rss      tw      fb
Keres

Vérgőzös fejek



Ímélen küldte valaki, hogy tudjak róla, mert nem vagyok fönn a Facebookon, ahol terjed. Továbbított levél volt, az előző küldő, akit nem ismerek, ezzel a szöveggel kísérte: „Talan megis? Vagy csak ’Wunschtraum’? ’Wishfull Thinking’?”

Eszement dolog. A kevéssé ígéretes Hungarianvirus a honlap neve, csinálja egy ki tudja, kit rejtő hunleonidas, nyilván nem vette még észre magán, hogy ezzel a hévvel, amellyel forradalomra, „igazi” forradalomra hívja azt a sokat emlegetett 300 ezret, aki szerinte követi (Leónidasz 300 harcossal küzdött a Thermopülai-szorosnál, ott is maradtak mind, szépen meghalva), hogy ezzel a vérgőzös képzettel ugyanabban a téveseszmekörben van, mint a világnemzetes, turulos Orbán Viktor, aki a Jó Pásztornak képzeli magát, és szentek támogatásával kiszorítja és legyőzi a Rossz erőit (azaz minket). Világos? Valaki Leónidasznak képzeli magát, és a halált is vállalva harcba hívja (honnan van fegyvere?), a hazáért azokat, „akik a jelenlegi diktatúra ellenében nem csak szóval, de tettel is készek akár meghalni a szabadságunkért, mint 1848-ban vagy 1956-ban a hőseink”. Közben tudván tudja és mondja, hogy úgyis belénk lövetnek. Mint aki erre vár, hogy náluk, azon az oldalon dördüljön el először a fegyver, de közben ordít: „Erőszak nélkül itt nem tudsz változást elérni!!!!! Ha nem lesz forradalom a szó igazi értelmében, nem lesz változás!!!!!! Erre készülj !!!!!!!!!!!”

Nincs egy nő ennek az embernek a közelében, aki észhez térítené?

Azt hiszem, ő a hajdani proletárforradalmár mai változata – „Az összes párt és politikus lejáratta már magát. Nincs más alternatíva, mint hogy a nép vegye át a hatalmat” –, lévén a párt és a politikus az elit, és a hatalmat bitorló elitet el kell zavarni. Sok felkiáltójellel. (De ki az a nép?) Tulajdonképpen kicsit meg is értem, ej, döntsd a tőkét, van benne lendület, fiatalkoromban én is forradalompárti voltam (mint mindazok, akik a Thibault családból nem Antoine-ba, hanem Jacques-ba voltak szerelmesek). Továbbá szép és magasztos dolog az életet adni a hazáért, Ott essem el én, A harc mezején, Ott folyjon az ifjui vér ki szivembül, ezen nevelkedtünk.

De azért észnél legyünk, közben a 21. századba értünk, és az emberiség folyamatos szellemi fejlődésében talán a háborúskodást most már rábízhatnánk a virtuális világra, a megoldásokat pedig a hozzáértőkre, nem kell ősi és hősi vérünkkel itatnunk a szálláshely földjét. Ez már nem trendi, ha szabad ilyen tiszteletlenül mondanom.

Én úgy látom ezt a történetet, hogy mindkét fél azonos színpadon játszik, hasonló díszletek között, egyik a szülőföld- és vérközösség színeiben egy totem és egy szent védőszárnyai alatt, másik zászlót lobogtatva a régi uralmat elsöprő forradalmi pátosszal, erősen anarchista beütéssel, mert persze mit sem mond az azutánról. Hogy amikor már eleget piroslott a vér a pesti utcán, anyák gyászolják fiaikat, mátkák szerelmesüket stb., akkor majd mi a jó fene lesz?! „A nép vegye át a hatalmat.” Ez a program, haljunk meg érte. Észnél legyetek, gyerekek.

Átfutottam a kommenteket is. Rögtön volt benne zsidózás is, némi világösszeesküvés árnyalattal, meg takaroggyon a kormány!!! azt érdemelné mint csauseszkú! és hasonló, idézhetetlen bunkóságok, aztán kintről beszólt egy amerikás hazánkfia, 56-os, és okosan nyugtatni próbálta a fölhevült társaságot: „Mas harc kell, nem csak egy nagy nap amikor meg lehete halni a hazaert. Azt mi mar nagyon jol todjuk. Tobbet esszel mint erovel.”

Úgy legyen.



Lángh Júlia író, újságíró
(fotó: hirnok-enciklopedia.blogspot.com)


Írásai a Galamusban:

Húsvét vidéken
Lehet egy álom?
Vallás és bevallás
Koldusaink
Tüntetés nyugdíjért
Nők a pályán
Egy kis emberi hiány
Ma egyéves a Galamus-csoport
Francia kapcsolat
DSK és a szobalány – igaz? nem igaz?
Dominique Strauss-Kahn afrikai szemmel
Requiem a színvonalért
DSK-ügy: Nafissatou, a szobalány az afrikai honlapokon
Még egyszer a burkáról
Analógiák
Sajókaza
Sport a fűtött utcában
A Károlyi-hiány
Lángh Júlia Erős Ferenc új könyvéről
Csádmagyar
Európa válsága fekete-afrikai szemmel – a francia nyelvű hírportálok alapján
Egy illetlen történet
Illemtan
A parlamenti illemről
Levélváltás a Milla-tüntetésről
Itt az idő! Felhívás polgári engedetlenségre
„Nem vagyok tojóstyúk!”
Miről szólnak a háttérképek?
Titkosszolgálatok



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!