rss      tw      fb
Keres

Milliárdos fejlesztés és tehetséggondozás a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

MTI 2012. október 1., hétfő 12:57

Európai szinten is példamutató fejlesztésekbe és tehetséggondozásba kezd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) az Új Széchenyi Terv keretében elnyert nagy összegű, 1,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően - hangzott el hétfőn egy konferencián az egyetemen.

Az egyik TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Programja) pályázatban 920 millió forintot nyert az egyetem, a másikban 314,5 milliót. Az egyetem három kara által összeállított három, egységet alkotó alprojekt kapcsolódik az Európai Unió tudományos és technológiai céljaihoz, valamint az Új Széchenyi Terv húzóágazataihoz.

A PPKE a projekt keretében több éven át végez majd nemzetközi jelentőségű kutatásokat három kiemelt területen: a bionikában, valamint "Európa a nagyvilágban" és "kormányzás és közjó" témában. A program szakmai vezetője Roska Tamás akadémikus,egyetemi tanár.

Az esemény alkalmából kiosztott sajtóanyag szerint az egyetem kutatási tevékenysége napjaink új dolgai felé fordul, az elmúlt évtized ugyanis elemi erővel vetette fel annak szükségességét, hogy Európa és a nagyvilág vonatkozásában a globalizáció kihívásaira reflektáljon, illetve újragondolják az állam szerepét a társadalom és a gazdaság világában.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntőjében a program kapcsán kiemelte, hogy "a nem jelentéktelen támogatásnak" köszönhetően a kutatások élvonalába kerül az egyetem.

Reményei szerint olyan eredmények születnek a "közösség által összeadott" pénz felhasználásával, amelyek nemcsak a nemzet, hanem az egész emberiség érdekét szolgálják. "Remélem, hogy olyasmivel tudják gazdagítani a közösséget, az egyetemet, az országot, az emberiség tudását, amelyre égetően szükség van korunk nagy kihívásainak megoldásában" - fogalmazott.

Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szerepéről kiemelte: "hitünk számára szükségünk van arra, hogy a valóság ismeretének élvonalában legyünk. A hitünk a valóságról szól (...), ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak a szellemtudományok fontosak, hanem a természettudományos kutatásokra is szükségünk van", mert ezek, ahogy a hit, az emberről és a világról szólnak.

Szuromi Szabolcs Anzelm rektor hangsúlyozta: e projektek révén az egyetem képes bemutatni "nemcsak a forradalmi módon fejlődő csúcstechnológiákban (molekuláris bionikában, infobionikában, kiloprocesszoros chiptechnológiában) való egyedülálló alkotótevékenységét", hanem programjai kellően alátámasztják a humán- és a társadalomtudományok területén folyó széles interdiszciplináris és multidiszciplináris kutatásait is.

A PPKE világviszonylatban is elismert kutatásai kiegészülnek a nagy hagyományokkal rendelkező hittudományi képzéssel, s az egyetem a kánonjogtörténet területén is európai központtá tudott válni. Hasonlóan fontos az európai jog, nemzetközi jog és a jogelmélet területén nemzetközileg is elismert tevékenység - mondta a rektor.