rss      tw      fb
Keres

Árvíz - Medián: három emberből kettő a tűzijátékmentes augusztus 20-át részesítené előnyben

MTI 2010. június 28., hétfő 18:20

Három emberből kettő a teljesen tűzijátékmentes augusztus 20-át részesítené előnyben a Medián legfrissebb, júniusi felmérése szerint.

"A hagyományos ünnepi látványosság fontosságát az árvízkárosultak megsegítésével szemben mindössze 8 százaléknyian választották" - olvasható a Medián honlapján közzétett anyagban.

A felmérés szerint az emberek egynegyede támogatja, hogy ne maradjon el augusztus 20-án a tűzijáték, csak rövidebb és egyszerűbb legyen, majd az így megspórolt összegből támogassák az árvízkárosultakat.

Mint írták, a leginkább azok tudnának lemondani a tűzijátékról, akik amúgy sem érdeklődnek iránta vagy legfeljebb tévéfelvételt néznek meg róla.

Budapesten – "talán mert itt több pénzt fordítanak rá és látványosabb szokott lenni" – többen tartanának ki a tűzijáték megrendezése mellett, mint vidéken, különösen mint faluhelyen, és a fővárosiak közül többen is szoktak kimenni, hogy élőben láthassák - olvasható.

Az igazi választóvonal azonban az életkor: a fiatalok jobban ragaszkodnak hozzá és elsősorban ők azok, akik – vagy akik miatt a családok – kimennek augusztus 20-án este tűzijátékot nézni - mutattak rá.

A felmérés adatai - mint írták - a szolidaritás érzésére utalnak, hiszen azok a társadalmi csoportok, amelyek a leginkább hívei a tűzijátéknak – a budapestiek és a fiatalok –, nagy többségükben egyetértenek azzal, hogy az idén maradjon el ez a látványosság, és az így megspórolt pénzt az árvízkárok helyreállítására fordítsák.

A felmérést 2010. június 26-án készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1.000 ember telefonos megkérdezésével.

A Medián emlékeztetett arra, hogy a Facebookon nemrégiben indult mozgalmat már több mint 200 ezren támogatják, és - mint írták - a szélesebb, internetet nem feltétlenül használó közvélemény is, a megkérdezettek 84 százaléka, tudomást szerzett róla.