rss      tw      fb
Keres

Az újlengyeliek tiltakoznak a holland sertéstelep ellen

MTI 2010. június 28., hétfő 18:54

Tiltakoznak a Pest megyei Újlengyel lakói az ellen, hogy egy holland cég sertéstelep létesítését tervezi a község hatásában, és a demonstrációtól, azaz a 405-ös út félpályás lezárásától sem riadnak vissza, ha záros határidőn belül nem születik számukra kedvező döntés - mondta Cserna Ferenc polgármester hétfőn az MTI-nek.

Az ügy 2007 végére nyúlik vissza, amikor a falu lakói megtudták, hogy egy holland cég évi 50 ezer sertést kibocsátó telepet szeretne létesíteni a községtől alig 660 méterre. Ez a terület egyébként nem a község, hanem Újhartyán közigazgatási területe - jegyezte meg a polgármester. Azóta tiltakoznak a beruházás megvalósítása ellen, amelyhez támogatásként több mint 1,3 milliárd forint európai uniós forrást kapna a holland cég.

A polgármester szerint nem megengedhető, hogy egy ilyen nagy sertéstelep működjön a falutól 660 méterre, illetve egy lakott tanyától 413 méter távolságra. A polgármester szerint az előírt védőtávolság ugyan 500 és 1.000 méter között van, de felhívta a figyelmet, hogy sok kisebb telepnél is előírják az 1.000 méteres távolságot. Így szerintük teljesen jogszerűtlenül működne a telep, amely hétfőn már megkapta a nem jogerős építési engedélyt.

Cserna Ferenc szerint a sertéstartó telep felépítésének gátja lehet az is, hogy a zárt technológiai rendszer ellenére a hígtrágya elhelyezése nincs megoldva, mivel ennek a mellékterméknek az elhelyezését a környező települések önkormányzatai rendeletben megtiltották saját településeiken.

A nagy mennyiségben keletkező hígtrágya elhelyezése problémás, mivel a tervek szerint a környező földekre juttatnák ki - hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége az MTI-hez eljutatott állásfoglalásában. A kistérség - ivóvízbázisának sérülékenysége miatt - nitrátérzékeny terület is, így ez a trágya különösen veszélyes lehet a talajra és az ivóvízre - mutatnak rá.

Az újlengyeli polgármester utalt arra, hogy a bejelentkeztek ügyfélként a hernádi önkormányzathoz, amely az építési hatósági jogkört ellátja, itt adták ki hétfőn a nem jogerős építési engedélyt. Egy helyi civil szervezet szintén így járt el a környezetvédelmi hatóságnál, hogy jogszerűen és hatékonyan képviselhessék érdekeiket.

A helyiek a térség országgyűlési képviselőjén kívül tiltakozásukkal megkeresték a Fülöp Sándort, a jövő nemzedéke országgyűlési biztosát, Illés Zoltánt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát, és Font Sándort, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnökét is.

Cserna Ferenc közölte: hétfőtől számítva 15 napjuk van a fellebbezésre az ügyben.

A faluban szerdán lakossági fórumot tartanak a tervezett létesítményről. Erre várják többek között Szűcs Lajost, a térség országgyűlési képviselőjét, valamint két párt - az LMP és a Jobbik - megbízottait is, továbbá az újlengyelieken kívül a környező települések képviselőit - jelezte a polgármester.