rss      tw      fb
Keres

Külföldi sajtó Magyarországról - Orosz lap a magyar belpolitikáról

MTI 2012. október 1., hétfő 13:02

A válságtól és a véget nem érő politikai botrányoktól gyötört Magyarország az Európai Unió új gyenge láncszemévé válik - emelte ki a Kommerszant című orosz napilap hétfői számában megjelent, Budapestről küldött tudósítás.

Jaroszlav Simov cikkében idézi a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a magyarok teljes mértékben csalódtak a kormányzó Fideszben és az ellenzékben is. Szakértők attól tartanak, hogy Magyarországon ismét tömeges zavargások lesznek, mint hat évvel ezelőtt - írta.

Simov emlékeztetett, hogy a Gyurcsány Ferenc kormányzása katasztrófába vitte a szocialista pártot, amely csúfosan megbukott a választáson az Orbán Viktor vezette Fidesszel szemben. Most azonban "a Fidesz ugyanezen az úton halad" - meredeken esik népszerűsége, miközben a választók általánosan csalódtak, mert nem tudta kivinni az országot a mély gazdasági válságból.

Az újjáválasztásának bebiztosítására törekvő miniszterelnök a nemzeti érzelmek húrjain játszik, a magyar szuverenitás védelmezőjeként tünteti fel magát az Európai Unió diktátumával szemben. De a vitatott reformok mellett "ellene dolgozik a gazdasági válság is, a nem teljesített ígéretek is (például az egymillió új munkahely létrehozása) és annak a kockázata, hogy jobboldali radikalizmusba csap át, amitől Európa és a választók is félnek - mutatott rá Simov, hozzáfűzve, hogy az ellenzék képtelen kihasználni a kormányzó párt nehézségeit.