rss      tw      fb
Keres

MÖSZ: a kormány kezdjen érdemi egyeztetéseket az önkormányzatokkal!

MTI 2012. szeptember 28., péntek 17:35

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szerint a vidékfejlesztést célzó Darányi-tervben megfogalmazott kormányzati szándékok megvalósítása csak erős, jól működő önkormányzatokkal lehetséges, ezért arra kérik a kormányt, hogy kezdjen érdemi egyeztetéseket velük.

A Gémesi György vezette önkormányzati érdekvédelmi szervezet pénteki gödöllői küldöttgyűlésén elfogadott állásfoglalásában - egyetértve a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének megállapításával - hangsúlyozta: "nincs mit ünnepelni idén szeptember 30-án, az önkormányzatok napján".

A szövetség sajnálattal állapította meg, hogy megkezdődött a magyar önkormányzati rendszer felszámolása és a korábbi centralizált tanácsi struktúra kiépítése, valamint megszűnt az érdemi párbeszéd és az érdekegyeztetés a kormány és az önkormányzatok között.

A magyar helyhatóságok egy részét tömörítő szövetség nehezményezi, hogy a kormány nem figyelt oda a szövetség jó szándékú szakmai észrevételeire, az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos folyamatos kapkodás miatt pedig egyre nehezebb az állampolgárok által megszokott magas színvonalú szolgáltatások biztosítása, zavarok és bizonytalanság várható a működésben.

A MÖSZ ezért arra kéri a kormányzatot, hogy tekintse partnernek a tízmillió állampolgárnak szolgáltató önkormányzatokat, és kezdjen érdemi egyeztetéseket velük.