rss      tw      fb
Keres

Adomány a CEU roma posztgraduális felkészítő programjára

MTI 2012. szeptember 28., péntek 20:07

A Közép-európai Egyetem (CEU) roma posztgraduális felkészítő programját 725 ezer euróval (mintegy 200 millió forinttal) támogatja a VELUX Alapítvány, a pénzből három év alatt akár 60 tehetséges cigány fiatalt készítenek fel arra, hogy európai és észak-amerikai egyetemeken tanulhassanak.

A CEU-n működő program egy olyan, a világon egyedülálló kilenc hónapos intenzív kurzus, amelyen évente 10-20 résztvevő kap teljes ösztöndíjat, beleértve a szállást és az ellátást is. A diákok angol nyelvi- és tudományos íráskészséget fejlesztő órákon vesznek részt, személyes konzultációban részesülnek az általuk választott tudományterületen, látogatják a CEU-s tanórákat, útmutatást kapnak az ösztöndíjpályázatok megírásában, valamint aktívan részt vesznek előadásokon, tudományos konferenciákon és szemináriumokon - olvasható a cég közleményében, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.

A tájékoztatás szerint program felkészíti a résztvevőket arra, "hogy nyílt versenyben mérettessék meg magukat Európa és Észak-Amerika legjobb egyetemeinek angol nyelvű, posztgraduális képzést biztosító felvételi vizsgáin". A program hosszú távú célja, hogy felkészítse a fiatal, kiváló kutatókat helyi és nemzetközi akadémiai és érdekképviseleti munkára, valamint hogy példaként szolgáljanak és vezetői legyenek a roma közösségnek.

Az alapítvány támogatása az elkövetkező három évre biztosítja a programban való részvételt akár 60 résztvevő számára. A CEU Roma Access Programját 98 diák végezte már el, akik közül 45-en mester- vagy doktori képzés keretében folytatták, illetve folytatják tanulmányaikat. Köztük van például egy Fulbright- és egy Erasmus Mundus ösztöndíjas kutató is.

A közlemény kitér arra, hogy megalapítása óta a program számos alapítvány és magánszemély támogatásában részesült. A VELUX Alapítvány egy non-profit szervezet, amelyet Villum Kann Rasmussen hozott létre. Rasmussen a VELUX ablakgyártó vállalat és a VKR Holding más cégeinek alapítója.