rss      tw      fb
Keres

Haraszti Miklóst nevezte ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa fehéroroszországi jelentéstevővé

MTI 2012. szeptember 30., vasárnap 17:54

Haraszti Miklóst nevezte ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (EJT) a fehéroroszországi helyzet figyelemmel kíséréséért felelős különleges jelentéstevőnek.

A jelenleg 47 tagú EJT-t az ENSZ-reform keretében az Emberi Jogok Bizottsága helyett hozták létre 2006-ban. Legfőbb újításként olyan általános emberi jogi ellenőrző mechanizmust vezetett be, amelynek keretében valamennyi ENSZ-tagállam emberi jogi gyakorlata vizsgálat tárgya lehet.

A tanács most befejeződött ülésszakán eldöntött kinevezéssel kapcsolatban - a testület honlapján olvasható összefoglaló szerint - Fehéroroszország jelezte, hogy nem ismeri el a tanácsnak ezt a döntését. Az indoklás szerint Minszk - "tekintettel múltbéli tapasztalataira" - nem látja biztosítottnak, hogy Haraszti Miklós "tárgyilagos és pártatlan módon tudja végrehajtani küldetését".

Megjegyezte a fehérorosz ENSZ-képviselő azt is, hogy az országban "nem egy jelentéstevő érzelmei alapján", hanem saját törvényei szerint kívánják biztosítani az alapvető emberi és szabadságjogokat.

A Naviny.by fehérorosz hírportál emlékeztetett arra, hogy Minszk már júliusban, az országra vonatkozó jelentéstevői poszt létrehozásának elhatározásakor jelezte: nem fogadja e semmilyen személy megbízatását erre a feladatra.

Haraszti Miklós 2004-től hat éven át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiafelelőse volt.

http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=12608&LangID=E

http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=12609&LangID=E

http://naviny.by/rubrics/sport/2012/09/29/ic_articles_259_179392/print/