rss      tw      fb
Keres

Rágalmazásért feljelentette Kósa Lajost az MSZP

MTI 2012. október 15., hétfő 11:18

Rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett, jó hírnév megsértése miatt polgári peres eljárást kezdeményez Kósa Lajos ellen az MSZP, amiért a Fidesz ügyvezető alelnöke a közelmúltban egy rendezvényen azt mondta: a 2002-es parlamenti választást visszaélések döntötték el a szocialista párt javára.

Legény Zsolt, az MSZP Demokrácia Központjának vezetője a Központi Nyomozó Főügyészség előtt hétfőn tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: rendkívül sérelmesnek tartják, hogy Kósa Lajos évek elteltével megkérdőjelezte egy törvényesen és demokratikusan lezajlott választás eredményét. Hozzátette, hogy a 2002-es parlamenti választás lebonyolításáért belügyminiszterként Pintér Sándor felelt, szerinte a Fidesz alelnöke így valójában őt vádolta meg.

A szocialista politikus bocsánatkérésre szólította fel Kósa Lajost és visszautasította szavait. Az MSZP a büntetőfeljelentést mellett polgári peres eljárást kezdeményez a Fővárosi Törvényszéken a fideszes képviselő ellen, és egymillió forint nem vagyoni kártérítést követel tőle, amit jótékony célra ajánlanának fel - közölte Legény Zsolt.

Kósa Lajos október 3-án a Bibó István Szakkollégium rendezvényen a választási eljárás átalakításának egyik céljaként a csalások megakadályozását nevesítette. Azt mondta, a 2002-es választást a visszaélések döntötték el a szocialisták javára, és azok a 2006-os eredményt is befolyásolták. Véleménye szerint a javasolt változtatások - elsősorban az előzetes regisztráció - meggátolják majd a láncszavazást, valamint azt, hogy "gulyást osszanak a cigánysoron vagy bárhol" a szavazás napján, amivel szerinte főként az MSZP élt. Vitapartnere, Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese erre azzal reagált, hogy szavazatvásárlás miatt a rendszerváltás óta csak a fideszes Papcsák Ferenc 2002-es kampányfőnökét ítélték el.