rss      tw      fb
Keres

Az Ekint a Századvég milliárdjairól: napi 9,5 milliónyi közpénzért dolgoznak
Az Eötvös Károly Intézet közleménye a Századvég-csoport állami bevételeiről számol be. Hogy a „konzorciumhoz” a Századvég Alapítványon (alapító-elnök alkotmánybírói kinevezéséig: Stumpf István, ügyvezető kormányszóvivői kinevezéséig Giró-Szász András), amely a közvéleménykutatásokat is végzi, illetve a Századvég Gazdaságkutatón kívül (alapító 2010-ben Heim Péter közgazdásszal együtt Giró-Szász András) mi más tartozik még (és persze a Századvég Politikai Iskola, alapító Stumpf István), nem tudom. Mindenesetre azt tudjuk, hogy ma Lánczi András Fidesz-ideológus elnökli az alapítványt, a helyettese a szorgalmas levelező osztrák nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince testvére, aki a gazdaságkutatónak is igazgatósági tagja.* (m.zs.)
 

A közlemény: Találtunk néhány milliárdot. Rendben és pontosan ütemezve fizeti az állam a Századvégnek azt, ami jár

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint a Századvég-csoport az év első felében közel egymilliárd forintért készített közpolitikai tanulmányokat, és a szerződés szerint elszámolható keretösszeg 99,67 százalékát felhasználta.

Az Eötvös Károly Intézet munkatársa – a TASZ-szal együttműködésben – közérdekű adatok megismerése iránt indított pert a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) szemben. A megismerni kívánt adatok olyan szerződés-teljesítésekkel függenek össze, amely alapján a Századvég-csoport 2012. február 23. és 2012. május 31. között, rendkívül rövid idő alatt végzett munkájáért, közel egymilliárd forint vállalkozási díjat kapott tanulmányírásért, tanácsadásért és hasonló szolgáltatásokért. Ha a vállalkozó hétvégén és minden munkaszüneti napon dolgozott, akkor is naponta kilenc és félmillió forint közpénzért tette ezt.

A per még nem ért véget, azonban az első tárgyaláson a minisztérium jogi képviselője által átadott irat szerint „A Századvég Konzorciummal kötött (…) szerződés 2011. évi 939 632 750 forint összegű forrásából 2012. június 30-ig 933 695 905 forint összeg került kifizetésre. A fennmaradó (ki nem fizetett) [összeg] 5 936 845 forint.” A dokumentum (innen letölthető: pdf) az egyes témák szerint lebontva tartalmazza továbbá a szolgáltatott tanulmányok, elemzések körülbelüli, átlagos terjedelmét is. A legjóindulatúbb számítás szerint is egy oldalnyi leírt tanulmányra 470 000 forint, egy szerzői ívre 9 500 000 forint jut. (Pontosabb számítás azért nem lehetséges, mert a minisztérium átlagos és körülbelüli terjedelmet adott meg.)

A minisztérium eszerint az első szerződéses periódusban felhasználható keretösszeg 99,37 százalékát kifizette a Századvég-csoportnak a tanulmányokért, elemzésekért. Az NFM és a Századvég-csoport közötti szerződés (pdf) szerint utóbbi összesen 2 673 255 425 forint vállalkozási díjért teljesít 2014 végéig állami megbízást, amely többletigények esetén akár 3 121 089 175 forintra is felemelhető.

Az arányokat példákkal is illusztrálhatjuk: Az emelés nélküli összeg is több annál, mint amennyit a 2012-es költségvetés az állam a kormánypártok és az ellenzéki pártok támogatására összesen fordít. Ez az összeg körülbelül megfelel annak a summának, amelyet idén a kormány összességében szán a költségvetésből a felsőoktatási intézmények hallgatóinak juttatásaira. Az Országos Mentőszolgálatra fordított központi költségvetési támogatás pedig ebből a pénzből ötször jönne ki.

Az NFM jogi képviselője a tárgyaláson azt állította, hogy az eddig közel egymilliárd forintért beszerzett tanulmányokat és elemzéseket a minisztérium nem kezeli, így kiadásukra nem kötelezhető. Azt viszont már nem tudta megmondani, hogy ki kezeli a dokumentumokat. A per folytatódik, érdekes fejleményeiről a közvéleményt tájékoztatjuk.

Budapest, 2012. október 16.

Eötvös Károly Intézet

***

A Századvég cáfolt a Népszabadságnak. Eszerint (szó szerinti közlés):

„Nem felel meg a valóságnak, hogy a Századvég­-cégcsoport a 939,6 milliós keret 99,4 százalékát már június közepéig felvette. Ezzel szemben a valóságban a megjelölt összeg a 2011. évi időszak forrásából került lehívásra, míg a 2012. évi keretből május hónap végéig csak nagyságrendileg 20 százalék került lehívásra. Nem felel meg a valóságnak, hogy a Századvég oldalanként 470 ezerért dolgozik. A valóságban az írásbeli tanulmányok és döntéselőkészítő anyagok elkészítése mellett a Századvég tevékenységébe témánként havi rendszerességgel legfeljebb 200 óra, mindösszesen 800 óra tanácsadói tevékenység tartozik, valamint közvélemény­kutatatási és projekt­menedzsment feladatokat is ellát, ezért a megbízási díj a tanulmányok oldalankénti értékére vetítve nem számítható ki. Nem felel meg a valóságnak, hogy a minisztérium az idén decemberig felhasználható keret 99,4 százalékát fizette ki az anyagokért. Ezzel szemben a minisztérium a szerződésben meghatározottak szerint – 2012 májusának végéig – az idei keret nagyságrendileg 20 százalékának megfelelő összeget fizetett ki.”


* Lásd két írásunkat:

Újabb intézmény a „közeli” pókhálóban – Mihancsik Zsófia
Ha én kormány lennék 28. – Andor Mihály
illetve Bolgár György interjúját Mellár Tamással, a Századvég Gazdaságkutó Zrt. volt kutatási igazgatójávalHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!