombjára dobjuk ezt a kormányt. És ezen belül az, hogy ezt a célt milyen módon, a társadalmi problémákat milyen megoldások mentén oldjuk meg, egy sokkal izgalmasabb, értelmesebb és jobb vita is akár. Hiszen akkor az emberek élethelyzetéről, hétköznapi problémáinak megoldásáról vitatkozunk. Az meg mindig egy értelmes párbeszéd. Egy nagyon szenvedélyes vitából szerintem mindig a választópolgárok jönnek ki jól, már a megoldás tekintetében, ha egy politikai párt nem saját magával foglalkozik, hanem az ő gondjaikkal.

- De ha személyeket érintene a vita, akkor azért az elmúlt hetekben odáig is eljutottak, hogy Gyurcsány Ferenc a nyilvánosság előtt azt mondta, ha arról lenne szó, hogy Mesterházy Attila elfogadható ellenzéki demokratikus miniszterelnök jelölt lenne, akkor ő is hajlandó lenne Önt támogatni.

- Ez megtisztelő, mindig jólesik, ha az emberrel kapcsolatban megfogalmaznak ilyen gondolatot. Én erre csak egyet tudok mondani, hogy hasonlóképpen nyitott a gondolkodásom, tehát én is azt mondtam mindig mindenhol, hogy annak kell lennie például a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjének, akivel nyerni lehet a következő választásokon. Mi meg addig naponta azért dolgozunk, hogy ez egy releváns kérdés legyen, hiszen az egy nagyon fontos dolog, hogy az Orbáni rendszerrel szemben erős demokratikus politikai pártok álljanak szembe, hiszen erős partnerek tudnak erős szövetséget kötni.

- Na de a földtörvényről akartam kérdezni. Megkezdődött a földtörvény vitája a parlamentben, és engem az lepett meg, hogy az MSZP vezérszónoka nem egy szakpolitikus volt, hanem maga a pártelnök. Vagyis Ön. Miért?

- Így van. Én ezzel szerettem volna szimbolikusan is üzenni a vidéki falvakban, az agráriumban dolgozó embereknek, hogy a szocialista párt számára nagyon fontos ez a kérdés. Hogy ez nem pusztán egy szakpolitikai téma. Kaptam is megjegyzéseket a fideszes képviselőktől, hogy miért én beszélek erről, mert én nem értek az agráriumhoz. Mondtam nekik, hogy nem is azért , mert azt az érzetet akarnám kelteni, hogy hirtelen agrárszakember lettem. Én egy politikai beszédet mondtam, egy politikai – ha kell, akkor úgy fogalmazok – deklarációt tettem, ami arról szól, hogy ezt a mostani földtörvényt ilyen formában nem támogatjuk. Hajlandóak vagyunk és akarunk is módosító indítványokkal javítani ezen a mostani szabályozáson. De amennyiben semmit nem fogad el a Fidesz, ahogy ezt eddig is tette, akkor nekünk az első dolgaink között lesz az, hogy megváltoztassuk ezt a mostani földtörvényt. Mert pont a kiindulási pontoknak és céloknak nem felel meg. Ez nem szól másról – nem tudok másképpen fogalmazni –, mint hogy a fideszes haverok klientúrájának akarnak egy kedvezményes földosztást csinálni. De ehhez előtte el kell venni a földterületet például a társas vállalkozásoktól. Ez nem szól megint másról, mint hogy úgy akarnak pályáztatni, úgy akarnak fideszes haveroknak, tetőfedőknek, műkörmösöknek, Orbán Viktor barátainak földet adni, hogy az lehetőleg minél olcsóbban történjen és csak egy kiváltságos kör részesülhessen ebből. Ez így nem lehetséges.

- De hogy tudják ezt megcsinálni? Mi ehhez a törvényes rendszer, ami majd kialakul?

- Nagyon nehéz erről röviden beszélni, amikor nekem is úgy kellett a törvényt összeolvasni, és többször konzultálni a szakértőkkel. De a lényeg az, hogy olyan terület-limiteket állít be a kormány ezerkétszáz hektár nagyságrendben, ami fölött, ha valaki rendelkezik földterülettel, azt nem fogja tudni utána megtartani. Magyarul kényszerítik a földterület eladására.

- Tehát hiába van valakinek most több, azt a törvény nem fogja engedélyezni, és az illető kénytelen lesz eladni.

