rss      tw      fb
Keres

Bemutatták a Pápai Államtitkárság munkatársának legújabb Mindszenty-köteteit

MTI 2012. szeptember 28., péntek 19:04

Bemutatták Somorjai Ádám bencés szerzetesnek, történésznek, a Pápai Államtitkárság munkatársának, a Szenttéavatási Kongregáció konzultorának (tanácsadójának) legújabb, Mindszenty Józsefről szóló köteteit pénteken Budapesten. A kiadványok között van Az Apostoli Szentszék és Mindszenty József kapcsolattartása című trilógia, valamint a Mindszenty bíboros az amerikai nagykövetségen című könyv.

Balogh Margit, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központjának igazgatója kiemelte: a szerző "másfél évtizednyi fehér foltot tüntet el a Mindszenty-biográfiából", azt az időszakot (1956-1971), amelyet a bíboros az Egyesült Államok budapesti követségén töltött. Ez alatt a 15 év alatt "óriásit fordult a világ", a hidegháború is enyhült 1971-re, amikor Mindszenty Józsefnek el kellett hagynia az országot - jegyezte meg.

Szólt arról is: a szerző kutatásai szerint az amerikai diplomaták a magyar állambiztonságnak átadták volna a bíborost, ha Kádárék karhatalmi erőszakkal törtek volna be a követségre. Kitért arra, hogy a bíboros követségről való kimenekítése is felmerült, ebbe azonban Mindszenty nem egyezett volna bele.

Közlése szerint egy orosz történeti forrás arról szól, hogy szovjet titkosszolgálati ügynök bevetése is szóba került Mindszenty tőrbe csalására, amely után a bíborost letartóztatták volna. Kádár János, az MSZMP első titkára egyszer azt is megemlítette, hogy az Amerikával folyatott diplomáciai kapcsolatok megszakadtak volna, ha Mindszenty nincs a követségen - mutatott rá a szerző kutatásának eredményeire Balogh Margit.

Hozzátette: Kádárék 1957-ben egyértelművé tették, hogy Mindszenty 1949-es bírósági ítélete hatályos, azaz börtönbe vitték volna, ha ekkor a bíboros elhagyta volna a követséget.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát közölte: Somorjai Ádám kutatta Mindszenty Józsefnek VI. Pál pápával és az akkori amerikai elnökökkel, külügyminiszterekkel folytatott levelezését. Munkái alapján megállapítható, hogy az amerikai diplomácia nemigen engedélyezte Mindszenty kapcsolattartását a Vatikánnal. Somorjai Ádám kutatásai alapján árnyaltabbá válik a kép VI. Pál pápa és Mindszenty konfliktusáról - jegyezte meg.

A rendezvényen Csíky Balázs történész és Vörös Géza, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa, történész méltatta Somorjai Ádám munkásságát, a könyvbemutató résztvevőit Fábri György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettese köszöntötte.

Mindszenty József 1892-ben született, eredeti neve Pehm József. Zala megyei plébános volt, majd 1944-ben nevezte ki XII. Pius pápa veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország prímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. Koholt vádak alapján 1948 karácsonyán bebörtönözték, 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Az 1956-os forradalom alatt kiszabadították, annak leverése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült. Onnan 1971-ben hagyhatta el az országot és költözhetett Bécsbe, és ott halt meg 1975-ben. Végakarata szerint az ausztriai Mariazellben temették el. A rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra Esztergomban.

Mindszenty József boldoggá avatási folyamata 1994-ben kezdődött Rómában a szentté avatási kongregációnál. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2006-ban hivatalosan is kérte boldoggá és szentté avatását.