rss      tw      fb
Keres

Bajnai ezek után miért közösködik velük?A Millamédia október 15-én feltette honlapjára az Átlátszó című oknyomozó portál kis oligarchahatározójának Bajnai Gordon-szócikkét.

A szócikk szerzője, Mong Attila szerint „Bajnai Gordon az ország legjobban álcázott oligarchája”, noha „úgy tesz, mintha nem lenne az, ami”. „Gyarapodása azonban – kicsiben  – éppen úgy a rendszerváltás utáni átmenet zavaros évtizedéhez köthető, mint  oligarcha-társaié.”

Majd jönnek a gyanús munkakapcsolatok, „1994-ig például együtt dolgozott Gyurcsány Ferenccel”, „Simor András helyetteseként tevékenykedett”, és a még gyanúsabb, mondhatnánk lopásgyanús helyzetek: „a magyar állami vagyon jelentős része futott át a kezén.” „Olyan nagy cégek magánosítását és tőzsdei bevezetését irányította, mint az OTP, a Matáv, a Mol, vagy a Richter.”

És jön persze Orbán 2006-os ítélete „az őt emiatt be is perlő Bajnairól és az akkori Nemzeti Fejlesztési Ügynökségről: ’Nyugodtan mondhatjuk, Magyarországon ma az emberek személyes tapasztalata az, hogy az ország nyakig úszik a korrupcióban, és központilag szervezett módszerekkel tüntetik el a köz- és európai uniós pénzeket. Nem arról van szó, hogy egyedi esetek történnek valahol a periférián, az a boldog országok privilégiuma. A mi országunkban a kormány, annak feje és minisztériumai szervezik a pénzek eltüntetését’. Mondta ezt Orbán 2006-ban.”

És jön Bajnai legfőbb hazugsága, mármint a szerző – a Millamédia és az Átlátszó – szerint, hogy ugyanis Bajnai nemcsak álcázott oligarcha, hanem álcázott politikus is, hiszen „első kormányfői beszédében azt ígérte, nem lesz politikai vetélytársa senkinek”. „Távozása óta az álca még tökéletesebb lett: egy blog és egy alapítvány élén a legkevésbé sem elszámoltatható, még vagyonnyilatkozatot sem kell tennie.”

És a konklúzió: „A politikus-minioligarcha Bajnai eddigi legnagyobb sikere október 23-án lesz, amikor mindezek után [értsd: miután megszedte magát és azt hazudta, hogy nem lesz politikai vetélytársa senkinek] egy olyan mozgalom tömegtüntetésén készül bejelentkezni az ellenzék vezetői posztjára, egyben a 2014-es választások miniszterelnök-jelöltségére, amely nem csak az orbánizmussal, de az elmúlt húsz évvel szemben is szakítást ígért.”

Ez a szócikk pontosan olyan, mint a Milla maga. Úgy képzeli, hogy a rendes, számára „elfogadható” ember most született szűzen, nincs múltja, de ha van, akkor sincs semmi köze az ország történetében kialakult helyzetekhez és lehetőségekhez, főként semmiképp sem élt ezekkel a lehetőségekkel, hogy tényleg szűz maradjon és vagyontalan, még akkor sem élt velük, ha ez szakmai feladatot jelentett számára (azért az említett cégek privatizálása és tőzsdére vitele nem utcaseprés, arról nem is beszélve, hogy nem magának privatizált szegény Bajnai). A „tiszta” embernek életében sohasem voltak kapcsolatai, de ha voltak is, csak szűziesek és erkölcsösek, az olyan mélyen erkölcstelen lényeket, mint Gyurcsány és Simor, messzire elkerült, és semmiképp sem fogott velük közös munkába, még 1994 előtt sem, mert már akkor tudni lehetett, hogy tizenévvel évvel később Gyurcsányt nagyon, Simort kicsit kell majd utálni a Fidesz utasítására. Ezenkívül, aki állami pénzzel bánik, az helyből korrupt és lop, és ebben a hitünkben – Mong, az Átlátszó és a Millamédia szerint – az se ingasson meg bennünket, hogy Gyurcsány épp azért kérte fel az uniós pénzek kezelésére Bajnait, a pártonkívülit, hogy a pártja a lehető legkevésbé férjen hozzá a fejlesztési pénzekhez. Idézi a szócikk természetesen Orbán Viktort, akit ezért a rágalmazásért beperelt ugyan Bajnai, de attól még lehet Orbánnak igaza, hiszen ő 2002 után már csak igazat mondott. És végül számon kér Bajnain egy olyan ígéretet, amelyet Bajnai betartott. Azt mondta ugyanis 2009-ben, hogy egy évre vállalja a kormányzást, és nem indul a választáson. Így tett.

Aki gazdag, az mind büdös, és persze oligarcha. Aki nem remeteként élte le az elmúlt húsz évét, az takarodjon a politikai térből, és húzza meg magát. Még akkor is, ha a legsúlyosabb helyzetben vállalta ennek az országnak a kormányzását. Körülbelül ennyi van ezeknek az ifjaknak és nem ifjaknak a fejében. Ők szeretnék befolyásolni a közvéleményt, ők szeretnének hatalmat maguknak, ők akarják megszabni, milyen legyen ez az ország. És ehhez fel tudják kínálni nekünk a cinizmusukat, a gondolkodásképtelenségüket, a fejükben lévő közhelyeket és balítéleteket meg a lelküket elborító undort és irigységet.

Azt viszont most már végképp nem értem, hogy Bajnai Gordon ezek után miért közösködik velük.Utóirat: A legkevésbé sem érdekel, hogy Para-Kovács Imre azt írta: „a MillaMédiát én szerkesztem, az anyagok és vicces képek felrakása előtt nem egyeztetek a Millával, mert még véletlenül sem szeretnék párt(mozgalom)lapot csinálni.” Ugyanis ha a Milla nevű, immár egyesület, azaz Juhász Péter (?) más véleményen lenne, mint a Millamédia nevű honlap, azaz Para-Kovács Imre, bizonyára tenne róla, hogy a véleményüket és az imázsukat még véletlenül se lehessen összekeverni. Úgyhogy maradjunk abban: a Milla nevű akármi az egyik szájával meghívta (felengedte?) Bajnai Gordont a színpadára, a másikkal meg szembeköpte. Ezt nevezem jellemnek!

(Mihancsik Zsófia)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!