- Így van. Ezért mondtuk azt, hogy ez a tulajdon szentségét is sérti, és a gazdálkodási szabadságot is sérti. Tehát olyan szabályokat állít be ez a mostani szöveg, amivel leértékeli annak a kétmillió földtulajdonosnak a vagyonát, aki ma Magyarországon valamilyen földterülettel rendelkezik. Ezt megemlítettem a beszédemben is, hiszen a miniszter folyamatosan arra hivatkozik, hogy az 1990-es évek agrárgazdaságát fogják ezáltal helyreállítani. Ilyenkor, ahogy láttam, minden agráriumban tevékenykedő ember összerezdül.

- Hát nem a legjobb hivatkozási alap.

- Igen, Ön is tudja, hogy 1992 volt a mélypontja a magyar agrárgazdálkodásnak, tehát nem lenne szerencsés, ha ehhez akarnánk visszatérni. És azt mondjuk, hogy egyrészt egy ilyen klientúra-építésre jó ez a mostani földtörvény, másrészt pedig nem tudja korlátozni, nem tudja megakadályozni, hogy külföldi spekulánsok juthassanak földhöz. A harmadik probléma pedig az, hogy ez nagyon sok munkahely megszűnésével és vállalkozások bedőlésével fog járni. Ez meg természetesen oda fog vezetni, hogy az agráriumban a magyar produktivitás, a magyar termékek hatékonysága nagymértékben csökkenni fog. Ez pedig egyáltalán nem lehet cél, hiszen ma már talán általános iskolában is minden diák fújja, hogy Magyarországnak úgynevezett komparatív előnye van, vagy speciális pozitív helyzete a mezőgazdaságban. Jó az éghajlat, jó a termőföld, van szakértelem.

- Igen, tehát ebben hagyományaink vannak és előnyeink sok más európai országhoz képest.

- Épp ezért mondtam, hogy én szeretném elmondani ezt az expozét, hogy jelezzük, ez egy pártpolitikán felül álló ügy. Mi szeretnénk ebben nemzeti konszenzusra jutni, és szeretnénk, hogy érezzék a falun élő emberek, a kisebb-nagyobb gazdák, hogy a szocialista párt a lehető legmagasabb szinten odafigyel erre a kérdésre. Én meg is lepődtem egyébként azon, hogy sem a Jobbiktól, sem a Fidesztől úgymond magas rangú politikus nem vett részt ebben a vitában, miközben a sajtóban mást látunk, amikor rohangálnak az országban jobbra-balra, hogy nekik a magyar föld mennyire fontos. Most, amikor itt volt egy ilyen pillanat, amikor tényleg el lehetett volna mondani magas politikai szinten, hogy ki mit gondol erről, akkor senki nem tartotta ezt fontosnak, csak a Magyar Szocialista Párt.

- Azért nincs könnyű dolguk, mert első ránézésre – és nem tudom, hogy a magyar társadalom egyáltalán ránéz-e másodszorra, előbb utóbb persze az, aki a földdel dolgozik, kénytelen lesz vele szembesülni – úgy néz ki ez a törvény, mintha a kisembernek segítene. Hiszen korlátozza a földbirtok méretet, és akkor majd bizony a nagybirtokosok kénytelenek lesznek eladni és egy magánszemély csak háromszáz hektárt vehet, és összesen hozzátartozókkal együtt sem lehet ezerkétszáz hektárnál több földje. Hát akkor ez elvileg a kisember, a családi vállalkozások segítése, és az állam mellettük, a kis ás a kisebb földművesek mellett foglal állást. Mi ezzel a baj?

- Egyrészt ez tulajdont vesz el valakiktől. Hiszen ha arra kötelez valakit egy törvény, hogy eladjon egy területet, az – még egyszer mondom – ellentétes a tulajdon szentségével. Kettő, nagyon sokat beszéltek arról is, hogy a fiatal gazdákat mennyire segíti ez a törvénytervezet. Tehát nagyon pontosan levezettük a mai vitában, hogy pont ez a mostani törvénytervezet zárja ki a fiatal gazdák földhöz jutását, hiszen hároméves alkalmazotti viszonyt ír elő, miközben egy másik helyen pedig az alkalmazottakat kizárja a földszerzésből, mármint ha valaki társas vállalkozás alkalmazottja volt. Tehát egymásnak ellentmondó passzusok vannak ebben a törvényben. És az is látszik, hogy szó sincs arról, hogy most segítenének a kisebb gazdáknak, hiszen a törvény más pontjain meg éppen őket hozzák nehéz helyzetbe. Egyszerűen arról van szó, hogy újra akarják osztani a földeket, és ehhez először valakitől el kell venni. Ehhez gyártottak egy olyan kormányzati propagandát, ami egyszerűen nem igazolódik vissza a törvény szövegéből. Az Ön által is az imént említett szlogenek szolgálják ezt, illetőleg az a fajta hivatkozás, hogy na, majd most a külföldiek földvásárlását meg a spekulációt megakadályozzák. Pont erre a kettőre nem alkalmas ez a mostani jogszabály. Ezért mondjuk azt, hogy jó lenne egyenesen és értelmesen beszélniük. Továbbira is hizlalni akarják a fideszesek földbirtokait, ezt értjük, csak ehhez nem szabad asszisztálnia senkinek, hogy néhány ember a Fideszben megint gazdagodjon.

