rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Jelentős nemzetközi érdeklődés a HM EI Zrt. robotrepülői iránt

MTI 2012. szeptember 29., szombat 1:23

Októberben mutatják be a nyilvánosságnak a Honvédelmi Minisztérium saját cége által kifejlesztett robotrepülőgépeket, amelyek iránt számos ország érdeklődik, elsősorban keletiek és észak-afrikaiak - írta a Népszabadság szombaton.

A HM EI Zrt. öt éve kezdte meg a robotrepülőgépek fejlesztését, ennek eredményeként született meg a sugárhajtóműves Meteor 3MA elnevezésű célrepülőgép, és az idén valósul meg az Ikran és a Bora fantázianevet viselő felderítő robotrepülőgépek megtervezése és gyártása.

A lapnak Borbíró Zoltán, a HM EI Zrt. igazgatósági elnöke, a tárca helyettes államtitkára elmondta: számos ország érdeklődik a fejlesztés iránt, folytattak már tárgyalásokat Algériával, Líbiával és mongol döntéshozókkal. Utóbbiak elsősorban olajkutak védelmére, határrendészeti feladatok ellátására használnák a gépeket, s szerepet szánnak nekik az ásványi anyagok felkutatásában is.

Azt, hogy a cég mennyit fordított saját forrásból a repülők kifejlesztésére, illetve hogy mennyiért árulja majd azokat, valamint a hozzájuk kapcsolódó rendszereket, Borbíró Zoltán piaci és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem árulta el. A lap azonban annyit megtudott: a piacon kapható hasonló gépek árának alig feléért lehet majd hozzájutni a magyar fejlesztéshez.