rss      tw      fb
Keres

Die Presse-interjú Gyurcsánnyal: Orbánról, az LMP-ről, Mesterházyról, Bajnairól
Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció (DK) vezetőjével, volt miniszterelnökkel közölt interjút a Die Presse című konzervatív osztrák napilap szombaton, Orbán Viktor putyinista címmel.

Gyurcsány Magyarország jelenlegi helyzetének nehézségét abban jelölte meg, hogy egyrészt a külföldi befektetők „messziről elkerülik” az országot, másrészt drámaian csökken a belföldi fogyasztás. „A gazdaság alapvető gondja az, hogy Orbán Viktor egyszerűen nem hisz az egyéni kezdeményezésben.” Orbánt putyinistának tartja, aki „kizárólag az állam teljhatalmában hisz”.

Egyetértett a riporter, Peter Bognár megjegyzésével, hogy a válság kezelésére a baloldalnak sincs jelenleg készen hatásos receptje, ahogy Európában máshol sem.

A magyar kormány gazdaságpolitikájával semmiben sem ért egyet. „Nyilvánvaló, hogy az ország zsákutcában van.”

Orbán Viktor erős támogatottságának a magyarázata szerinte abban rejlik, hogy magyar a társadalom „félig feudális” társadalom, „teljes egészében állam- és felsőbbséghívő”. Orbán a Kádár rendszeréhez hasonló megegyezést kötött a társadalommal, amelyben az utóbbi a jólét érdekében lemond a szabadságról.

A magyarországi jobboldal és a baloldal között egyetlen közös pont sincs jelenleg, még alapkérdésekben sem. „Az ellentmondások ma áthidalhatatlanok.” Addig nem lehet a párbeszédnek alapja, „amíg a jobboldal autoriter és antidemokratikus politikát folytat”.

Gyurcsány szerint a baloldali ellenzék le tudja győzni a 2014-es választásokon a Fideszt, ha szövetséget alkot. A közvélemény-kutatások szerint a DK, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Lehet Más a Politika (LMP) támogatottsága együttesen jelenleg is több, mint a Fideszé. A szövetségkötés esélyét jelenleg 40 százalékra becsülte, mert „még túl nagyok az ellentétek”.

Szerinte a „Gyurcsány-ellenes” pártként alakult LMP összekeveri az ő miniszterelnöksége alatt folyó demokratikus vitákat a jelenlegi kormány leváltásának szükségességével. Az MSZP élén Gyurcsány Ferenc szerint egy olyan fiatal politikus áll, aki „valahányszor reggel a tükörbe néz, a miniszterelnököt látja benne”. Mint mondta, Bajnai Gordont azért hozta szóba egy ellenzéki szövetség lehetséges vezetőjeként, mert tehetségesnek, a választók szemében rokonszenvesnek tartja és pártonkívüli. „De ezt neki is feltétlenül akarnia kell. Még nem jutott el erre a pontra.”

Forrás: MTI (mert Horváth Júlia szabadságon van – m.zs.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!