- De azért azt Önök is érzik, hogy ezzel a földtörvénnyel meg a föld körüli demagóg propagandával meg tudnak nyerni, vagy akár téveszteni embereket, akár nem is keveset, hogy akkor a földet a magyar parasztok és kisgazdák kezébe akarjuk adni, külföldieket ide nem engedünk, a nagybirtokosokat ide nem engedünk, tiétek a föld és mi adjuk nektek. Ez nagyon egyszerűen és nagyon vonzóan hangzik sokaknak, más kérdés, hogy a puding próbája az evés.

- Igen és éppen ezért életveszélyes. Hiszen 2014. május elsejétől lépne életbe ez a szabályozás, tehát itt ők azt mondanak, amit akarnak, mert majd egy új kormány idején kell beváltani az ígéreteket. Tehát azért is farizeus és álságos ez az egész megközelítés, mert pontosan tudják, hogy ők most mondhatnak akármit, az sokkal később fog kiderülni, hogy a törvényből effektíve milyen gyakorlati problémák fakadnak, és hogy 2014 után hogyan fog leépülni a mezőgazdaság, hogyan lesz sokkal kevesebb földtulajdonos Magyarországon, hány embert kell majd elbocsátani a különböző gazdaságokból. Gondoljon bele, van egy olyan korlátozás ebben a törvényben, hogy ha valaki magyar kis- és középvállalkozóként földet művel, tehát dolgozik az agráriumban tisztességgel, akkor ezeknek a vállalkozásoknak előírnak például egy százfős foglalkoztatási limitet. Tehát azt mondják, hogy egy bizonyos földterület nagyságához köteles a vállalkozás száz főt foglalkoztatni.

- Ezt a törvény előírja?

- Így van.

- Hát ez abszurdum.

- És miközben, ha valaki magánemberként, családi gazdálkodásként csinálja ezt, akkor akár ennek a területnek a többszörösén is dolgozhat és termelhet mindenféle ilyen foglalkoztatási előírás nélkül. Ebből is látszik, hogy teljesen diszkriminatív maga a törvény. Egyszerűen a fideszes mezőgazdasági politikusok fejében bent van ez, hogy a magyar kis- és középvállalkozó, aki az agráriummal foglalkozik, valamiért bűnös ember és egyszerűen büntetni akarják őket. Nem tudom pontosan, hogy miért, erre nem adtak választ. Éppen ezért tőlük kell elvenni azt a földet, amit aztán saját maguknak utána ki akarnak osztani, ahogy ezt tették egyébként a Nemzeti Földalap Kezelő különböző pályázatain is az elmúlt hetekben, hónapokban. Ahogy a közvélemény is értesült róla, hogy tényleg Orbán Viktor és néhány fideszes barátja, retyerutyája, meg különböző műkörmösök és tetőfedők jutottak földhöz.

- Vannak Önöknek szövetségeseik vidéken, akik átlátják, hogy milyen súlyos következményekhez vezethet ez a földtörvény?

- Rengetegen, hiszen mi ezeket a véleményeket is az alapján fogalmaztuk meg, hogy nagyon sok vidéki szakemberrel beszéltünk, akik a napi életben látják ennek a törvényszövegnek a káros hatásait. Már amennyiben ezt változtatás nélkül elfogadják. Tehát pont azok az emberek javasolták és tanácsolták nekünk ezeket a mondatokat, akik a napi életben tényleg verítékkel és kínkeservek közepette dolgoznak a földeken. Ezért vállaltuk őszintén fel ezt a véleményt, és ezért mondunk majd a szavazásnál határozott nemet, ha ez a törvény nem változik egy jottányit sem.

Izsák Jenő karikatúrái