rss      tw      fb
Keres

Izsák Jenő karikatúráihozHa Önök szeretik a karikatúrákat (a szellemes és ironikus rajzokat), mostantól nézegessék Izsák Jenő már elkészült és a jövőben elkészülő műveit. Izsák Jenő felajánlotta őket a Galamusnak, hogy nem éppen vidám „napi közéleti reflexióink” borús hangulatát oldja kicsit, egyben némi távolságtartásra is biztasson saját nekikeserdéseinktől, hiszen a humor mindig más látószöget ad önmagunkra.

Azt írta nekem Izsák jenő, miután ismételten besöpörtem a Galamusnak több millió kormányzati forintot (lásd: Baj van a Fidesszel (2) – Mi megoldjuk!):

„Mai írása adta meg a végső löketet, hogy írjak Önnek. Hisz nemsokára megkapják a Miniszterelnökségtől a nagy zsozsót, amelyből én is szeretnék egy kis morzsát magamnak. Szóval értem én a keserű humort, amelyet félretéve: Izsák Jenő karikaturista vagyok, jövőre lesz („az elkövetkezendő esztendőben” – hogy én is Rogánt idézzem) 40. éve, hogy megjelennek rajzaim a magyar sajtóban meg itt-ott. Nem akarnám önéletrajzzal traktálni, röviden csak annyit: sosem voltam igazán ismert karikaturista, de az ’átkosban’ ellubickoltam a rengeteg üzemi lap segedelmével, ott szereztem igazi rutint, tapasztalatot. Mára már csak néhány szakszervezeti újság maradt,voltaképp skandi rejtvényekhez gyártok szőkenős, anyós- stb. vicceket. Nem panaszként írom ezt, elvagyok, megvagyok az unokámmal.

Tudom hogy a Galamus sem tud honort fizetni, azért jelentkeztem, mert mint rendszeres olvasó, néha bizony hiányolok egy kis karikatúrát az oldalakról, továbbá minden szentnek...”

Azt sajnos nem tudom megoldani, hogy az írásainkhoz is készíthessen karikatúrákat, mert sokszor még este sem tudom, mi lesz fent a Galamusban másnap hajnalban, és ha tudom, akkor is nem egyszer az utolsó pillanatban készülök el a szerkesztéssel, de úgy gondolom, Izsák Jenő karikatúrái nem puszta illusztrációk, hanem önálló vélemények – csak éppen nem szavakkal elbeszélve.

Önöknek jó szórakozást kívánunk, Izsák Jenőnek köszönjük a segítséget és a rajzokat, és mihelyt megjött az állami „nagy zsozsó”, biztos lehet benne, hogy gondolunk rá. Vigyor

Izsák Jenő rajzait itt tekinthetik meg.


 (Mihancsik Zsófia)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!